Morska bolezen

morska bolezen simptomi zdravljenje

Zelo veliko ljudi misli, da morsko bolezen dobiš v trenutku, ko stopiš na plovilo, pa vendar temu ni tako. Prav tako to ni virus, ki bi se ga lahko nalezli na ladji.

Morska bolezen je slabost zaradi guganja ladje. Gre za reakcijo telesa, ki mu porušimo notranje ravnovesje, s tem ko se nahajamo na ladji, ki se konstantno ziblje med plovbo.

Za morsko bolezen ne potrebujemo posebnih zdravil. V večini primerov izgine po nekaj urah ali po nekaj dneh – ko se telo navadi na neprestano zibanje (pri nekaterih traja manj, pri drugih pa več časa). Pri razvoju morske bolezni pa igrajo pomembno vlogo tudi psihološki faktorji, posebno, če se morska bolezen razvije še pred vkrcanjem in potovanjem s plovilom. Kmalu zatem ko postane slabo prvemu, mu hitro sledijo še drugi.

Simptomi morske bolezni

Prvi znak je bledica obraza, pred katero se občasno pojavi zardevanje. Sledi zehanje, potenje in nemir. Značilna sta splošen neprijeten občutek in slabost, ki se lahko stopnjuje do bruhanja.

Kako omiliti slabost?

Ko/če začutite slabost, pojdite na svež zrak, usmerite pogled naprej in globoko dihajte. Ne mislite na slabost in preusmerite pozornost na plovbo. Pazite, da vam je dovolj toplo, jejte suho hrano, tako, da ne boste še bolj dražili želodca. Zelo pomembno je tudi, da potujete spočiti, ter da se izogibate težki hrani in alkoholu.

Koristni nasveti

  • Rezervirajte kabino nekje v sredini ladje, tako, da boste najmanj občutili valovanje.
  • Pijte veliko vode in se gibajte na svežem zraku – čimmanj mirovanja, tako se bo telo hitreje privadilo na gibanje.
  • Izobibajte se ležanju (horizontalni legi telesa), saj se v takšem položaju še bolj čuti valovanje in gibanje ladje.
  • Jejte hrano, ki jo poznate. Ne preizkušajte novih, eksotičnih jedi – vsaj ne dokler se vaše telo bori s slabostjo.
morska bolezen križarjenje zdravilo

Ko/če začutite slabost, pojdite na svež zrak, usmerite pogled naprej in globoko dihajte.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj