Oddana prtljaga

oddana prtljaga letališče letalo potovanje

Navadna oddana prtljaga je prtljaga, ki jo na letališču oddamo in jo dobimo nazaj, ko prispemo na ciljno destinacijo.

Prtljago dobro pripravite na vse obremenitve, ki jih bo morala prestati med potovanjem. Zaprite vse žepe in žepke in odstranite nepotrebne trakove. Prav tako iz nje odstranite vse nalepke in oznake od prejšnjih potovanj.

Velikost in teža

En kos navadne prtljage naj ne bi bil večji od 90 cm x 75 cm x 43 cm, vključno s kolesi, zunanjimi žepi in ročaji. Teža prtljage je predpisana s strani vsake letalske družbe posebaj, zato svetujemo, da to preverite pred odhodom, pri letalski družbi, s katero letite. Če bo teža prtljage presegala najvišjo dovoljeno težo, ki jo predpišejo letalske družbe, boste morali dodatne kilograme plačati.

oddana prtljaga letalo teža velikost

Koliko je lahko težka prtljaga, brez doplačila, v ekonomskem razredu:

Letalska družba Teža
Adria Airways 23 kg
Lufthansa 23 kg
Air France 23 kg
British Airways 23 kg
Emirates 30 kg
Qatar 30 kg
Swiss Air 23 kg
Austrian 23 kg

*podatki so pridobljeni iz spletnih strani letalskih prevoznikov, aprila 2014.

Večji kosi prtljage

Če potujete z večjo športno opremo ali glasbenimi inštrumenti, vam letalske družbe prepeljejo tudi večje kose prtljage. Ti kosi prtljage naj ne bi presegali velikosti 190 cm x 75 cm x 65 cm, če presegajo to velikost, jih je treba prepeljati kot tovor (cargo) in ne kot prtljago. Pred odhodom pri letalski družbi preverite, katere kose športne opreme lahko vzamete s seboj in kakšna so navodila za pakiranje.

oddana prtljaga večji kosi smuči glasbila

Označitev prtljage

Prtljago primerno označite, da bodo v primeru izgube vedeli, kam jo je treba poslati. Na poti tja, jo označite z vašim imenom, priimkom, začasnim naslovom, imenom hotela in datumom, do kdaj boste tam in vašim domačim naslovom. Na poti nazaj, pa jo označite le z vašim domačim naslovom.

oddana prtljaga oznaka

Izgubljena prtljaga

Če se vam zgodi, da po prihodu na cilj med prispelo prtljago ne najdete svoje, takoj poiščite letališko službo za izgubljeno in najdeno prtljago (Lost and found ali kratica LL). Ponavadi se nahaja v istem prostoru kot tekoči trakovi za izdajanje prtljage. Tam povejte, da ni vaše prtljage in sledite navodilom in postopkom uslužbenca.

oddana prtljaga lost and found

Koristni nasveti

  • Pri oddaji pritljage preverite, če imate vse odrezke prtljažnih kuponov. Za vsak kos prtljage mora biti eden.
  • V kovčke ne spravljajte hrane, krhkih steklenic ali pokvarljivih snovi.
  • Prevoznik odgovarja za prtljago oddano pred poletom, za katero imate prtljažne kupone. Za ročno prtljago ste odgovorni sami.
  • Stvari, ki so vam pomembne (zdravila, nakit, edini izvod diplomske naloge, fotoaparati in druge elektronske naprave) vzemite s seboj, v ročno prtljago.
  • Prtljage nikoli ne puščajte brez nadzora.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj