Peru

peru machu picchu inki inkovsko mesto izgubljeno mesto

Le redko katera svetovna destinacija ima za ponuditi toliko, kot Peru. Tukaj boste našli čudovita gorovja, velike puščave, lepe plaže in tropske džungle, omeniti pa je treba tudi bogato zgodovino, arheologijo, živalski svet in kulturno dediščino.

Vsi poznate Machu Picchu, ki je eden izmend najstarejših in najbolj znanih arheoloških najdbišč na svetu, zelo znane pa so tudi misteriozne linije Nazca Lines, poleg tega pa v Peruju še vedno ostaja na stotine krajev, ki čakajo, da jih odkrijete. Vsi ti kraji se nahajajo v čudoviti pokrajini Peruja, na puščavski obali (costa), v gorah (sierra) ali v oddaljenem deževnem gozdu (selva), polnem divjih živali.

Tako raznolika pokrajina ponuja za vsakogar nekaj. Danes ste lahko na vrhu zasneženih gora, jutri pa se sproščate na eni izmed prečudovitih plaž ali pa se z čolnom in veslom podate skozi deževni gozd ali pa skočite na tradicionalno ladjo Tortora in obplujete nekatera izmed najvišjih svetovnih jezer. Na voljo je tudi precej športnih aktivnosti kot so deskanje na pesku, surfing, ekstremno gorsko kolesarjenje ali rafting. Ne smete pozabiti tudi na zdravilišča in tople vrelce, odlične muzeje, dobro glasbo in nenavadno prijazne domačine. To je Peru.

Uradni naziv: Republika Peru
Glavno mesto: Lima
Uradni jeziki: Španščina
Drugi govoreči jeziki:
/
Denarna valuta: Novi sol (PEN)
Časovni pas: UTC-5
Število prebivalcev: 29.461.000 (2010)
Klicna koda: +51
Internetna domena: .pe
Stran vožnje: desna

Himna:

peru zastava

Zastava Peruja

peru zemljevid sveta lega v svetu

Peru na zemljevidu sveta

peru zemljevid

Zemljevid Peruja

Veleposlaništvo Republike Slovenije

Avenida Santa Fe 846, 6 piso C1059ABP Buenos Aires

Argentina

T: (+) 54 11 48 94 06 21

F: (+) 54 11 43 12 84 10

E: vba(at)gov.si

Splet: www.buenosaires.veleposlanistvo.si

Pristojno za: Argentina, Čile, Urugvaj, Paragvaj. Peru 

Nj. eksc. gospod Tomaž Mencin, veleposlanik

Veleposlaništvo Republike Peru

Mahlerstrasse 7/22,

1010 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 713 43 77, 715 49 93

F: (+) 43 1 712 77 04

E: embajada(at)embaperuaustria.at

WWW: www.embaperuaustria.at

gospa Karim Milagros Durand Lazo, začasna odpravnica poslov

Konzulat Republike Peru

Cesta v Mestni log 55

1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 429 31 39

F: (+) 386 1 429 31 40

E: peter.ilgo(at)siol.net

gospod Peter Ilgo, častni konzul

Vizum:

Vizum za slovenske državljane ni potreben za turistična potovanja za bivanje do 90 dni.

Vizumi za poslovna potovanja in študij ostajajo še naprej obvezni. Dne 12. septembra 2007 je začel veljati Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Peru o odpravi vizumov za imetnike diplomatskih, posebnih in službenih potnih listov (Ur. l. RS – Mednarodne pogodbe, št. 10/07, št. 71/07).

Konzularna zaščita:

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države.

Ni podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

**

Večina potovanj poteka brez težav, kljub temu svetujemo pozornost, še posebno v Limi, Cuscu, Arequipi in drugih večjih mestih, kjer je stopnja kriminala visoka. V ruralnih predelih države prihaja do ugrabitev.

**

Območja, kjer je potrebna pazljivost zaradi visoke stopnje kriminala so: v Limi, še posebno na obrobju mesta, v starem delu mesta in v predelu pristanišča (Callao). V te predele odsvetujemo potovanja v večernih urah. Popotnikom svetujemo prenočevanje v hotelih, ki se nahajajo v naselju San Isidro ali Miraflores, kjer je varnost na zadovoljivi ravni.

**

Popotnikom na splošno svetujemo previdnost pri potovanju po mestu in uporabo le uradnih taksijev. Lahko se namreč zgodi, da voznik lažnega taksija oropa potnike v taksiju. Še posebno pozornost svetujemo pri prihodu na mednarodno letališče Jorge Chavez v Limi, kjer delujejo lažni taksisti in tatovi, ki se izdajajo za turistične operaterje. Če potrebujete taksi, uporabite taksi ene od treh uradnih taksi družb, ki se nahajajo na letališču.

**

Popotnikom odsvetujemo uporabo minibusov, imenovanih “combis”, ki so pogosto udeleženi v prometnih nesrečah in običajno niso zavarovani. Za potovanja po državi se svetuje uporabo letal in krajevnih avtobusov zanesljivih prevozniških družb.

**

Poleg Lime svetujemo posebno pozornost tudi v Cuscu, Machu-Picchu, v naravnem rezervatu Paracas in na arheološkem nahajališču Chan-Chan (Trujillo).

**

Pri obisku amazonskih predelov svetujemo, da imate s seboj sredstva proti komarjem in drugem mrčesu. 

**

Popotnikom svetujemo, da:

 • potujejo z veljavnim potovalnim dokumentom;
 • po državi potujejo z letali ali s primernimi krajevnimi avtobusi. Potovanje z vlakom (le v prvem razredu) je udobno samo na relacijah Cusco – Machu-Picchu, Cusco – Puno, Arequipa – Puno in Lima – Huancayo; 
 • se izogibajo nočnim vožnjam;
 • pred potjo preverijo stanje na cestah, še posebno v deževnem obdobju (januar – marec) in v amazonskem in andskem predelu;
 • pred potovanjem preverijo informacije o medkrajevnih avtobusih;
 • so pazljivi pri potovanjih s postaj in letališč zaradi visoke stopnje kriminala;
 • potujejo le z zanesljivimi turističnimi agencijami.

**

Nekatera majhna letala, ki se uporabljajo za ogled črt Nazco, so slabo vzdrževana in prihaja do nesreč, zato popotnikom odsvetujemo uporabo teh letal. 

**

Potovanje po državi
Zaradi lokalnih protestov lahko pride do blokad cest, železniških in letalskih povezav.

Droge, organiziran kriminal in terorizem so povezani. Večja varnostna tveganja obstajajo v regijah, kjer gojijo in pridelujejo koko, in sicer v krajih Alto Huallaga, Aguaytia, Apurimac-Ene in Mantaro. Teroristična skupina Sendero luminoso je aktivna vzdolž pohodniške poti do kraja Espiritu Pampa v regiji Cusco. 

Iz varnostnih razlogov je v določenih krajih v veljavi izredno stanje. V teh krajih oborožene sile skupaj s policijo skrbijo za red in mir. Če načrtujete obisk kraja, v katerem veljajo izredne razmere, svetujemo, da upoštevate navodila vojske in drugih uradnih oseb.

**

Vožnja po cestah
V primeru najema avtomobila popotnikom svetujemo uporabo le dovolj širokih in obljudenih cest. V zadnjih nekaj letih prihaja namreč do ekspresnih ugrabitev voznikov avtomobilov višjega srednjega razreda. Tovrstna ugrabitev traja običajno nekaj ur, ugrabitelji pa zahtevajo zneske nekaj tisoč USD.

Povečalo se je tudi število napadov na avtomobile, ki čakajo pred semaforjem – napadalci običajno ukradejo vse dosegljive stvari v avtomobilu.

Standardi vožnje so razmeroma slabi. Hude prometne nesreče so pogoste. Prometne nesreče, v katerih so udeleženi avtobusi, so pogoste, še posebno v večernih urah, zato odsvetujemo nočno vožnjo z avtobusom., še posebno v gorskih in oddaljenih krajih.

**

Krajevni zakoni in običaji
Popotnikom svetujemo, da se izogibajo nedovoljenim droga. Za posedovanje, uporabo in preprodajo drog so zagrožene visoke zaporne kazni (minimalna zaporna kazen je 8 let). Razmere v zaporih so zelo skromne in se razlikujejo od evropskih.

Svetujemo, da prtljago sami zapakirate in da je ne pustite brez nadzora. Svetujemo tudi, da ne nosite ničesar namesto nekoga drugega čez carinsko kontrolo. Kokinih listov ali kokinega čaja ni dovoljeno izvoziti iz države.

Za izvoz arheoloških artefaktov je potrebno imeti ustrezno uradno dovoljenje.

Prodaja spominkov, ki vsebujejo dele živali, vključno s kondorjevimi peresi, je prepovedana. Kondorjeva peresa običajno prodajajo na turističnih tržnicah v Cuscu.

Lima

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec
Najvišje dnevne temperature
26 27 27 25 22 19 18 18 19 20 22 24
Najnižje dnevne temperature
19 19 19 17 16 14 14 14 14 14 15 17
Temperatura morja (ºC)
Ur sonca/dan 6 6 8 7 4 2 1 1 1 3 4 5
Deževnih dni 3 3 4 4 10 16 18 20 20 13 8 5
Vlažnost (%) 85 84 84 86 88 90 90 90 90 88 86 85

Na obalnih območjih zima traja od junija do septmbra, takrat so gorati predeli podnevi sončni, ponoči pa precej hladni. To je najboljši čas za obisk večine regij po državi.

Deževno obdobje, z močnimi padavinami v gorah, traja od decembra do aprila. V glavnem mestu Lima in na obali skoraj nikoli ne dežuje, razen na območju Tumbes in Piura, ki imata tropsko podnebje.

No weather data found for [, ”Peru”, ”Lima”], horizontal]

Obvezna cepljenja:

Rumena mrzlica

Pogojno obvezne tablete:

Tablete proti malariji

Priporočljiva cepljenja:

Hepatitis A

Hepatitis B

Steklina

Tifus

Več informacij o cepljenjih na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Obvezna cepljenja: Za vse potnike v državo, kjer obstaja tveganje, da zbolijo za rumeno mrzlico, ki jo prenaša komar. Potreben je posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

Pogojno obvezne tablete: v državi so za malarijo nevarni le nekateri predeli, zato je pred potovanjem potreben posvet z zdravnikom o načrtu poti.

Priporočljivo cepljenje: Priporočljivo je cepljenje v primeru bivanja na območju, kjer se bolezen pojavlja pri ljudeh oz. živalih, kjer so prisotni prenašalci bolezni. Odločitev je odvisna od tega, v katere predele države se potnik podaja in v katerem letnem času. Priporočamo posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

**

Voda iz pipe ni pitna, zato svetujemo uživanje ustekleničene vode. Svetujemo tudi, da uživate le termično dobro obdelane ribe in meso in da se izogibate uživanju surovega sadja in zelenjave, kupljenih na tržnici.

**

Ajuhuaska 
Določeni šamani v Amazoniji uporabljajo halucigeno rastlino ajuhuasko. Uživanje ajuhuaske lahko zelo slabo vpliva na vaše zdravje, v določenih primerih se lahko konča s smrtjo. Omenjena rastlina se uporablja pri iniciaciji v šamanstvo. Popotnikom iz zdravstvenih razlogov odsvetujemo morebitno uživanje omenjene rastline.

**

Seznam nekaterih bolnišnic

**

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Voda

Priporočamo pitje ustekleničene vode, ki je na voljo v trgovinah.

Mleko, mlečni izdelki

Mleko ni pasterizirano, zato ga je pred zaužitjem potrebno prekuhati. Priporočamo mleko v prahu.

Hrana

Pazite na to, da jeste dobro kuhano oziroma pečeno meso, ribe ali morske sadeže, sadje, ki ga lahko olupite in ga sami olupite in dobro kuhano/pečeno oziroma toplotno obdelano zelenjavo.

Lokalne specialitete

 • Ceviche (surova riba, marinirana v čiliju in soku limone ali limete).
 • Cuy (gvinejska svinja na žaru je Perujska specialiteta; postrežena s kompletno glavo, zobmi, parklji in brki).
 • Causa relleña (krompirjeva pogača s piščančem v sredini, kuhana z avokadom).
 • Tamales (kuhani žlikrofi, napolnjeni z mesom in zaviti v liste bananovca).
 • Mazamorra morada (vijolična koruza in sladki krompir z limonami, suhim sadjem, cimetom in klinčki).
 • Salchipapas (zelo popularno na območju Chiclayo, klobasa in čips velja za večerni prigrizek v večini restavracij s hitro prehrano).
 • Papas a la Huancaína (kuhan krompir narezan na lističe, serviran na zeleni solati z rahlo pekočo sirovo omako in trdo kuhanim jajcem ali olivami; popularna jed v Limi in vzdolž centralne obale. Pogosto je del dnevnega menija – menú del día).
 • Pollo a la Brasa (piščanec pečen na odprtem ognju, serviran s čipsom in solato z omakami).
 • Chicharrones (slana svinjina pečena v lastni maščobi).

Lokalne pijače

 • Pisco (nacionalna pijača, viski pridobljen iz grozdja).
 • Pisco sour (nacionalni koktejl, grenko sladki Pisco z limetinim sokom, beljakom in sladkorjem).
 • Druge pijače z osnovo Pisco so algarrobina (pisco in rožičev sirup), chilcano (pisco in ingver) and capitán (pisco in vermont). 
 • Chicha de jora (močna alkoholna pijača narejena iz fermentirane koruze).
 • Chicha morada (brezalkoholni vijoličen koruzni sok, poceni in popularna pijača še iz časov Inkov; ponavadi jo najdete v lokalnih barih. Okus je podoben zakuhanemu vinu).
 • Inca Kola (ustekleničena negazirana pijača, ki je v prodaji prehitela celo Coca Colo. Okus ni podoben Coca Coli in je svetlo rumene barve).
 • Perujsko pivo: Cuzqueña iz območja Cusco in Arequipeña iz območja Arequipa, prodajajo pa tudi Pilsen and Cristal.
 • Perujsko vino je tradicionalno precej sladko. Obiščite vinograde na območju Ica in degustirajte različne vrste vina.

Napitnine

10 % je ponavadi vključenih v znesek na računu. V prestižnih hotelih inrestavracijah se pričakuje še dodatnih 5 ali 10 %, lahko pa dodate nekaj kovancev tudi v lokalnih barih. Bodo veseli.

Machu Picchu (Izgubljeno mesto Inkov. Največja atrakcija v Peruju, inkovsko mesto v gorah)

Cusco (glavno mesto inkovskega imperija)

Jezero Titicaca (najvišje jezero na svetu)

Manu National Park (20000km2 deževnega gozda, več kot 2000 različnih vrst rastlin, 1200 različnih vrst metuljev, 800 vrst ptic in 200 različnih sesalcev)

Caral (5000 let staro mesto, odkrito šele leta 1994)  

Nazca Lines (poletite nad antičnimi geoglipsi, ki se razprostirajo čez 420km v puščavi) 

Inca Trail (eden najbolj znanih in najboljših trekingov na svetu. Na 43 km dolgi poti boste videli gore, gozdove, deževni gozd, zanimive ostanke, kamne in tunele iz časov Inkov. Končna destinacija Inca Trail pa je Machu Picchu.) 

Cajamarca Carnival (obiščite znan Perujski karneval, ki traja en mesec. Pa še opozorilo – tradicionalni pozdrav tega karnevala je, da se polijete z vodo)

Tagi:


Trackbacks/Pingbacks

 1. Trendi za poročna potovanja 2015 - Potujmo.net - marec 17, 2015

  […] plaži. Za tiste avantur željne priporočamo obisk Južne Amerike, trekking do Machu Picchu, obisk Peruja ali pa kolesarjenje po obalah Nove Zelandije ali pa road trip z avtomobilom (ali motorjem) preko […]

Komentiraj