Kaj lahko vsebuje ročna prtljaga?

kaj lahko vsebuje ročna prtljaga na letalu potovanje

Sedaj, ko smo razčistili in pojasnili kako je lahko velika in težka ročna prtljaga na letalu, je pomembno, da povemo kaj je lahko v njej. Obstaja določena pravila o tem, kaj je dovoljeno nesti s seboj na letalo in kaj ne.

 

Kaj lahko vsebuje ročna prtljaga na letalu?

Tekočine

Za vnos tekočin na letalo veljajo stroga pravila. Med tekočine se šteje:

 • vse pijače, tudi voda, juha in sirupi
 • kozmetika (npr. kreme, olja, parfumi, maskara in šminka)
 • spreji (npr. pena za britje, sprej za lase in dezodoranti)
 • paste (npr. zobna pasta)
 • geli (npr. milo za tuširanje, geli za lase)
 • tekočina za kontaktne leče
 • vsi ostali podobni izdelki, ki vsebujejo tekočino

V svoji ročni prtljagi lahko prenašate samo majhne količine tekočin, ki morajo biti shranjene v posamičnih posodah z največjo prostornino 100 mililitrov. Te posode morate zapakirati v prozorno plastično vrečko, ki jo je mogoče znova zatesniti in katere prostornina pri enem potniku ni večja od enega litra. Vrečke lahko kupite v skoraj vseh drogerijah in večjih trgovinah, dobite pa jih tudi na letališču pri okencih za prijavo na let.

kaj lahko vsebuje ročna prtljaga na letalu potovanje

V svoji ročni prtljagi lahko prenašate samo majhne količine tekočin, ki morajo biti shranjene v posamičnih posodah z največjo prostornino 100 mililitrov.

Če določen izdelek, ki vsebuje tekočo snov vseeno potrebujte na letalu, ga lahko vzamete do 100ml pod določenimi pogoji:

 • embalaža drži maksimalno 100ml
 • vse takšne izdelke nesemo v eni prozorni vrečki, ki ima zgoraj sistem za zapiranje, katere prostornina ni večja od 1l, mere pa so približno 20cm x 20cm.
 • vrečka ne sme biti prepolna in se mora normalno zapirati in odpirati
 • vsak potnik lahko s seboj vzame samo eno takšno vrečko
 • vrečka mora imeti sistem zapiranja in odpiranja, ne sme biti zvezana ali zašita na vrhu
 • pri varnostnem pregledu je potrebno vrečko vzeti iz ročne prtljage, da se pregleda posebaj

Embalaže, ki je večja od 100ml vam ne bodo dovolili nesti na letalo, tudi če ni polna!

Vžigalniki

Ena oseba lahko nese na letalo samo en vžigalnik. Vžigalniki se smatrajo kot tekočine, zato ga je potrebno dati v prozorno plastično vrečko k drugim tekočinam. Zelo pomembno je, da vžigalnika ne dajete med navadno prtljago!

Zdravila (inhalatorji, tekoča dietna hrana)

Vse to lahko na letalo vzamete v večjih količinah, kot samo 100ml, vendar boste pri tem potrebovali privolitev letalske družbe s katero potujete in letališča s katerega odhajate, to pa dobite z ustreznim veljavnim zdravniškim potrdilom, ki potrjuje, da izdelke res nujno potrebujete.

Na letalo nesite le zdravila, ki jih potrebujete na poti, v količinah, ki jih boste na poti porabili. Zalogo in večje količine zdravil dajte v navadno prtljago.

Otroška hrana in mleko

Če potujete z otrokom, lahko s seboj na letalo odnesete otroško hrano, mleko in sterilizirano vodo. Med to spadajo:

 • sojino mleko za otroke
 • sterilizirana voda za otroka (mora biti v otroški steklenički za pitje)
 • mleko oziroma mlečni nadomestek za otroke
 • otroška hrana v količinah, ki jih boste potrebovali na poti

Vse zgoraj naštete izdelke lahko s seboj vzamete le v količinah, ki jih potrebujete za na pot (po navadi je dovoljeno tudi več kot 100ml). Lahko se zgodi, da bo morala odrasla oseba, ki otroško hrano nosi, hrano tudi poiskusiti pred varnostnim osebjem, v potrditev, da gre za pravo otroško hrano.

Tekočina, kupljena v brezcarinskem prostoru na letališču

Ko opravite vse varnostne preglede na letališču, vstopite v brezcarinski prostor, kjer ob predložitvi vstopnega kartona (boarding pass) lahko kupujete tudi razne izdelke. Vodo in tekočine, ki jih kupite tu, boste lahko vzeli s seboj na letalo, ne glede na njihovo velikost. Brezcarinska tekočina in račun morata biti ob času nakupa zatesnjena v varnostno vrečko z rdečim robom. Vrečke do prihoda na končni cilj potovanja ne odpirajte. Varnostnik bo morda zaradi pregleda moral odpreti varnostno vrečko. Če imate povezovalni let z drugega letališča, prosimo, opozorite varnostnika, da bodo brezcarinske tekočine lahko prepakirane v novo zatesnjeno varnostno vrečko.

V ročni prtljagi ne sme biti nevarnih predmetov, ki se sicer lahko prevažajo z letalom, vendar le v oddani prtljagi. Ti predmeti bodo ob varnostnem pregledu odvzeti.

kaj lahko vsebuje ročna prtljaga na letalu potovanje

Izdelki, ki v ročno prtljago NE spadajo

Prtljage na letališču ne puščajte brez nadzora, saj iz varnostnih razlogov obstaja verjetnost, da bo prtljaga odstranjena s strani varnostnih organov.

Tagi:


Trackbacks/Pingbacks

 1. Zdravo potovanje z letalom: Pred letom - Potujmo.net - september 12, 2014

  […] O Omejitvah pri teži in velikosti ročne prtljage na letalu, si preberite tukaj. […]

 2. Ročna prtljaga - Potujmo.net - februar 1, 2015

  […] Obstajajo točno določena pravila kaj lahko in česa ne smemo nesti v ročni prtljagi na letalo. Vsekakor je dobro, da ta pravila poznamo in jih upoštevamo, saj se tako izognemo nepotrebnim zamudam pri varnostnih pregledeh. Kaj vse lahko vsebuje ročna prtljaga, si preberite tukaj. […]

 3. 10 prepovedanih stvari v ročni prtljagi - Potujmo.net - marec 15, 2015

  […] že vemo, da tekočin ne smemo vnašati na letalo, prav tako nam je že vsem znan seznam stvari, ki ne sodijo v ročno prtljago, če potujemo z letalom. Sedaj vam predstavljamo še 10 nenavadnih prepovedanih stvari v ročni […]

Komentiraj