Jet Lag

jet lag simptomi zdravljenje

Jet Lag je angleški izraz za posledico sprememb, ki se pojavijo pri motjah notranjega ritma človeškega telesa.

jet lag časovni zamik simptomi preprečitev zdravljenje

Glavni razlog za Jet lag je prečkanje več časovnih pasov.

Dejavniki, ki povzročijo jet lag

Prečkanje več časovnih pasov

Glavni razlog za Jet lag je prečkanje več časovnih pasov. Ponavadi so siptomi hujši, če potujemo na zahod. Otroci mlajši od treh let spremembe časovnega pasu ne čutijo, oziroma niso občutljivi na take spremembe. Najhuje jo občutijo ljudje, ki so navajeni svoje dnevne rutine in je ne spreminjajo pogosto.

Vaše stanje pred poletom

Če ste pred poletom utujeni, živčni, imate “mačka”, se preveč veselite potovanja ali pa vas je stah, je skoraj zagotovljeno, da boste kmalu čutili posledice Jet laga. Najboljši recept za premagovanje le tega je, da greste na pot spočiti in naspani. Ne slepite se s tem, da boste spanec nadoknadili na letalu, ker to ni res in kmalu boste še bolj utrujeno, kot ste bili.

Suh zrak

Na letalu je zrak precej suh. Ljudje, ki živijo na bolj vlažnih področjih, to hitro občutijo. Suh zrak povzroča glavobol, suho kožo, draži nosno sluznico in grlo, lahko staknete celo gripo. Pomaga pitje vode, odsvetuje pa se pitje kave, čaja, alkoholnih pijač in sadnih sokov. Voda je vse, kar vaše telo potrebuje.

Zračni tlak

Ko letalo leti na 9000m nadmorske višine, se zračni tlak v letalu izenači na 2400m nadmorske višine. Torej tisti, ki so navajeni življenja tako visoko, s tem ne bodo imeli večjih težav, vsi ostali, torej večina, pa bodo občutili zatekanje nog, sklepov, utrujenost in pomanjkanje energije.

Postan zrak

Nenehno zagotavljanje svežega zraka letalske družbe stane veliko denarja, zato se pri nekatrih pomanjkanje svežega zraka občuti bolj, pri drugih manj. Z gotovostjo pa lahko trdimo, da je zrak veliko boljši v prvem in poslovnem razredu, kot v ekonomskem razredu. Pomanjkanje dobrega, svežega zraka povzroča utrujenost, razdražljivost in glavobole. Če imate težave in lepo prosite kabinsko osebje, da povečajo dotok svežega zraka, ponavadi z veseljem ustrežejo.

Alkohol

Telo se na alkohol odziva 2 – 3 krat hitreje, če letimo. Torej en kozarec vina na letalu ima enak učinek kot 2 do 3 kozarci vina na tleh. Če to dodamo k vsem drugim težavam, katere nas lahko doletijo med letom, boste letalo zapustili z ogromnim “mačkom”.

Hrana in pijača

Kava in čaj na letalu ponavadi nista najbolj okusna, to pa zato, ker vsebujeta več kofeina kot navadna čaj ali kava in to agresivno vpliva na želodec. Tudi pomarančni sok lahko na želodcu pusti posledice, če ga nismo vajeni. Torej, če ponavadi ne pijete močne kave, čaja ali pomarančnega soka, jih tudi na letalu ne pijte.

Prav tako se vam na letalu ni potrebno prenajedati, saj sedenje povzroča še dodaten pritisk na vaš želodec. Izogibajte se tudi “sumljivi” hrani, ki jo lahko dobimo na nekaterih letih po določenih delih sveta. To velja za solato, hladno (mogoče celo surovo) meso in ribe. Po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ima kar 50% vseh letalskih potnikov želočne težave zaradi neustrezne prehrane na letalu.

Pomanjkanje telesne vadbe

Pomanjkanje telesne vadbe in aktivnosti na dolgih letih povzroča neudobje in bolečine. Medtem ko sedite, poskušajte vsake toliko časa telovaditi. Na nekaterih letih že po televiziji predvajajo vaje za raztegovanje. Sprehodite se po letalu (tako, da ne boste na poti letalskemu osebju) ali pa samo vstanite in se pretegnite. Če ima letalo vmes postanke, če lahko, pojdite iz letala, se sprehodite in osvežite, saj boste tako pospešili svoj krvni obtok.

jet leg vadba med letom

Hitra vadba med letom vam bo pomagala preprečiti Jet Lag.

Najpogostejši simptomi za Jet Lag

Utrujenost in dezorientacija

Močna utrujenost in dezorientacija še nekaj dni potem, ko ste že prispeli na cilj. Pomanjkanje koncentracije in motivacije za dela, kjer je potrebno vložiti nekaj truda in znanja – npr. vožnja avtomobila, branje ali pa poslovni sestanek.

Motnje spanca

Potovanje med časovnimi pasovi povzroča tudi zbujanje sredi noči, potem pa je zelo težko zaspati nazaj, podnevi pa smo zaspani. Zaradi motenj v človekovem notranjem sistemu, telo potrebuje nekaj časa (tudi več dni), da se privadi na nov ritem v drugem časovnem pasu. Znanstveniki NASA so ugotovili, da za vsako spremenjeno uro v časovnem pasu, telo potrebuje en dan, da se na novo prilagodi.

Zmedenost

Se ne spomnete, če ste pri odhodu zaklenili hotelsko sobo in morate nazaj tudi dvakrat ali trikrat, da bi to preverili? To je normalen sindrom za Jet lag, za katerim trpijo tudi letalske posadke.

Razdraženost

Razjezijo vas že drobne malenkosti in zelo težko se je obvladati. Tudi to je pogosta težava Jet Lag-a, nad katero se pritožujejo letalske posadke. To razjazsni, zakaj so ljudje na dolgih letih, proti koncu vsi vznemirjeni in zakaj majhni otroci neutolažljivo jokajo ravno proti koncu poleta.

Dehidracija

Suh zrak na letalu povzroča glavobol, draži nosno sluznico in izsuši kožo. Posledica tega je, da postanete bolj dejemljivi za prehlad, kašelj, bolečine v grlu in razne druge viruse. Zato je priporočljivo, da med leto spijete dovolj tekočine, predvsem vode, alkoholne pijače se odsvetujejo.

Bolečine v nogah in stopalih

Zatečeni sklepi in bolečine v nogah so zelo neprijetni. Vse to je posledica predolgega sedenja, zato je dobro, če med letom vsake toliko časa malo telovadimo in razgibamo noge in stopala.

Tagi:


Trackbacks/Pingbacks

  1. Zdravo potovanje z letalom: Med letom - Potujmo.net - september 13, 2014

    […] Če boste potovali skozi več časovnih pasov, je zelo velika verjetnost, da boste trpeli za jet lagom. Kako premagati jet lag, si preberite tukaj. […]

Komentiraj