Meningokokni meningitis

meningokokni meningitis afrika bolezni

Meningokokni meningitis je zelo resna okužba možganskih ovojnic.

Prenaša se s kapljicami (kihanje, kašljanje), aerogeno (preko zraka z drobnimi kapljicami), posredno (pitje iz istega kozarca, isti jedilni pribor, uporaba istih brisač) ali neposredno (poljubljanje).

Preprečevanje

Cepljenje

Obstaja 5 tipov bakterije: A, B, C, Y in W-135, ki so geografsko različno razdeljeni po vsem svetu. Kombinirano cepivo (A/C/W-135) učinkovito zavaruje pred boleznijo. En odmerek cepiva ščiti 3 leta.

Razširjenost

meningokokni meningitis bolezni potovanje

Meningokokni meningitis: Najvišja stopnja tveganja je na območju, ki je označen s temno modro barvo.

Čas od okužbe do prvih znakov

2 do 7 dni

Potek bolezni

Nenadoma se pojavi vročica, mrzlica, hud glavobol, slabost, bruhanje, otrpel tilnik, občutljivost na svetlobo. Težave se hitro stopnjujejo do motenj zavesti, na koži so vidne drobne krvavitve. Pogosta sta delirij, koma in prizadetost srca. Bolnik lahko v nekaj urah pade v zelo nevarno stanje, bolnikovo stanje se lahko slabša iz ure v uro. Posebno huda oblika je meningokokna sepsa, ki se začne zelo hitro in bolnikovo stanje se zelo hitro slabša.

Bolezen lahko pusti trajne posledice, kot so gluhost, slepota, ohromitve in umska prizadetost. Smrtnost je od 8% do 10%, pri sepsi pa preko 30%. Pri 10% – 20% ostanejo trajne okvare možganskega tkiva.

Zdravljenje

Obolenje zahteva hitro prepoznavo in ustrezno antibiotično (bolnišnično) zdravljenje.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj