Japonski encefalitis

japonski encefalitis komar

Japonski encefalitis je obolenje možganskega tkiva, ki ga povzroča virus japonskega encefalitisa, ki ga prenaša okužen komar.

Komar se okuži s pikom okuženega prašiča ali ptice in prenese povzročitelja s pikom na človeka. Ne prenaša se iz človeka na človeka.

Preprečevanje

Cepljenje:

Cepljenje se priporoča potnikom, ki bodo več kot mesec dni bivali na podeželju endemični območij v času deževne dobe, se bodo veliko zadrževali zunaj in ne bodo imeli optimalnih pogojev nastanitve in za spanje.

Na prostem:

Omejimo zadrževanje na mestih, kjer so insekti. V okolici bivališč odstranimo ali pokrijemo mokre površine, uporabimo naprave in pripomočke, ki odganjajo insekte.

V prostoru:

Insektom preprečimo vstop v prostore z zamreženjem oken in vrat, zapremo okna in vrata ter uporabimo sredstva in naprave, ki insekte odganjajo. Spimo na postelji pod mrežo – če jo impregniramo z insekticidom je zaščita še bolj učinkovita.

Zaščitna sredstva

Obleka: nosimo obleko svetlih barv (na svetli barvi so insekti lažje opazni), ki prekriva večji del telesa.

Repelenti: sredstva, ki insekte odganjajo. Nanesemo jih na odkrite dele telesa, pri tem pazimo, da uporabljamo repelente, ki vsebujejo več kot 30% DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid). Uporabljamo jih strogo po navodilih proizvajalca, še posebej pri otrocih. Če sočasno uporabljamo tudi kremo za sončenje, najprej na kožo nanesemo kremo za sončenje in nato repelent – vnaprej pripravljene kombinacije sončne kreme in repelentov so manj učinkovite.

Insekticidi: spreji za obleko in mreže, ki odganjajo insekte.

Razširjenost

Območja, kjer je tveganje za bolezen največje, so označena z oranžno barvo.

japonski encefalitis bolezen

Potek bolezni

Znaki pri obolelih so vročina, glavobol, krči, motnje govora, hoje, motnje zavesti, koma. Večina okužb pa poteka brez znakov obolenja. Če se pokažejo znaki vnetja možganskega tkiva, je smrtnost 30%, 50% preživelih pa ima trajne nevrološke ali psihiatrične posledice.

Po preboleli bolezni se razvije imunost, ki ščiti pred obolenjem.

Zdravljenje

Zdravljenje je simptomatsko.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj