Malarija

malarija nalezljive bolezni komar

Malarija je vročinsko obolenje, ki jo povzročajo paraziti plazmodiji. Parazite prenaša samica komarja vrste Anopheles.

Je najpogostejša tropska bolezen, ki so ji izpostavljeni potniki v večini tropskih in subtropskih držav.

Preprečevanje

Pred okužbo se lahko zaščitimo z ukrepi, ki preprečujejo pike insektov.

Na prostem:

Omejimo zadrževanje na mestih, kjer so insekti. V okolici bivališč odstranimo ali pokrijemo mokre površine, uporabimo naprave in pripomočke, ki odganjajo insekte.

V prostoru:

Insektom preprečimo vstop v prostore z zamreženjem oken in vrat, zapremo okna in vrata ter uporabimo sredstva in naprave, ki insekte odganjajo. Spimo na postelji pod mrežo – če jo impregniramo z insekticidom je zaščita še bolj učinkovita.

Zaščitna sredstva

Obleka: nosimo obleko svetlih barv (na svetli barvi so insekti lažje opazni), ki prekriva večji del telesa.

Repelenti: sredstva, ki insekte odganjajo. Nanesemo jih na odkrite dele telesa, pri tem pazimo, da uporabljamo repelente, ki vsebujejo več kot 30% DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid). Uporabljamo jih strogo po navodilih proizvajalca, še posebej pri otrocih. Če sočasno uporabljamo tudi kremo za sončenje, najprej na kožo nanesemo kremo za sončenje in nato repelent – vnaprej pripravljene kombinacije sončne kreme in repelentov so manj učinkovite.

Insekticidi: spreji za obleko in mreže, ki odganjajo insekte.

Antimalariki: so tablete, ki zavirajo razvoj bolezni – malarije. Potrebno jih je začeti uživati že pred odhodom na malarična območja. Predpiše jih zdravnik v ambulanti za potnike, glede na zdravstveno stanje potnika in cilj potovanja. Z antimalarikom okužbe ne preprečimo, prepreči pa se razmnoževanje parazita inn razvoj bolezenskih znakov malarije. Ker zaenkrat noben antimalarik ne zagotavlja stoodstotne varnosti, je uporaba osebnih zaščitnih sredstev vselej nujna (zaradi preprečevanja drugih okužb, ki jih prenašajo insekti).

Najpogostejši antimalariki, ki se danes uporabljajo so: klorokin, meflokin, doksiciklin, progvanil in atovaquon/proguanil.

Pred potovanjem priporočamo pravočasen obisk ambulante za potnike (štiri do šest tednov pred potovanjem), med posvetom z zdravnikom pa se dobro pozanimajte tudi o stranskih učinkih zdravil.

Razširjenost

Siva barva: ni malarije

Svetlo rdeča: nižja možnost okužbe

Temno rdeča: visoka možnost okužbe

malarija svet nalezljive bolezni razširjenost

Čas od okužbe do prvih znakov

10 do 28 dni, včasih tudi več mesecev.

Prvi znaki

Prvi bolezenski znaki so utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah, križu, trebuhu, prsnem košu. V presledku 42 do 50 ur (odvisno od povzročitelja) se začnejo pojavljati napadi z mrzlico, visoko temperaturo (nad 41ºC) in potenjem, ki trajajo tri do šest ur. Lahko se pojavijo tudi bruhanje, driska, zlatenica in izpuščaji na koži. Med posameznimi napadi se bolnik počuti razmeroma dobro.

Zdravljenje

Pomembno je, da zdravljenje z ustreznimi zdravili začnemo takoj. Pri ljudeh, ki se ne zdravijo, se bolezen lahko ponovi. Antimalariki so namenjeni preprečevanju okužbe in običajno niso zdravilo za zdravljenje malarije.

Samozdravljenje

Človek, pri katerem se pojavi povišana temperatura po sedmih ali več dneh bivanja na območju malarije, mora takoj obiskati zdravnika, saj oboleli začne hitro slabeti. Če se nahajamo na območjih, kjer je to nemogoče, si pomagamo z antimalariki za samozdravljenje. Ti obolelega obdržijo v stanju, da si lahko poišče pomoč. Kljub samozdravljenju je čimprej potrebno poiskati zdravnika in usptrezno pomoč!

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj