Potovalni čeki (travelers cheque)

potovalni čeki

Potovalni čeki med popotniki veljajo za zelo varno in uporabno plačilno sredstvo. Veljavnost potovalnih čekov je neomejena, lahko jih vnovčite v bankah, mejalnicah, ponekod tudi v trgovinah, restavracijah, hotelih ali hostlih.

Potovalni čeki so zelo varni tudi zato, ker potovalnega čeka ne morete vnovčiti brez osebne identifikacije s potnim listom in podpisom, ki se mora ujemati s podpisom v banki, kjer ste čeke kupili. Za potovalne čeke pogosto velja drugačni tečaj ali provizija, zato je dobro, da se o tem pozanimate pred potovanjem.

potovalni čeki potovanje denar denar na potovanju

Potovalni čeki med popotniki veljajo za zelo varno in uporabno plačilno sredstvo.

Kje lahko kupimo potovalne čeke?

V Sloveniji lahko kupite potovalne čeke American Express, ki jih dobite v poslovalnicah banke NLB.

Potovalni čeki American Express so dobrodošli po vsem svetu. Na voljo so v številnih valutah in apoenih, sprejemajo pa jih različne trgovine, restavracije in hoteli, kot tudi banke, menjalnice in potovalni uradi American Expressa.

V primeru kraje, vam čeke v enakem znesku in številu nadomestijo v roku 24 ur. Krajo morate prijaviti na lokalni policijski postaji, zabeležene pa morate imeti tudi serijske številke ukradenih čekov. Seznam s serijskimi številkami in vrednostmi čekov vam izda banka ob nakupu le-teh, zato je pametno, da ta seznam shranite ločeno od samih čekov.

Kje vse lahko vnovčite potovalne čeke?

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj