Izbira sedeža na letalu

izbira sedeža na letalu

Izbira sedeža na letalu na dolgih letih je pomembna odločitev. Včasih je veljalo, da so najboljše sedeže dobili tisti, ki so bili med prvimi oddali prtljago, malce flirtali z zaposlenim pri check-in mizi in navedli za lase privlečen razlog, zakaj ravno oni potrebujejo več prostora pri nogah. Danes pa je zadeva malce drugačna.

Razlogi so lahko še tako tehtni in opravičeni, vendar, da boste ravno vi dobili sedež pri zasilnem izhodu (ti imajo največ prostora pri nogah), je zelo malo možnosti. Ti sedeži so na voljo za doplačilo, zato, bo sedež vaš, le če ste pripravljeni odpreti denarnico in plačati dodatno.

Strošek udobja

Večina letalskih družb vam bo privilegij, da lahko sedite bolj udobno, zaračunala in cene za doplačilo se lahko gibljejo tudi 160 eur ali več v eno smer. Ljudje z dolgimi nogami imajo na dolgih letih verjetno nemalo težav s pomanjkanjem prostora, zato marsikdo doplača za bolj udobno sedenje.

izbira sedeža na letalu prvi razred

Udobje na letalu se plača.

Do dobrega sedeža brez doplačila

Z nekaj brskanja po internetu lahko najdete tudi odličen letalski sedež za katerega ni potrebno doplačati. Ena izmed možnosti je, da obiščete spletno stran seatguru.com, ki ima v svoji bazi sedežne razporede za letala od več 700 različnih letalskih družb. Vse kar rabite je, da veste številko leta in letalsko družbo.

Če vzamemo za primer letalo družbe British Airways, Boeing 747 – 400, je iz slike jasno razvidno, kje je najbolje sedeti. Ob strani je tudi legenda za lažjo orientacijo. Z zeleno barvo so označeni dobri sedeži, ki se ponavadi nahajajo na prehodih in ob zasilnih izhodih. Rumena barva označuje sedeže, ki imajo nekaj pomanjkljivosti – npr. pri sedežih v zadnjih vrstah se naslovnjalo ne more veliko spustiti nazaj. Z rdečo so označeni tisti redki sedeži, ki niso tako zelo dobri in imajo več pomanjkljivosti. Navadni sedeži, brez prednosti in pomanjkljivosti so bele barve.

izbira sedeža na letalu

Izbira sedeža na letalu

Sedeži pri zasilnih izhodih

V ekonomskem razredu lahko nekaj več prostora za noge pridobite le s sedeži ob zasilnih izhodih. Na teh sedežih lahko sedijo le osebe, ki so starejše od 16 let oziroma so fizično sposobne odpreti zasilni izhod ob nesreči.

Sedeži na začetku

To so sedeži, ki so takoj za pregradami, ki delijo razrede. V veliki večini so rezervirani za potnike, ki potujejo z otroki, saj je tam nekoliko več prostora pri nogah. Če niste pripravljeni “tvegati” nekoliko joka in kričanja, kar zna biti na dolgih letih precej utrujajoče, se je tem sedežem bolje izogniti.

Prosti sedežni red

Nekatere letalske družbe (predvsem nizkocenovne) potnikom ne določijo sedeža. Vkrcanje na letalo pogosto poteka po skupinah – tisti, ki so karte rezervirali med prvimi, se tudi prvi vkrcajo na letalo. Čisto prvi pa so seveda potniki s posebnimi potrebami.

izbira sedeža na letalu

Z nekaj brskanja po internetu lahko najdete tudi odličen letalski sedež za katerega ni potrebno doplačati.

Drugi pomembni faktorji, ki jih je dobro upoštevati

Hrup

Pri današnjih, modernih letalih hrupa skorajda ni, je pa splošno gledano, najglasneje v zadnjem delu letala. Če vas hrup zelo moti, potem je najbolje, da sedite čim bolj spredaj. Oziroma, če ima letalo propelerje, sedite čimbolj zadaj.

Turbulenca

Nadležnemu pozibavanju in nenadnim poskokom letala ob turbulenci se sicer ni mogoče popolnoma izogniti, ampak če sedimo na pravih sedežih, lahko ublažimo neprijetne občutke. V teh primerih so najboljši sedeži tisti, ki so nad krili letala.

Vedeti morate, da vsaka letalska družba prilagodi notranjost letal njihovim potrebam. Zato sedežni red pri istih tipih letal in pri različnih letalskih družbah izgleda drugače. Za kratke lete res ni toliko pomembno kje na letalu sedite, ampak na dolgih letih se vsak kanček udobja pozna. Priporočamo vam, da si pred rezervacijo sedežev pomagate s spletnimi stranmi, kot so seatguru.comseatexpert.com ali pa airlinequality.com.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj