Venezuela

venezuela glavno mesto caracas

Čeprav je najbolj znana po svoji naftni politiki, je Venezuela država s presenetljivo pestro paleto pokrajin. Tropske plaže, velika močvirja, reke in idilična kolonialna mesta, slabo raziskana džungla in mogočne gore so “glavna ponudba” te južnoameriške države. Obiskovalci lahko izbirajo med večjimi adrenalinskimi aktivnostmi, ali pa se preprosto sprostijo in uživajo na plažah Karibskega morja.

Prvotni naseljenci Venezuele so bili Indijanci (Arawak in Carib), leta 1498 pa jo odkrije Kolumb in jo označi kot Špansko ozemlje. Pod Španskim vodstvom ostane vse do 1830, ko Simon Bolivar vodi državo do suverenosti. Do leta 2013 ima največjo podporo predsednik Hugo Chavez, kjub temu, da ga je opozicija večkart poskušala odstaviti. Ko Hugo Chavez umre za rakom v letu 2013, se njegovi podporniki še bolj povežejo in Chavizem je še bolj močan in prisoten.

Uradni naziv: Bolivarska republika Venezuela
Glavno mesto: Caracas
Uradni jeziki: Španščina
Drugi govoreči jeziki:
/
Denarna valuta: venezuelski bolivar (VEF)
Časovni pas: UTC-4:30
Število prebivalcev: 28.946.000 (2011)
Klicna koda: +58
Internetna domena: .ve
Stran vožnje: desna

Himna:

venezuela zastava

Zastava Venezuele

venezuela zemljevid sveta lega v svetu

Venezuela na zemljevidu sveta

venezuela zemljevid

Zemljevid Venezuele

Veleposlaništvo Republike Slovenije
SHIS – QL 8 – Conjunto 8 – Casa 7 – Lago Sul

CEP: 71620-285 Brasília / Distrito Federal 
Brazilija

T: + 55 61 3365 1445
F: + 55 61 3365 1440
E: vbi(at)gov.si

Pristojno za: Brazilija, Bolivija, Ekvador, Kolumbija in Venezuela
Nj. eksc. gospa Milena Šmit, veleposlanica

Veleposlaništvo Bolivarske republike Venezuele

Emonska cesta 8

SI-1000 Ljubljana

T: (+) 386 8 205 12 80

F: (+) 386 1 200 67 22

E: emba.venez.eslovenia(at)siol.net

gospod Wilmer Armando Depablos, začasni odpravnik poslov

Vizum:

Vizum za slovenske državljane ni potreben za bivanje do 90 dni. Od 18. 12. 2013 dalje morajo potniki, ki želijo vstopiti v Venezuelo imeti sklenjeno zdravstveno in potovalno zavarovanje.

Konzularna zaščita:

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

**

25. 2. 2014 – V zadnjem tednu v Caracasu in nekaterih drugih venezuelskih mestih prihaja do množičnih protestov, ki so po podatkih različnih medijev terjali nekaj smrtnih žrtev.  Zato svetujemo povečano previdnost pri potovanjih v Venezuelo.

**

Odsvetujemo vsa potovanja na območje znotraj 80 km od meje s Kolumbijo v zveznih državah Zulia, Tachira in Apure. V teh regijah, kjer obstaja tudi nevarnost ugrabitev, delujejo teroristične in nelegalne oborožene skupine.

**

Stopnja uličnega nasilja v Venezueli je visoka, število oboroženih ropov in ekspresnih ugrabitev narašča.

**

Svetujemo previdnost ob prihodu in potovanju po Venezueli. Zlasti izpostavljene so osebe z velikimi vsotami denarja, dragocenimi urami ali nakitom in tiste, ki uporabljajo mobilne telefone na ulicah.

**

Cesta, ki vodi na letališče v Caracasu, je nevarna, pogosti so ropi in ugrabitve, ki jih izvedejo lažni taksisti na mednarodnem letališču v Caracasu (Maiquietia). Svetujemo, da se, kadarkoli je to mogoče, izogibate potovanju na tej liniji v nočnih urah, zlasti med 23. in 4. uro. Čas potovanja je lahko nepredvidljiv, zato si zagotovite dovolj časa za prevoz na letališča in z njega. 

**

Ne trgujte z nedovoljenimi drogami – zaporne kazni so med najvišjimi na celini, zapori pa med najbolj nevarnimi.

**

Močna deževja v zadnjih nekaj letih so močno poškodovala cestišča in mostove. Ceste so na nekaterih področjih zato v precej slabem stanju, predvsem v barakarskih naseljih na vrhovih hribov, kjer so zdrsi zemlje pogosti. Prav tako so neprehodni nekateri mostovi. Potovanje po cesti od prestolnice na vzhod lahko traja precej dalj časa kot običajno predvsem zaradi obvozov. Svetujemo, da se držite glavnih cest. Najbolj prizadete države v nedavnih deževjih so: Aragua, Carabobo, okrožje prestolnice Caracasa in Falcon. Svetujemo spremljanje krajevnih sredstev množičnega obveščanja.

**

Obstaja osnovno tveganje terorizma. Napadi so lahko nediskriminativni, tudi na krajih, kamor pogosto zahajajo tuji turisti. V zadnjih letih v Venezueli ni bilo pomembnejših terorističnih napadov. V manjših incidentih pa je bilo sproženih nekaj improviziranih eksplozivnih teles. Februarja 2008 so bile v različnih delih Caracasa 4 manjše eksplozije. Slednje naj bi bile vezane na notranjo in regionalno politično situacijo. Svetujemo, da ste previdni in še posebej pozorni na sumljivo prtljago in pakete.

**

Na otoku Margarita in njegovi okolici je od konca januarja 2008 naglo poraslo število kaznivih dejanj piratstva, zato se odsvetuje zasidranje izven nadzorovanih marin. 

Caracas

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec
Najvišje dnevne temperature
25 25 27 27 27 26 26 27 27 26 26 25
Najnižje dnevne temperature
14 14 15 16 17 17 17 17 17 17 16 15
Temperatura morja (ºC)
Ur sonca/dan 8 9 8 7 6 7 8 8 7 7 7 7
Deževnih dni 6 4 3 6 12 16 17 16 14 15 15 11
Vlažnost (%) 80 78 76 77 80 83 83 83 81 82 84 82

Podnebne razmere se spreminjajo glede na lego in nadmorsko višino. 

Nižine imajo tropsko klimo, v hribovitih delih je občutno hladneje. Če načrtujete izlet v hribe, s seboj obvezno vzemite tudi kakšen pulover ali jakno.

Deževno obdobje traja od maja do decembra, takrat je v nižinah zelo verjetna možnost poplav (doline v Andih, območje Llanos).

Nekatera območja v Venezueli so tudi precej potresna območja – Caracas, vzhodni del Sucre.

Trenutno vreme:

No weather data found for [, ”Venezuela”, ”Caracas”], horizontal]

Obvezna cepljenja:

Rumena mrzlica

Pogojno obvezne tablete:

Tablete proti malariji

Priporočljiva cepljenja:

Hepatitis A

Hepatitis B

Steklina

Tifus

Več informacij o cepljenjih na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Obvezna cepljenja: Za vse potnike v državo, kjer obstaja tveganje, da zbolijo za rumeno mrzlico, ki jo prenaša komar. Potreben je posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

Pogojno obvezne tablete: v državi so za malarijo nevarni le nekateri predeli, zato je pred potovanjem potreben posvet z zdravnikom o načrtu poti.

Priporočljivo cepljenje: Priporočljivo je cepljenje v primeru bivanja na območju, kjer se bolezen pojavlja pri ljudeh oz. živalih, kjer so prisotni prenašalci bolezni. Odločitev je odvisna od tega, v katere predele države se potnik podaja in v katerem letnem času. Priporočamo posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

**

Priporočamo, da pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje.

**

Od 31. 1. 2014 dalje morajo potniki, ki želijo vstopiti v Venezuelo imeti sklenjeno zdravstveno in potovalno zavarovanje, ki bo krilo stroške morebitnih zdravstvenih storitev in stroške izgube, poškodovanja ali kraje prtljage.

Voda

Po večini države voda iz pip ni pitna in jo je potrebno prekuhati. Priporočamo pitje ustekleničene vode, ki je na voljo v trgovinah.

Mleko, mlečni izdelki

Mleko ni pasterizirano. Uporabljajte mleko v prahu, uporabo mlečnih izdelkov odsvetujemo.

Hrana

Pazite na to, da jeste dobro kuhano oziroma pečeno meso, ribe ali morske sadeže, sadje, ki ga lahko olupite in ga sami olupite in dobro kuhano/pečeno oziroma toplotno obdelano zelenjavo.

Lokalne specialitete

  • Arepas (kuhano koruzno testo, polnjeno z različnimi nadevi)
  • Pabellón criollo (narezano goveje meso, postreženo s črnim fižolom, rižem in sirom)
  • Hallaca (koruzno testo polnjeno z govedino, svinjino, olivami,… zavito v bananine liste in kuhano na pari. Tradicionalna božična jed)
  • Cachapas (pečeno sladko koruzno testo (kot palačinke), ponavadi prepognjeno in ponjeno z belim sirom in/ali s šunko)
  • Hervido (goveja, piščančja ali ribja juha s korenjem)

Lokalne pijače

  • Kava
  • Merengadas (sadni mlečni šejki).
  • Chicha de arroz (sladka in kremasta pijača na bazi riža).
  • Papelón con limon (osvežujoča pijača iz soka sladkornega trsa in limon).

Napitnina

V večini restavracij in barov je napitnina v višini 10 % zneska že zajeta v računu. V bolj prestižnih restavracijah, se poleg napitnine vštete v račun, na mizi pusti denar še za 10 % zneska.

Caracas (glavno mesto, z razvitim kulturnim življenjem, lepo pokrajino, zanimivim nočnim življenjem in nekaj svetovno znanimi muzeji) 

Angel Falls (Salto Angel) – najvišji slap na svetu (979 m padca), lahko ga preletite z letalom ali pa obiščete na izletu po kanjonu z motornim vozilom. Od junija do novembra obstaja tudi možnost 2-dnevnih izletov. 

Parque Nacional Morrocoy (roza flamingoti in druge zanimive vrste rastlin in živali) 

Joropo (venezuelski narodni ples v Los Llanos) 

Teleferico de merida (Peljite se z gondolo, ki ima najdaljšo pot na svetu – 16 km in se povzpne kar na 4800 m nadmorske višine – na vrh gore Pico Espejo) 

Isla Margarita (Margarita, največji venezuelski karibski otok s 168 km plaže) 

Cueva del Guacharo (najbolj spektakularen sistem podzemnih jam in dom tisočerim pticam imenovanim oilbirds

Cordillera de Merida (uživajte v smučanju v tropih. Ker je gora visoka 4270 m, ponuja sneg skozi celo leto, sezona smučanja pa traja od novembra do junija) 

Parque Nacional Henri Pittier (nacionalni park, kjer lahko opazujete različne vrste ptic, zato nikar ne pozabite daljnogleda) 

Santa Ana de Coro (čudovito mesto, ki spada med prve naselbine na Karibski obali in je vključeno tudi v UNESCOv seznam svetovne kulturne dediščine) 

Mount Roraima (gora izredne oblike, ki leži na tromeji med Brazilijo, Venezuelo in Gvajano. Prvi jo je opisoval Angleški raziskovalec Sir Walter Raleigh leta 1596) 

Colonia Tovar (mesto, ki je znano po izrazito germanski arhitekturi in kulturi, ter po puščavi “Golfeado”) 

Merida (spoznajte lepo univerzitetno mesto, ki ponuja razgled na zasnežene vrhove Andov)

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj