Pravice letalskih potnikov

pravice letalskih potnikov

Če potujete z letalom se lahko hitro zgodi, da pride do zamud, izgube prtljage ali kakšnih drugih zapletov. Preverite, kakšne so pravice letalskih potnikov.

pravice letalskih potnikov

Preverite pravice letalskih potnikov!

Izgubljena ali poškodovana prtljaga

Z letalom ste varno prispeli na cilj, vaša prtljaga pa je izgubljena, poškodovana ali pa je prispela z zamudo. V takem primeru mora potnik takoj poslati pisno reklamacijo oziroma pritožbo letalskemu prevozniku. Če je prtljaga poškodovana, je reklamacijo oz. pritožbo potrebno vložiti najkasneje v 7 dneh, ko gre za zamudo pa v 21 dneh od dneva, ko je potnik prtljago prevzel. Če potnik pritožbe oziroma reklamacije ne vloži v predpisanem roku, tožba zoper letalskega prevoznika ni dopustna.

Oddana prtljaga:

Če je vaša prtljaga, oddana ob prijavi na let, izgubljena, poškodovana ali dostavljena z zamudo, ste morda upravičeni do odškodnine od letalskega prevoznika v vrednosti do približno 1 220 EUR.

Izjema: do odškodnine niste upravičeni, če je poškodba posledica notranje napake ali kakovosti prtljage.

Če imate v prtljagi dragocenosti, lahko z doplačilom zagotovite višje kritje vrednosti (nad 1 223 EUR), vendar morate najkasneje ob prijavi na let dragocenosti posebej prijaviti pri letalskem prevozniku. Kljub temu vam priporočamo, da v tem primeru sklenete zasebno potovalno zavarovanje.

Ročna prtljaga:

Letalski prevoznik je dolžan plačati odškodnino, če je odgovoren za poškodbo.

pravice letalskih potnikov izgubljena poškodovana prtljaga

Če je vaša prtljaga poškodovana ali pa so ji izgubili, vložite zahtevek za odškodnino!

Nakup letalski vozovnice

Pri nakupu letalske vozovnice vam ne smejo zaračunati višje cene zaradi vašega državljanstva ali države, v kateri ste jo kupili.

Pri spletnem nakupu letalske vozovnice mora biti objavljena končna cena karte – vključno z vsemi obveznimi dodatnimi storitvami, denimo taksami in dajatvami. Cena mora biti vidna že na začetku, saj lahko le tako primerjate cene različnih letalskih prevoznikov in se odločite za nakup.

Poleg končne cene morajo biti jasno navedene tudi naslednje informacije: cena leta, takse, letališke pristojbine, ostali prispevki, dajatve in pristojbine (denimo za varnost ali gorivo).

Vse dodatne storitve morajo biti jasno navedene in predstavljene samo kot možnost, ki jo potnik sprejme po lastni želji.

pravice letalskih potnikov nakup vozovnice preko spleta

Pri spletnem nakupu letalske vozovnice mora biti objavljena končna cena karte.

Zamuda leta, zavrnitev vkrcanja ali odpoved leta

Naslednje pravice imate le v primeru, če ste se pravočasno prijavili na let z letališča znotraj EU oziroma zunaj EU, če letite na letališče znotraj EU z evropskim letalskim prevoznikom (letalsko družbo, ki ima sedež v EU, oziroma tam opravlja večino svojih poslov).

Če vam zavrnejo vkrcanje na letalo ali je vaš let odpovedan oz. so zanj prodali preveč rezervacij, ste upravičeni do ene od naslednjih možnosti:

 • prevoz do končnega cilja na primerljiv drug način, ALI
 • povračilo vrednosti letalske karte in, v nekaterih primerih, brezplačen prevoz do točke, kjer ste začeli svoje potovanje.

Ob velikih zamudah, to je, če ima letalo več kot 5 ur zamude, ste prav tako upravičeni do povračila. Pozor: če sprejmete povračilo, vam letalski prevoznik ni več dolžan zagotoviti nadaljevanja potovanja ali pomoči.

Letalski prevoznik vas mora tudi obvestiti o vaših pravicah in razlogu, zakaj so vam zavrnili vkrcanje na letalo, ter o vseh odpovedih ali velikih zamudah (daljših od 2 ur oz. 4 ur, če je dolžina poti več kot 3 500 km).

pravice letalskih potnikov zamuda leta

Veste, kakšne so pravice letalskih potnikov, če letalo zamuja, je let odpovedan ali pa vam zavrnejo vkrcanje?

Hrana in prenočišče

Če letalo zamuja več kot 2 uri, ste upravičeni tudi do hrane in osvežilne pijače, možnosti komuniciranja (denimo brezplačnega telefonskega klica). V primeru velikih zamud, ki trajajo čez noč ali več dni pa ste opravičeni tudi do brezplačne prenočitve.

Odškodnina

V primeru zavrnitve vkrcanja, odpovedi leta ali poznega prihoda na končni cilj (kot je naveden na vaši vozovnici), z več kot triurno zamudo, vam pripada odškodnina v znesku od 250 do 600 EUR, odvisno od dolžine poti:

v Evropski uniji:

 • do vključno 1 500 km: 250 EUR
 • nad 1 500 km: 400 EUR

med letališčem v EU in letališčem zunaj EU:

 • do vključno 1 500 km: 250 EUR
 • od 1 500 km do 3 500 km: 400 EUR
 • nad 3 500 km: 600 EUR

Pozor!

 • Če vam je letalski prevoznik ponudil nadomestni let s podobnim voznim redom, se lahko znesek odškodnine zmanjša za 50 %.
 • Če je odpoved leta posledica izrednih razmer (npr. slabega vremena), če ste bili o odpovedi obveščeni vsaj 2 tedna prej ali če so vam ponudili nadomestni let za isto pot s podobnim voznim redom, niste opravičeni do odškodnine.
 • Odpoved leta zaradi izrednih razmer vam sicer ne daje pravice do odškodnine, vendar vam mora letalski prevoznik vseeno ponuditi:
  • povračilo cene vozovnice (v celoti ali samo za del, ki ga niste mogli uporabiti),
  • drug način prevoza do končnega cilja v čim krajšem času ali
  • ponovno rezervacijo za poznejši datum po vaši izbiri (ob upoštevanju prostih sedežev).

Uveljavljanje pravic

Vedno shranjujte račune za stroške, ki nastanejo zaradi letalskega prevoznika (npr. ob zamudi ali odpovedi leta). To so računi za hrano in pijačo, stroški prenočišča, prevoza do hotela ali pa stroškov prevozov do drugega letališča (kamor vas letalski prevoznik preusmeri na drug let). Le z računi boste namreč lahko dokazali višini stroškov, ki so vam nastali in zahtevali njegovo povrnitev.

Če naletite na katero od omenjenih težav, je najbolje, da od osebja pri okencu za prijavo na let ali pri izhodu za vkrcanje zahtevate zloženko, v kateri so predstavljene vaše pravice. Sicer pa je tudi dolžnost letalskega prevoznika, ki je zavrnil vkrcanje ali odpovedal let, da vas kot potnika pisno obvesti o pravilih za odškodnino in za pomoč. V takem obvestilu morajo biti tudi podatki o nacionalnemu organu, ki je pristojen za reševanje omenjenih težav, če letalska družba ne bi izpolnila svojih obveznosti.

Najbolje je, če se v primeru težav, letalskemu prevozniku pritožite že kar na letališču, saj si stem povečate možnosti za hitro in ugodno rešitev. Pritožite se lahko v državi EU, od koder naj bi letalo poletelo, če pa potujete od zunaj v eno izmed držav EU (pa je telski prevoznik s sedežem v EU), pa se pritožite v državi pristanka.

Za pomoč pri uveljavljanju pravic, dodatne informacije in dodatna vprašanja se obrnite na evropski center.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj