Filiriaza

filiriaza potovanje nalezljive bolezni

Filiriaza je obolenje, ki ga prenaša komar, povzroča pa nitkasti parazit Wuchereria bancrofti. Pri potnikih se obolenje pojavlja redko, pogostejše je pri prebivalstvu tropskega in subtropskega pasu.

Preprečevanje

Na prostem:

Omejimo zadrževanje na mestih, kjer so insekti. V okolici bivališč odstranimo ali pokrijemo mokre površine, uporabimo naprave in pripomočke, ki odganjajo insekte.

V prostoru:

Insektom preprečimo vstop v prostore z zamreženjem oken in vrat, zapremo okna in vrata ter uporabimo sredstva in naprave, ki insekte odganjajo. Spimo na postelji pod mrežo – če jo impregniramo z insekticidom je zaščita še bolj učinkovita.

Zaščitna sredstva

Obleka: nosimo obleko svetlih barv (na svetli barvi so insekti lažje opazni), ki prekriva večji del telesa.

Repelenti: sredstva, ki insekte odganjajo. Nanesemo jih na odkrite dele telesa, pri tem pazimo, da uporabljamo repelente, ki vsebujejo več kot 30% DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid). Uporabljamo jih strogo po navodilih proizvajalca, še posebej pri otrocih. Če sočasno uporabljamo tudi kremo za sončenje, najprej na kožo nanesemo kremo za sončenje in nato repelent – vnaprej pripravljene kombinacije sončne kreme in repelentov so manj učinkovite.

Insekticidi: spreji za obleko in mreže, ki odganjajo insekte.

Razširjenost

Pojavlja se v revnejših slojih, ki živijo v slabših sanitarno higienskih razmerah.

filiriaza razširjenost nalezljive bolezni potovanje

Način prenosa

Večinoma se okužijo otroci do 5. leta starosti. Da zbolimo je potrebnih več pikov okuženega komarja, skozi daljše časovno obdobje, zato zbolevajo predvsem lokalni prebivalci. Turisti, ki potujejo za krajši čas, imajo manj možnosti, da zbolijo.

Potek bolezni

V začetni fazi večina ljudi nima zdravstvenih težav – dokler odrasli parazit, ki lahko živi tudi 4-6 let, ne umre. Obolenje ne ogroža življenja ampak prizadane limfni sistem (žile in bezgavke). Kaže se v dveh oblikah:

  • limfedem (oteklina okončin in genitalnih organov)
  • elefantiaza (hude otekline in stanjšanje kože, predvsem na nogah)

Zdravljenje

Obolenje zdravimo z zdravili, ki uničujejo parazita. Zdravljenje traja vsaj 5 let.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj