Kreme za sončenje: UV žarki

uva uvb uvc žarki ultravijolični žarki sončna svetloba sonce kreme za sončenje potujmo.net

Svetloba, sončni žarki, so sestavljeni iz treh vrst svetlobe. Iz vidne svetlobe, ki jo zaznavamo z očmi in predstavlja 50% energije sončnih žarkov. Druga vrsta je IR svetloba (infrardeča svetloba), ki je človeško oko ne zaznava, ampak jo občutimo kot toploto. Ta predstavlja 40% energije. In tretja vrsta so UV žarki, ki redstavljajo samo 10% energije sončnih žarkov, ampak imajo zelo velik vpliv na našo kožo.

uva uvb uvc žarki ultravijolični žarki sončna svetloba sonce kreme za sončenje potujmo.net

Sončna svetloba je sestavljena iz treh vrst svetlobe

UV žarki, oziroma ultravijolična svetloba je tista, ki ima največji učinek na našo kožo. UV žarki niso vidni, saj so majhnih valovnih dolžin in glede na te valovne dolžine, na koži povzročajo različne učinke.

UV žarke delimo v tri skupine:

  • UVA žarki (ultravijolični žarki A) – v manjših odmerkih niso škodljivi in ne povzročajo niti rdečice, niti porjavitve. V večjih odmerkih lahko UVA žarki povzročijo sončne opekline in poškodbe oči (siva mrena, zamotnitev leče). Včasih je veljalo prepričanje, da so UVA žarki neškodljivi, nove raziskave pa so pokazale, da pospešujejo staranje kože in sodelujejo tudi pri nastanku kožnega raka (posebno pomemno vlogo odigrajo pri nastanku malignega melanoma). UVA žarki prehajajo tudi čez navadno steklo.
  • UVB žarki (ultravijolični žarki B) – na koži povzročijo največ sprememb. Ob večji izpostavljenosti povzročijo rdečico, ki ji sledi porjavitev. So tudi glavni povzročitelj sončnih opeklin, lahko pa poškodujejo tudi oči (dražijo očesno veznico in roženico). Na koži sprožijo reakcije, ki pospešujejo staranje kože in nastanek nekaterih vrst kožnega raka. UVB žarki ne prehajajo skozi navadno steklo, prehajajo pa skozi vodo.
  • UVC žarki (ultravijolični žarki C) – so najmanjših valovnih dolžin in zaenkrat ne dosegajo površja zemlje, ampak se absorbirajo že v zgornjih plasteh ozračja. Zaradi tega nimajo vpliva na kožo. UVC žarke najdemo v dezinfekcijskih lučeh in če se jim izpostavimo, se na izpostavljenem mestu pojavi rdečica, ki izgine v nekaj dneh. Če UVC žarki zadanejo oči, lahko povzročijo resne poškodbe, tudi trajno motjo vida.
uva uvb uvc žarki ultravijolični žarki sončna svetloba sonce kreme za sončenje potujmo.net

UVA in UVB žarki so koži najbolj nevarni

Spekter zaščite proti soncu

Večina krem za sončenje ponuja zaščito pred UVB žarki, saj je včasih veljalo prepričanje, da so samo ti žarki škodljivi. Ker so raziskave pokazale, da potrebujemo zaščito tudi pred UVA žarki, je potrebno uporabljati kremo za sončenje, ki takšno zaščito ponuja. Dober spekter zaščite v sončni kremi, vas bo tako ščitil pred UVA in UVB žarki.

Aktivne sestavine in UVA zaščita

V Združenih državah Amerike so izdali poseben seznam z dovoljenimi 17 aktivnimi sestavinami v kremah za sončenje. Dve od teh sestavin sta minerala, ostalih 15 pa so sintetične kemikalije. Vsaka od teh sestavin ima svoj spekter zaščite in skupaj omogočajo zaščito tako pred UVB, kot tudi pred UVA žarki. Med temi sestavinami sta samo dve, ena kemijska (Avobenzone) in ena fizikalna sestavina (zink oxide – cinkov oksid), ki omogočata zaščito pred UVA žarki.

uva uvb uvc žarki ultravijolični žarki sončna svetloba sonce kreme za sončenje potujmo.net

Le dve aktivni sestavini zagotavljata popolno zaščito pred UVA žarki.

Povzetek

Če ima krema za sončenje visok SPF faktor, še ne pomeni, da ste zaščiteni tudi pred prav tako škodljivimi UVA žarki. UVA žarki prodrejo globje v kožo kot UVB žarki, in povzročijo takojšnjo porjavitev. UVA žarki povzročajo nastanek prostih radikalov na koži, ki pripomorejo k poškodbam kože, nastajanju gub in kožnega raka.

Bodite pozorni na sestavine v kremah za sončenje in se prepričajte, da bo vaša izbrana krema nudila zaščito pred UVA in UVB žarki.

Tagi:


Trackbacks/Pingbacks

  1. Vodič: Kreme za sončenje - Potujmo.net - maj 28, 2015

    […] o ultravijoličnih žarkih si preberite v članku: Kreme za sončenje: UV žarki, kjer boste točno izvedeli, zakaj so tudi UVA žarki zelo […]

Komentiraj