Gvajana

gvajana južna amerika deževni gozd iwokrama pakaraima roraima

Gvajana ponuja številne znamenitosti, kot naprimer lesene hiše iz 19.stoletja, ki se nahajajo v glavnem mestu Georgetown ali pa čudovite slapove Kaieteur Falls na reki Potaro River, ki so kar petkrat višji od Niagarskih slapov. V državi najdemo tudi deževni gozd, plaže, savane in številne reke, ki turistom ponujajo veliko aktivnosti – kamping, pohodništvo, ribolov, opazovanje divjih živali,…

Državo so leta 1616 zasedli Nizozemci in je pod njihovo oblastjo ostala do konca 18. stoletja. V času Napoleonovih vojn, so si oblast v državi večkrat zamenjali Britanci, Francozi in Nizozemci, na koncu, po porazu Napoleona leta 1815, pa je ostala v Britanskih rokah. Ozemlje se je vse do leta 1996 imenovalo Britanska Gvajana, nato pa so se osamosvojili in postali samostojna država.

Po ukinitvi suženjstva leta 1834 so lastniki plantaž sužnje uvažali iz Indije. Tako Indijci danes tvorijo največjo rasno skupino v državi, večina jih živi na podeželju, zlasti okrog Demerara. Drugi priseljenci so bili še Američani, Evropejci (Britanci, Nizozemci in Portugalci) in Kitajci.

Uradni naziv: Republika Gvajana
Glavno mesto: Georgetown
Uradni jeziki: Angleščina
Drugi govoreči jeziki:
Gvajanščina, Creole, Portugalščina, Španščina, Akawaio, Macushi, Wai Wai, Arawak
Denarna valuta: Gvajanski dolar (GYD)
Časovni pas: UTC-4
Število prebivalcev: 772.000 (2009)
Klicna koda: +592
Internetna domena: .gy
Stran vožnje: leva

Himna:

gvajana zastava

Gvajanska zastava

gvajana južna amerika zemljevid sveta lega

Gvajana na zemljevidu sveta

gvajana zemljevid mapa informacije južna amerika

Zemljevid Gvajane

Veleposlaništvo Gvajane

Avenue du Bresil, 12

1050 Brussels

Tel.: (+) 32 2 675 62 16

Fax: (+) 32 2 672 55 98

Elektronska pošta: embassy.guyana(at)skynet.be

Vizum:

Vizum za slovenske državljane je potreben. Zanj lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Gvajane v Bruslju. 

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan vstopa v Gvajano.

**

Popotniki lahko pred potovanjem prostovoljno izpolnite obrazec Podatki o potovanju in ga pošljete na Konzularni sektor. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.

Več o potovanjih v države s povečanim varnostnim tveganjem si preberite tukaj.

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

**

Večina potovanj v Gvajano poteka brez težav. Po poročilih naj bi na cesti do mednarodnega letališča v Georgetownu v nočnih urah prihajalo do incidentov. Roparji na cesti postavljajo lažne policijske prepreke ter na tak način ustavijo in oropajo vozila. Svetujemo pozornost ter odsvetujemo potovanje po omenjeni cesti v nočnih urah (med 23. in 5. uro). 

**

Pri potovanjih po Gvajani svetujemo pozornost, saj je raven kriminala precej visoka, zmožnosti tamkajšnje policije pa omejene. Pogosti so nasilni oboroženi ropi poslovnežev in posameznikov. Nevarnost obstaja tudi za naključne mimoidoče, saj se lahko kaj hitro znajdejo v navzkrižnem ognju med kriminalci in policijo.

**

Vlomi in kraja predmetov iz avtomobilov so pogosti. Svetujemo, da svoj potni list, denar, letalske vozovnice, prenosne telefone in druge vrednejše predmete shranite na varno mesto (npr. v hotelski sef).

**

Svetujemo izogibanje naseljem Tiger Bay in Albouystown v Georgetownu ter previdnost v naselju Sophia, vjužnem predelu Georgetowna, v Buxtonu in v Agricoli. Še posebno pozornost svetujemo na tržnici Stabroek Market, kjer dnevno prihaja do kraj.

**

Odsvetujemo samostojno sprehajanje po mestu Georgetown, tudi v središču mesta. Svetujemo najem radio taksija (odsvetujemo ustavljanje taksijev po cesti). Prav tako priporočamo, da se ne oblačite v draga oblačila in da ne nosite s seboj vrednejših predmetov, večjih količin denarja, videokamer, prenosnih računalnikov, predvajalnikov mp3, nakita in drugih predmetov, ki bi lahko nakazovali na vaše finančno stanje.

**

V kolikor se odločite za sprehod ob morju, svetujemo, da se izogibate osamljenim predelom ter da se na sprehod odpravite v urah, ko je večja verjetnost, da na plaži ne boste sami.

**

Potovanje po državi

Samostojna vožnja po gvajanskih cestah je lahko zelo nevarna, zaradi neprevidnih voznikov, pogostih preprek, nezadostne osvetljenosti cest in slabih cestnih razmer na nekaterih cestnih odsekih. Svetujemo previdno vožnjo. Odsvetujemo vožnjo v nočnih urah. Največ hudih prometnih nesreč povzročijo minibusi.

Če nameravate voziti avtomobil v Gvajani, boste potrebovali mednarodno vozniško dovoljenje 

Minibusi v Gvajani vozijo zelo nevarno in so pogosto udeleženi v prometne nesreče, zato vožnjo z njimi odsvetujemo.

Za prečkanje reke Corentyne med Gvajano in Surinamom je dovoljeno uporabiti le uradne trajekte. Uporaba vodnih taksijev iz Surinama do Gvajane je kazniva in lahko vodi do aretacije, zapora in izgona iz države.

**

Krajevni zakoni in običaji

Za posedovanje in trgovanje z nedovoljenimi mamili so zagrožene dolgoletne zaporne kazni in visoke denarne kazni. Minimalna zaporna kazen za nedovoljene droge je tri leta. Razmere v zaporih so težke. Svetujemo, da lastno prtljago pakirate sami in da ne nosite s seboj nobenih drugih predmetov razen lastne prtljage.

Georgetown:

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec
Najvišje dnevne temperature
29 29 29 30 29 29 30 30 31 31 30 29
Najnižje dnevne temperature
24 24 24 25 25 24 24 24 25 25 25 24
Temperatura morja (ºC)
Ur sonca/dan 6 7 7 7 6 6 7 8 8 7 7 6
Deževnih dni 20 16 16 16 23 24 23 17 9 8 13 21
Vlažnost (%) 75 72 71 71 75 77 74 73 69 69 69 75

Vreme v Gvajani je skozi vse leto toplo in tropsko, kar pomeni, da vse leto dežuje in je precej vlažno. Glavni deževni obdobji sta dve: od decembra do januarja in od maja do junija.

Gvajana je zelo izpostavljena poplavam, tako zaradi obale, ki je pod ravnjo morja kot zaradi močnih deževij.

No weather data found for [, ”Guiana”, ”Georgetown”], horizontal]

Obvezna cepljenja:

Rumena mrzlica

Obvezne tablete:

Tablete proti malariji

Priporočljiva cepljenja:

Hepatitis A

Hepatitis B

Steklina

Tifus

Več informacij o cepljenjih na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Obvezna cepljenja: Za vse potnike v državo, kjer obstaja tveganje, da zbolijo za rumeno mrzlico, ki jo prenaša komar. Potreben je posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

Pogojno obvezne tablete: v državi so za malarijo nevarni le nekateri predeli, zato je pred potovanjem potreben posvet z zdravnikom o načrtu poti.

Priporočljivo cepljenje: Priporočljivo je cepljenje v primeru bivanja na območju, kjer se bolezen pojavlja pri ljudeh oz. živalih, kjer so prisotni prenašalci bolezni. Odločitev je odvisna od tega, v katere predele države se potnik podaja in v katerem letnem času. Priporočamo posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

**

Zdravstvena infrastruktura je izredno omejena, tudi v glavnem mestu. V oddaljenih krajih praktično ne obstaja. Za nujno zdravstveno pomoč (reševalno vozilo) lahko pokličete na tel. št. 913. Svetujemo, da si pred odhodom uredite ustrezno zdravstveno zavarovanje ter imate zadostna sredstva s seboj za morebitno repatriacijo. V primeru hujših zdravstvenih težav je evakuacija iz države nujna. 

**

Bolnišnice
– Bolnišnica v Georgetownu (javna) : 227 8204 / 227 8241.
– Bolnišnica Prashads (zasebna) : 226 7210 / 226 7214 / 226 7220

**

Malarija in vročica denga sta pogosti bolezni v Gvajani. Priporočamo, da se pred komarji zaščitite s ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem.

Voda

Voda je v večjih mestih normalno klorirana in relativno varna za pitje, čeprav še vedno obstaja možnost črevesnih težav. Za prvih nekaj tednov priporočamo pitje ustekleničene vode, ki je na voljo v trgovinah.

Mleko, mlečni izdelki

Mleko ni pasterizirano, zato ga je pred zaužitjem potrebno prekuhati. Priporočamo mleko v prahu.

Hrana

Pazite na to, da jeste dobro kuhano oziroma pečeno meso, ribe ali morske sadeže, sadje, ki ga lahko olupite in ga sami olupite in dobro kuhano/pečeno oziroma toplotno obdelano zelenjavo.

Lokalne specialitete

  • Curry, piščančji ali pa iz jagnjetine  
  • Foo-foo (torte narejene iz banan plantain).
  • Metemgee (žlikrofi z lokalno zelenjavo). 
  • Portugalska svinjina s česnom.
  • Amerindian pepperpot (Armedianski lonec, ki se običajno streže ob posebnih dogodkih in praznikih).

Lokalne pijače

  • Lokalno pridelan domač rum
  • Demerara rum

Napitnine

V hotelih in restavracijah je običajna in pričakovana napitnina 10 % od zneska na računu.

Georgetown (glavo mesto z unikatnim videzom in veliko znamenitostmi)

Bartica (izhodišče za iskanje zlata in diamantov)

Kaieteur Falls in Kaieteur National park  

Plaže: Almond beach, Shell Beach, No 63 Beach, Saxacalli beach. 

Deževni gozd Iwokrama z gorami Pakaraima

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj