Kolumbija

kolumbija bogota glavno mesto južna amerika

Kolubija je država, ujeta med neokrnjene gore, obale in džungle, tu so tudi osupljiva arheološka najdbišča in izredno zanimiva mešanica različnih kultur. Pred desetimi leti, je bila Kolumbija poznana večinoma po preprodaji drog in boji med levičarskimi skupinami gverilske in paravojaške skupine. Danes pa to prelepo državo obišče vsak dans več radovednih turistov, ki imajo veliko za videti. 

Kolumbija ponuja naravne znamenitosti kot so veličastne gore, velika jezera, obsežne planote in karibsko obalo, ki se ponaša s sinjemodro barvo morja. V izgubljenih mestih lahko občudujemo predkolumbovsko kiparstvo in pisane kolonialne hiše, ki krasijo ulice. Danes Kolumbijo obišče manj ljudi, kot ostale Južnoameriške države, pa vendar lahko obiskovalci pričakujejo topel sprejem in prijazne domačine.

Uradni naziv: Republika Kolumbija
Glavno mesto: Bogota
Uradni jeziki: Španščina
Drugi govoreči jeziki:
Poznajo več kot 75 različnih dialektov, ki se na posameznih območjih štejejo za uradni jezik
Denarna valuta: Peso (COP)
Časovni pas: UTC-5
Število prebivalcev: 45.393.000 (2010)
Klicna koda: +57
Internetna domena: .co
Stran vožnje: desna

Himna:

kolumbija zastava južna amerika kolumbijska

Kolumbijska zastava

kolumbija zemlejvid sveta lega v svetu

Kolumbija na zemljevidu sveta

kolumbija zemljevid

Zemljevid Kolumbije

Veleposlaništvo Republike Slovenije
SHIS – QL 8 – Conjunto 8 – Casa 7 – Lago Sul
CEP: 71620-285 Brasília / Distrito Federal 
Brazilija 
T: + 55 61 3365 1445
F: + 55 61 3365 1440
E: vbi(at)gov.si 
Pristojno za: Brazilija, Bolivija, Ekvador, Kolumbija in Venezuela
Nje. eksc. gospa Milena Šmit, veleposlanica

Veleposlaništvo Republike Kolumbije

Stadiongasse 6-8/15

A-1010 Dunaj

Avstrija

T: (+) 43 1 406 44 46

F: (+) 43 1 408 83 03

E: eaustria(at)cancelleria.gov.co

gospod Gedeón Jaramillo Rey, začasni odpravnik poslov

Vizum:

Vizum za slovenske državljane ni potreben od 4.11.2005 dalje.

Konzularna zaščita:

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

**

Varnostne razmere v Kolumbiji se vseskozi spreminjajo, zato ste lahko resnemu tveganju izpostavljeni v vseh delih države. Svetujemo, da na poti po državi dobro poskrbite za lastno varnost.

**

Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna, v naslednje predele Kolumbije:

 • vsa ruralna področja v okrožjih ob meji s Panamo, Venezuelo in Ekvadorjem;
 • mesta Buenaventura v okrožju Valle de Cauca, Turbo v okrožju Antioquia, Tumaco v okrožju Nariño in Puerto Asis v okrožju Putamayo;
 • vsa ruralna področja v okrožjih Cauca, Valle de Cauca, Guaviare, Caqueta in Meta, vključno z nacionalnim parkom Parque Nacional Natural de La Macarena;
 • vsa ruralna področja v severnem delu okrožju Antioquia, južnem delu okrožja Cordoba, južnem delu okrožja Bolivar in severnem delu okrožja Huila.

Stopnja kriminala v Kolumbiji je visoka. Oborožene skupine in druge kriminalne združbe se večinoma ukvarjajo s trgovino z mamili ter izvajajo huda kriminalna dejanja, vključno z ugrabitvami, pranjem denarja in izsiljevanjem in prostitucijo.

**

Mamila, organiziran kriminal in terorizem so nedvomno povezani. Do večine spopadov prihaja zaradi boja za nadzor nad trgovino z mamili. OZN je v svojem poročilu iz l. 2013 navedlo, da se proizvodnja koke v Kolumbiji zmanjšuje. Veliko koke je še vedno pridelano v naslednjih kolumbijskih okrožjih: pacifiška regija (okrožja Chocó, Valle Del Cauca, Cauca in Nariño), osrednja regija (okrožja Cesar, Antioquia, Santander, Cordoba, južni predel okrožja Bolivar in Norte De Santander), pa tudi v okrožjih Putumayo, Caquetá, Meta in Guaviare. Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja v kraje, kjer se gojijo koka, marihuana ali makovi popki ter v bližino laboratorijev za predelavo koke.

**

Nezakonite oborožene skupine in kriminalne združbe so dejavne v vseh okrožjih, kjer poteka pridelava, predelava ali transport koke. Še posebno nevarno je v ruralnih predelih v bližini meje s Panamo, Venezuelo in Ekvadorjem; v nacionalnem parku Parque Nacional Natural de La Macarena (okrožje Meta); v pristaniških mestih Buenaventura (okrožje Valle de Cauca), v mestu Turbo (okrožje Antioquia) in v mestu Tumaco (okrožje Nariño).

**

Poulični kriminal predstavlja problem v večjih mestih, vključno z mesti Bogota, Medellin  in Cali. Kraje in žeparstvo so lahko tudi nasilni. Svetujemo pozornost še posebno na javnih krajih, kjer je veliko tujcev ali v bližini vladnih stavb. Svetujemo izogibanje osamljenim predelom mest. Priporočamo, da s seboj ne nosite večjih vsot denarja, dragocenih ur ali nakita ter da na ulici ne uporabljate prenosnega telefona.

**

Svetujemo, da vnaprej načrtujete svojo pot in da uporabljate le predplačljive taksije.

**

Svetujemo pazljivost, če se vam približa neznanec. Tatovi svoje žrtve omamijo z drogami, ki začnejo učinkovati zelo hitro. Tako omamljeno žrtev nato oropajo. Prav zato svetujemo, da od neznancev ne sprejemate pijače, hrane ali cigaret.

**

V mnogih ruralnih predelih je nadzor kolumbijskih oblasti omejen. Če načrtujete potovanja v ruralne ali nevarne predele, svetujemo, da se vnaprej pozanimate o varnostnem stanju v krajih, ki jih želite obiskali.

**

Pacifiško obalno okrožje Chocó je priljubljena eko-turistična destinacija. Pretežni del okrožja Chocó sestavljajo neobljudeni kraji, ki niso varni. V okrožju so dejavne nezakonite oborožene skupine, ki so vpletene v trgovino z mamili, še posebno ob meji s Panamo. Na obali, mesto Bahia Solano, je manj nevarno, čeprav občasno prihaja do ugrabitev. Če želite potovati v to mesto, svetujemo da potujete do tja z letalom in da ne potujete v notranjost okrožja ali vzdolž obale zunaj mesta.

**

Nacionalni park Parque Nacional Tayrona je priljubljena turistična destinacija. Svetujemo obisk le tistih plaž in turističnih naselij, ki so zanesljiva. Prav tako svetujemo, da ne potujete v notranjost okrožja, ker tam delujejo nezakonite oborožene skupine.

**

Če potujete v ti. “Izgubljeno mesto” v pogorju Sierra Nevada de Santa Marta, svetujemo izredno previdnost, saj v določenih predelih Sierra Nevade poteka pridelava koke, zato je nevarnost ugrabitve izredno visoka.

**

Arheološki park San Agustin se nahaja v okrožju Huila. V tem okrožju so zelo dejavne nezakonite oborožene skupine, še posebno FARC. Če potujete v arheološki park, potem je priporočljivo v park priti po glavni cesti skozi mesto Neiva in ne po drugih stranskih poteh.

**

V Kolumbiji so zemeljske mine in neeksplodirana ubojna sredstva. Minirana področja običajno niso označena, zato pri potovanju po ruralnih področjih svetujemo pozornost in svetujemo, da se držite cest.

**

Standardi vožnje v Kolumbiji so relativno slabi, zato so prometne nesreče pogoste. Iz varnostnih razlogov odsvetujemo nočno vožnjo. Prav tako odsvetujemo avto-stopanje. Možnost nasilja in/ali ugrabitve je večja v nekaterih ruralnih predelih. Po cestah so lahko nezakonite zapore cest, ki jih postavljajo nezakonite oborožene skupine. Glavne ceste so podnevi na splošno varne. Pan-ameriška avtocesta je prav tako varna, čeprav prečka nekatera okrožja, ki sicer niso varna.

**

Če v Kolumbijo vstopate ali iz nje izstopate po kopnem, priporočamo, da:

 • za vstop / izstop iz Venezuele uporabite mejni prehod Cucuta (in ne mejnih prehodov Arauca ali Riohacha),
 • se pri vstopu/izstopu iz Ekvadorja po Pan-Ameriški avtocesti ne ustavljate med mejo in mestom Pasto; cesta med mestom Cali in ekvadorsko mejo ni zanesljiva; 
 • ne prečkate meje s Panamo.

**

Grožnja terorizma je v Kolumbiji visoka. Potrebna je skrajna previdnost, posebno ob obisku ali bivanju na javnih mestih, kamor zahajajo tuji popotniki, in v bližini vladnih stavb in vojaških sil. Tarče napadov so bili v preteklosti tudi ceste, mostovi in energetska infrastruktura. V številnih delih države, tudi v velikih mestih, obstaja resno tveganje ugrabitev.

**

Izogibajte se nezakonitih drog. Metode, ki jih uporabljajo kolumbijske oblasti za odkrivanje nedovoljenih drog so izredno sofisticirane ter učinkovite. Za posedovanje / uporabo / trgovino z drogami so zagrožene izredno visoke kazni. Razmere v zaporih so zelo skromne in se razlikujejo od evropskih. Priporočamo, da sami pakirate svojo prtljago in da ne nosite predmetov / paketov / potovalnih torb za druge ljudi.

**

Svetujemo, da imate s seboj fotokopijo potnega lista in kolumbijskega vizuma. Fotokopije imejte shranjene ločeno od vašega potnega lista.

**

Popotniki lahko pred potovanjem prostovoljno izpolnite obrazec Podatki o potovanju in ga pošljete na Konzularni sektor. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.

Več o potovanjih v države s povečanim varnostnim tveganjem si preberite tukaj.

Bogota:

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec
Najvišje dnevne temperature
21 21 21 20 19 19 18 19 19 20 19 20
Najnižje dnevne temperature
4 5 6 8 8 7 7 7 6 7 7 5
Temperatura morja (ºC)
Ur sonca/dan 5 6 5 4 4 5 5 5 4 4 5 5
Deževnih dni 9 8 10 16 17 18 14 15 13 17 17 10
Vlažnost (%) 77 76 77 80 81 81 79 78 77 80 83 79

 Na obalah in na severu države je podnebje tropsko in zelo vroče, z obdobjem deževnega vremena med majem in novembrom.

V hribovitih predelih je hladneje, v visokih gorah pa kar precej hladno.

Vreme v Bogoti je skozi celo leto bolj pomladno – ponoči hladneje, podnevi pa prijetno toplo.

No weather data found for [, ”Colombia”, ”Bogota”], horizontal]

Obvezna cepljenja:

Rumena mrzlica

Obvezne tablete:

Tablete proti malariji

Priporočljiva cepljenja:

Hepatitis A

Hepatitis B

Steklina

Tifus

Več informacij o cepljenjih na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Obvezna cepljenja: Za vse potnike v državo, kjer obstaja tveganje, da zbolijo za rumeno mrzlico, ki jo prenaša komar. Potreben je posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

Pogojno obvezne tablete: v državi so za malarijo nevarni le nekateri predeli, zato je pred potovanjem potreben posvet z zdravnikom o načrtu poti.

Priporočljivo cepljenje: Priporočljivo je cepljenje v primeru bivanja na območju, kjer se bolezen pojavlja pri ljudeh oz. živalih, kjer so prisotni prenašalci bolezni. Odločitev je odvisna od tega, v katere predele države se potnik podaja in v katerem letnem času. Priporočamo posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

**

Le v največjih mestih obstajajo zdravstvene ustanove, v katerih vas lahko popolnoma oskrbijo. Popolna zdravstvena oskrba je mogoča običajno v zasebnih klinikah, v katerih je potrebno za storitve plačati vnaprej.

**

Nekatere zdravstvene ustanove v Bogoti:

 • la « Clinica del Country », tel.: 571 5300470 in 571 5301270
 • la « Clinica Marly », tel.: 571 3436600
 • la « Fundation Santa Fe », tel.: 571 2152300

Te ustanove sodelujejo z več zasebnimi reševalnimi službami, med drugim s službo Trasmedica, tel. : 571 6146838.

**

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Voda

Priporočamo, da vodo pred zaužitjem prekuhate ali pa pijete ustekleničeno vodo, ki je na voljo v trgovinah. 

Mleko, mlečni izdelki

Mleko ni pasterizirano, zato ga je pred zaužitjem potrebno prekuhati. Priporočamo mleko v prahu.

Hrana

Pazite na to, da jeste dobro kuhano oziroma pečeno meso, ribe ali morske sadeže, sadje, ki ga lahko olupite in ga sami olupite in dobro kuhano/pečeno oziroma toplotno obdelano zelenjavo.

Lokalne specialitete

 • Ajiaco (piščančja obara z zelišči, krompirjem in koruzo. Zraven ponudijo tudi kapre in smetano).
 • Arepas (trde koruzne palačinke, kot priloga k omakam).
 • Bandeja paisa (meso z avokadom, rižem, pečenimi bananami plantain in rdečim fižolom).
 • Mariscos (morska hrana – specialiteta na Karibski obali).
 • Tamales (popularna ulična hrana, kuhano koruzno testo napolnjeno z različnimi kombinacijami mesa, krompirja, zelenjave ali/in riža in zavito v liste bananovca plantain).
 • Pollo asado (piščanec na žaru; kot v večini Latinske Amerike je tudi tukaj zelo popularna in poceni hrana pripravljena na odprtem ognju. Porcije lahko pojeste na licu mesta ali pa jih vzamete s seboj. Kot dodatek se ponavadi dobi čips in solata).
 • Empanadas (pečeno testo ali kruh napolnjen z mesom, sirom, zelenjavo).
 • Sancocho (gosta juha, narejena iz različnega mesa, krompirja, plantain, zelenjave, postrežena z rižem. Najbolj pogosta je v regiji Valle del Cauca).

Lokalna pijača

 • Tinto (mala črna kava, izraz pa se pogosto uporablja tudi za opis rdečega vina (tinto)).
 • Aguila (kolumbijsko pivo).
 • Aguardiente (ognjeno žganje z okusom po janežu, fermentirano iz sladkornega trsa).
 • Canelazo (koktajl, hladen ali topel, narejen s cimetom in aguapanelo).
 • Aguapanela (sladka brezalkoholna pijača, narejena z raztapljanjem panela (sladkorja) v vroči vodi. Lahko se doda še limeta in/ali sir).
 • Chicha (pijača z visoko vsebnostjo alkohola, običajno narejena iz koruze in je bila včasih prepovedana).
 • Čokolada (vroča čokolada je v Kolumbiji vroče mleko posreženo s sladkorjem, cimetom in majhnimi koščki čokolade, ki jih vmešamo v mleko).
 • Cuba libre (rum, coca cola in limeta).

Napitnine

Običajno se pričakuje 10 % napitnine, seveda, če je postrežba dobra.

Posebnosti

 • Postrežba pri mizi je običajna.
 • Kolumbijci redko pijejo alkohol ob jedi.
 • Gaseosa je ime za brezalkoholno gazirano pijačo.

Bogota (glavno mesto na 2600m nadmorske višine)

Gold Museum (obiščite muzej zlata)

Zipaquira (oglejte si katedralo, ki je zgrajena v rudniku soli)

Cartagena (zgodovinsko mesto, od koder se lahko odpravite na izlete z ladnjico na bližnje koralne otoke) 

Nevado del Ruiz (5400m visoka gora vulkanskega izvora) 

Obiščite kakšno plantažo kave, v nekaterih lahko tudi prenočite.

Pojdite na rafting po reki Rio Negro ali pa s kajakom skozi Chicamocha canyon.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj