Vodič: Kreme za sončenje

kreme za sončenje zaščita pred soncem kako izbrati pravo kremo vodič primerjva potujmo.net

Spet je prišel čas, ko se police v drogerijah, lekarnah in trgovinah šibijo pod kremami za sončenje različnih ponudnikov. Vsi tekmujejo med seboj, kdo vam bo ponudil najcenejšo, najbolj dišečo in tisto, z najbolj privlačno embalažo. Vsi obljubljajo, da je njihov proizvod najboljši, najbolj ugoden in nasploh naj, naj, naj. Kaj pa je tisto, kar morate res vedeti, ko izbirate kreme za sončenje? Na katere stvari in podatke na embalaži morate biti najbolj pozorni? Tukaj je nekaj nasvetov.

kreme za sončenje zaščita pred soncem kako izbrati pravo kremo vodič primerjva potujmo.net

Najbolj pogosto vprašanje za poletje: Kako izbrati dobro (pravo) kremo za sončenje?

SPF

Kaj točno pomeni SPF faktor, si lahko preberete v članku Kreme za sončenje: SPF faktor, v nadaljevanju pa bomo le na kratko povzeli.

SPF faktor je podatek, v kolikšni meri vas krema za sončenje ščiti pred UVB žarki. To so žarki, ki povzročajo sončne opekline, poškodbe kože in pripomorejo k hitrejšemu razvoju kožnega raka.

SPF faktor vam NE pove, v kolikšni meri vas krema za sončenje ščiti pred  UVA žarki, kateri so tudi škodljivi in nevarni.

Strokovnjaki priporočajo uporabo SPF15 ali SPF30, saj kreme z višjim SPF faktorjem ne dajejo višje zaščite (le dražje so).

UVA in UVB žarki

Dolgoletne raziskave so pokazale, da so koži škodljivi tako UVB, kot tudi UVA žarki. Oboji povzročajo poškodbe kože, staranje in nastanek kožnega raka.

le nekatere aktivne sestavine v kremah za sončenje, dajo popolno zaščito pred obema vrstama žarkov, zato bodite ob nakupu pozorni tudi na sestavo kreme.

Več o ultravijoličnih žarkih si preberite v članku: Kreme za sončenje: UV žarki, kjer boste točno izvedeli, zakaj so tudi UVA žarki zelo škodljivi.

Kako izbrati pravo kremo za sončenje?

  • Izberite kremo s faktorjem SPF15 ali SPF 30 (kreme z višjim SPF faktorjem, ne dajo boljše zaščite!)
  • Bodite pozorni, da krema nudi zaščito tudi pred UVA žarki
  • Sestavini, ki nudita najboljšo zaščito pred UVA žarki sta cinkov oksid in Avobenzone
  • Krema naj vsebuje čim manj kemikalij (EDC) in parabenov ( propyl- ali butylparaben, ethylhexyl methoxycinnamate (OMC))

Najboljša zaščita pred soncem

  • Izogibanje neposrednim sončnim žarkom
  • Izbira dobre kreme za sončenje
  • Redno nanašanje kreme za sončenje (vsaki dve uri) v zadostni količini
  • Odgovorno vedenje

Kako si kremo za sončenje narediš doma, pa preberi tukaj: Domača krema za sončenje

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj