Kreme za sončenje: SPF faktor

spf faktor kreme za sončenje kaj pomeni UVA UVB žarki sončne kreme potujmo.net

SPF je okrajšava za izraz Sun protection Factor (faktor zaščite pred soncem) in vam pove, kako dobro vas bo krema za sončenje ščitila pred UVB žarki – torej pred tistimi, ki povzročajo sončne opekline, poškodujejo kožo in vodijo k nastanku kožnega raka.

spf faktor kreme za sončenje kaj pomeni UVA UVB žarki sončne kreme potujmo.net

SPF faktor vam pove, kako dobro vas bo krema za sončenje ščitila pred UVB žarki

 • Če vaša koža porjavi po 10 minutah izpostavljanja soncu in če nanesete kremo z faktorjem SPF 15, to pomeni, da lahko na soncu ostanete 150 minut (15 krat dlje) brez, da boste dobili opekline. Seveda je to grob približek in je veliko odvisno tudi od tipa kože, moči sonca in količine kreme, ki ste jo nanesli. SPF je mera zaščite pred UVB žarki in ne mera za čas izpostavljanja soncu.
 • Za boljšo zaščito, strokovnjaki priporočajo uporabo faktorja minimalno SFP 15, nanešenega v zadostni količini (2mg/cm2), nanos pa moramo obnoviti vsaki 2 uri.
 • Večina ljudi nanese premalo kreme za sončenje (v povprečju samo 1/4 ali 1/2 od priporočenega nanosa). Če nanesete samo polovico priporočene količine, vam to nudi zaščito iz kvadratnega korena SPF faktorja. Torej, če nanesete premalo kreme s faktorjem SPF 30, vam bi le ta nudila zaščito samo 5.5 SPF.

Lestvica SPF ni linearna:

 • SPF 15 nudi 93% zaščito pred UVB žarki
 • SPF 30 nudi 97% zaščito pred UVB žarki
 • SPF 50 nudi 98% zaščito pred UVB žarki

SPF 30 vam ponuja le 4% več zaščite kot SPF 15, ampak na to lahko pogledate tudi drugače:

 • SPF 15 (93% zaščita) bo skozi spustila 7 od 100 fotonov,
 • SPF 30 (97% zaščita) pa le 3 od 100 fotonov.

Strokovnjaki priporočajo, da uporabljate kreme z zaščitnim faktorjem SPF 15 ali SPF 30.

spf faktor kreme za sončenje kaj pomeni UVA UVB žarki sončne kreme potujmo.net

Zakaj ne uporabljamo krem z zelo visokimi SPF?

Kreme za sončenje z res visokimi SPF vrednostmi (naprimer SPF 75 ali SPF 100), ne ponujajo nič večje zaščite kot tisti s SPF 30. Dejansko gre le za zavajanje ljudi. Pri tem je potrebno gledati tudi na to, da krema za sončenje nudi zaščito tako pred UVB, kot tudi pred UVA žarki. In zaščita pred UVA žarki mora biti vsaj 1/3 vrednosti zaščite pred UVB žarki. Kreme za sončenje z visokim SPF faktorjem pa nonavadi zagotavljajo le visoko zaščito pred UVB žarki, medtem ko je zaščita proti UVA žarkom minimalna (ali pa je sploh ni).

Tagi:


Trackbacks/Pingbacks

 1. Vodič: Kreme za sončenje - Potujmo.net - april 21, 2015

  […] točno pomeni SPF faktor, si lahko preberete v članku Kreme za sončenje: SPF faktor, v nadaljevanju pa bomo le na kratko […]

Komentiraj