Potovalna lekarna

potovalna lekarna zdravila potovanje

Ker nas lahko ravno na počitnicah preseneti kakšna zdravstvena tegoba, je dobro, da imamo s seboj osebno potovalno lekarno.

Tako se lahko za prvo silo izognemo iskanju in obiskovanju lokalnih lekarn in zdravnikov.

potovalna lekarna zdravila potovanje prva pomoč

Potovalna lekarna naj vsebuje vsa pomembnejša zdravila

Najpogostejše zdravstvene težave na počitnicah in s čim jih ublažimo

Prebavne težave

Driska: medicinsko oglje, kapsule proti driski in oralna rehidracijska sol za lajšanje težav pri driski. Če driska traja več kot dva dni in imamo zvišano telesno temperaturo z močnimi bolečinami v trebuhu ali opazimo v blatu kri ali sluz, moramo takoj obiskati zdravnika. Vseskozi skrbimo za to, da pijemo dovolj tekočne, da ne pride do dehidracije!
Zaprtje: zdravilo proti zaprtju v obliki tablet, svečk ali čaja.
Želodčne težave (zgaga in bolečine v želodcu): antacidi in zdravila proti zgagi in želodčnim težavam. Izogibamo se hrani, ki nam povzroča težave (premastna, začinjena ali presladka hrana).
Dehidracija: posledica driske ali močnega znojenja, saj pri tem izgubimo veliko vode in soli. Prvi znaki so suha usta, huda žeja in manjša količina seča. Pri majhnih otrocih je dehidracija še posebej nevarna, zato moramo neprestano skrbeti za dovolj velik vnos tekočine v telo.
Slabost, bruhanje: tablete proti slabosti in bruhanju na vožnji z avtomobilom, avtobusom, ladjo ali letalom.

Alergije, piki žuželk

Alergije: antihistaminiki za lajšanje blagih in občasnih težav z alergijami. Posebna oblika alergije na sonce so t. i. akne Mallorca, srbeče, aknam podobne kožne spremembe. Povzroči jih kombinacija maščob na koži (npr. pri mazanju z mastnimi zaščitnimi kremami) in sončnih žarkov.
Piki žuželk: repelenti – sredstva, ki nas ščitijo pred komarji, klopi in drugimi insekti.

Bolečine, prehlad

Prehlad: antiseptik za usta in žrelo, kapljice za nos.
Bolečine: analgetiki/antipiretiki za znižanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin.
Težke, otekle noge: mazilo ali gel z izvlečkom kostanja za boleče in otekle noge; za daljša potovanja je priporočljiva tudi uporaba posebnih elastičnih nogavic.

Rane

Razkužilo za rane (v kremi ali spreju), rano lahko očistimo tudi z blago milnico in tekočo vodo,
obliži, povoji, sterilne gaze, škarje, pinceta, varnostne zaponke,
razkužilo za roke.

Na pozabite tudi na:

Urejeno zdravstveno zavarovanje,
Potrdilo o cepljenju (če je potrebno),
Zdravila, ki jih redno jemljete,
Termometer (elektronski!),
Sredstva za zaščito pred sončnimi žarki.

Opozorilo!
Zdravila shranite na enem mestu in na varnem pred otroki. Preden si pripravite torbico z zdravili, preverite datum njihove uporabe. Zdravila naj ostanejo v originalni embalaži, skupaj z navodilom za uporabo.
Pazite, da ne bodo shranjena pri temperaturi, višji od sobne (25 °C). Zaščitena naj bodo pred svetlobo in vlago. Pozorni bodite tudi na shranjevanje tistih zdravil, ki zahtevajo posebne pogoje shranjevanja.
Če potujete z letalom, naj bodo zdravila v vaši ročni prtljagi (ali je to dovoljeno, se prepričajte pri svojem letalskem prevozniku). Določena zdravila je treba hraniti na hladnem (npr. inzulin) – na voljo so posebne torbico z vstavljenim hladilnim vložkom.

Pred nakupom zdravil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom!

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj