Rumena mrzlica

rumena mrzlica komar

Rumena mrzlica je akutna virusna bolezen, ki prizadane jetra in se prenaša s pikom okuženega komarja. Ob tej bolezni se pogosto pojavi tudi zlatenica.

Preprečevanje

Pred okužbo se lahko zaščitimo z različnimi ukrepi:

Cepljenje:

Cepivo je varno in učinkovito, enkratno cepljenje pa zagotavlja zaščito proti bolezni za 10 let. Cepljenje mora biti izvedeno najmanj 10 dni pred odhodom. Obvezno je za vse potnike, ki potujejo na endemična področja te bolezni. Ob samem cepljenju potnik prejme tudi mednarodno potrdilo – rumeno knjižico.

Na prostem:

Omejimo zadrževanje na mestih, kjer so insekti. V okolici bivališč odstranimo ali pokrijemo mokre površine, uporabimo naprave in pripomočke, ki odganjajo insekte.

V prostoru:

Insektom preprečimo vstop v prostore z zamreženjem oken in vrat, zapremo okna in vrata ter uporabimo sredstva in naprave, ki insekte odganjajo. Spimo na postelji pod mrežo – če jo impregniramo z insekticidom je zaščita še bolj učinkovita.

Zaščitna sredstva

Obleka: nosimo obleko svetlih barv (na svetli barvi so insekti lažje opazni), ki prekriva večji del telesa.

Repelenti: sredstva, ki insekte odganjajo. Nanesemo jih na odkrite dele telesa, pri tem pazimo, da uporabljamo repelente, ki vsebujejo več kot 30% DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid). Uporabljamo jih strogo po navodilih proizvajalca, še posebej pri otrocih. Če sočasno uporabljamo tudi kremo za sončenje, najprej na kožo nanesemo kremo za sončenje in nato repelent – vnaprej pripravljene kombinacije sončne kreme in repelentov so manj učinkovite.

Insekticidi: spreji za obleko in mreže, ki odganjajo insekte.

Razširjenost

Z zeleno barvo so označena območja, kjer je največje tveganje, da zbolite.

rumena mrzlica razširljenost

Čas od okužbe do prvih znakov

3 do 6 dni, izjemoma tudi do 13 dni.

Potek bolezni

Začne se nenadno z visoko temperaturo, glavobolom, slabostjo, bolečinami v mišicah. V resnejših primerih se pojavi tudi bruhanje, krvavitve iz nosu in dlesni, bolečine v trebuhu in zlatenica. To lahko traja 3 dni, nato se za nekaj ur ali dni stanje izboljša. V drugi fazi bolezni se stanje še poslabša in bolnik lahko umre sedmi do deveti dan z znaki odpovedi jeter ali ledvic. Pri hujši obliki bolezni je smrtnost 50%.

Zdravljenje

Obvezen obisk zdravnika. Priporoča se počitek, uživanje zadostne količine tekočin in po potrebi analgetiki z acetaminofenom. Odsvetuje se Aspirin (oziroma acetilsalicilna kislina).

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj