Hepatitis: zaščitite se!

hepatitis virus zdravljenje cepljenje preventiva potovanje

Bližajo se vroči poletni dnevi, ki kar kličejo po potovanjih v oddaljene dežele. Potovanja so nedvomno polna prijetnih pričakovanj, obenem pa so lahko tudi nevarna. Velja, da so okužbe z virusi hepatitisa najpogostejša bolezen popotnikov, ki pa jih lahko preprečimo. Previdnost naj ne bo odveč, zato je prav, da se pred odhodom na oddih premišljeno pripravite tudi na morebitne nevarnosti.

Podatki kažejo, da na potovanjih zboli od 50 do 75 odstotkov popotnikov. V kolikor potujete v tropske in ostale kraje, je nevarnost, da boste zboleli za katero od tropskih bolezni, veliko večja. Največ bolnikov zboli za drisko, sledijo jim bolniki z respiratornimi in drugimi okužbami. Kot najpogostejše okužbe popotnikov pa veljajo okužbe z virusi hepatitisa. Verjetnost okužbe se poveča, ko se odpravimo na potovanje, še posebno v  dežele, kjer so neurejene sanitarno-higienske razmere. Takšne dežele so Afrika, Bližnji in Daljni Vzhod, Indija, Azija, Srednja in Južna Amerika.

Hepatitis je najpogostejša bolezen popotnikov v daljne kraje

Hepatitis je strokovno ime za vnetje jeter, pri čemer ločimo pet vrst virusnega hepatitisa, med katerimi so najpogostejši hepatitis A, B in C.Hepatitis A se pojavlja predvsem v nerazvitem svetu in je posledica slabih higienskih navad ter uživanja okužene vode in hrane. Na leto se s hepatitisom A okuži najmanj 1,5 milijona ljudi. V svetu je z virusom hepatitisa B in C okuženih več kot 550 milijonov ljudi, verjetnost okužbe pa se poveča, ko se odpravimo na potovanje. Okužba se prenaša preko krvi in je predvsem posledica nezaščitenih spolnih odnosov, menjave pribora za vbrizgavanje drog, neprofesionalne tetovaže in prebadanja kože. Okužbi so izpostavljeni tudi tisti, ki so v preteklosti prejeli transfuzijo krvi oziroma so bili izpostavljeni raznim večjim medicinskim posegom ali postopkom, še posebej v deželah tretjega sveta, ali pa tisti, ki živijo v skupnem gospodinjstvu s prenašalcem okužbe. Okužba s hepatitisom B in C lahko poteka brez bolezenskih znakov in lahko sčasoma povzroči odpoved delovanja jeter ali celo raka na jetrih.

Sami lahko preprečimo okužbe

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj ukrepov, ki nas ščitijo pred nevarnimi okužbami hepatitisa. Priporočljivo je, da na potovanjih vedno uporabljamo lasten pribor za telesno higieno (britvice, zobne ščetke, brisače, osebno perilo, jedilni pribor). Pred okužbo s hepatitisom A se lahko zaščitimo tako, da jemo dobro pečeno in kuhano ter sveže pripravljeno hrano, uživamo sadje in zelenjavo, ki ga olupimo sami, se izogibamo uživanju »mlačne hrane«, neprekuhanega mleka in slaščic, ki stojijo na sobni temperaturi. Prav tako se je priporočljivo izogniti uživanju surovih rib in školjk. Priporočljivo je tudi pitje ustekleničene vode in pijače. V okoljih s slabšim higienskim standardom je priporočljivo, da si tudi zobe umivamo z ustekleničeno ali prekuhano vodo. Pred spolnim prenosom okužbe uspešno varuje tudi pravilna uporaba kondomov. Vsekakor pa je ob tveganem vedenju priporočljivo, da po prihodu domov opravimo testiranje na možnost okužbe.

hepatitis virus zdravje potovanje zdravi na pot zaščita cepljenje

S premišljenimi ukrepi, lahko sami preprečite, da bi dobili hepatitis.

Najučinkovitejša zaščita je cepljenje

Preventivni ukrepi, ki bi preprečili okužbo s hepatitisom C, žal še ne obstajajo. Možna pa je učinkovita zaščita proti hepatitisu A in B, v kolikor se boste pravočasno odločili za cepljenje. Lahko se odločite za ločeno cepljenje proti hepatitisu A oziroma hepatitisu B, ali pa izberete kombinirano cepljenje, s katerim se hkrati zaščitite proti hepatitisu A in B. Proti hepatitisu A se cepimo dvakrat: na izbrani datum in nato v roku 6 do 12 mesecev po prvem odmerku. S tem se zagotovi dolgotrajnejša zaščita, ki traja do 20 let. Proti hepatitisu B se cepimo trikrat: na izbrani datum prvič, nato en mesec ter šest mesecev po prvem cepljenju. V kolikor je bilo cepljenje kompletno, in smo prejeli vse tri odmerke cepiva, strokovnjaki ocenjujejo, da zaščita traja od 10 do 15 let. Cepljenje s kombiniranim cepivom proti hepatitisu A in B poteka po enaki shemi kot cepljenje proti hepatitisu B, le da se priporoča poživitvena doza po 5 letih od bazičnega cepljenja.

Cepljenje

Cepljenje proti hepatitisu A in B se lahko opravi na vseh območnih Zavodih za zdravstveno varstvo. Preden se zanj odločimo, pa je priporočljiv posvet s strokovnjakom. Več informacij o hepatitisu: Hepatits A, Hepatitis B

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj