Ročna prtljaga

ročna prtljaga letalo kaj lahko vsebuje

Ročna prtljaga je tista prtljaga, ki jo nesemo s seboj na letalo, navadna prtljaga pa je tista, ki jo oddamo na letališču in do katere med letom nimamo dostopa.

Obstajajo točno določena pravila kaj lahko in česa ne smemo nesti v ročni prtljagi na letalo. Vsekakor je dobro, da ta pravila poznamo in jih upoštevamo, saj se tako izognemo nepotrebnim zamudam pri varnostnih pregledeh. Kaj vse lahko vsebuje ročna prtljaga, si preberite tukaj.

Velikost

Glede velikosti ročne prtljage ima vsaka letalska družba svoja pravila, katera je najbolje, da preverite na spletnih straneh letalske družbe s katero letite. Po uredbi Evropske komisije so največje dovoljene dimenzije ročne prtljage 56 cm x 45 cm x 25 cm (višina x širina x globina), na letalu pa jo morate pospraviti v nadglavne predale. Torba za prenosni računalnik oziroma ročna torba pa  lahko meri največ 45 cm x 36 cm x 20 cm (višina x širina x globina), to torbo pa lahko imate na letalu pri nogah oziroma pod sedežem, ki je pred vami.

Letalska družba Mere še dovoljene ročne prtljage
Adria Airways 55 x 40 x 23 cm (max. 8 kg)
Lufthansa 55 x 40 x 23 cm (max. 8 kg)
Air France 55 x 35 x 25 cm (max. 12 kg)
Swiss airlines 55 x 40 x 23 cm (max. 8 kg)
Austrian 55 x 40 x 23 cm (max. 8 kg)
Emirates 55 x 38 x 20 cm (max. 7 kg)
Qatar 50 x 37 x 25 cm (max. 7 kg)
Easyjet 50 x 40 x 20 cm
Ryanair 55 x 40 x 20 cm (max. 10 kg) + 35 x 20 x 20 cmPrvih 90 potnikov lahko svojo ročno prtljago nese na letalo, ostali jo pustijo pri osebju in do nje nimajo dostopa med letom.

Prenosni računalniki in ostale elektronske naprave

Vse lahko nesete s seboj na letalo, vendar jih je potrebno pred varnostmin pregledom odstraniti iz ročne prtljage, tako da se pregledajo posebaj.

Glasbeni inštrumenti

Če potujete z velikim glasbenim inštrumentom, je najbolje, da pred potovanjem kontaktirate letalsko družbo, s katero boste leteli in se točno pozanimate kako poteka prevoz. Pri nekaterih letalskih družbah boste morali celo dokupiti dodaten sedež. Vsekakor pa bodo rentgensko pregledali vsak glasbeni inštrument, ki ga boste prinesli s seboj.

Nujni medicinski pripomočki

S seboj na letalo lahko vzamete tudi nujne medicinske pripomočke oziroma zdravila, ki jih redno jemljete. Vse bo pregledano posebaj, s seboj pa imejte tudi zdravniško potrdilo, da zdravila oziroma medicinske pripomočke res potrebujete.

Ostalo

Invalidski vozički, palice za hojo, otroški vozički, vse to je na letalih večinoma dovoljeno. Seveda pa vsako stvar rentgensko pregledajo.

ročna prtljaga kaj lahko vsebuje kovčki

Obstajajo točno določena pravila kaj lahko in česa ne smemo nesti v ročni prtljagi na letalo.

Tagi:


Trackbacks/Pingbacks

  1. EasyJet prtljaga in dodatni stroški - Potujmo.net - januar 17, 2015

    […] Več o zahtevah pri ročni prtljagi preberite tukaj. […]

Komentiraj