Falklandski otoki

falklandski otoki obala informacije južna amerika pingvini

Razbitine ladij iz 19. stoletja in zelo razgibano morsko življenje sta glavni atrakciji Falklandskih otokov. Falklandski otoki, ki so leta 1982 veljali za vojno območje v bitki med Britanijo in Argentino, so danes zanimiva destinacija za sproščujoče počitnice, bojna polja, kot so Goose Green in Pebble Island, pa so postala turistične znamenitosti.

Ljubitelji narave bodo tu našli kar pet različnih vrst pingvinov, kitov in morskih ptic. Na območju Volunteer Point se nahaja največja skupina King pingvinov, morske leve pa boste našli na otoku Sea Lion island. Večina prebivalcev Falklandskih otokov živi v glavnem mestu Stanley.

Uradni naziv: Falklandski otoki
Glavno mesto: Stanley
Uradni jeziki: Angleščina
Drugi govoreči jeziki: /
Denarna valuta: Falklandski otoški funt (FKP)
Časovni pas: UTC-4 / poletni UTC-3
Število prebivalcev: 3.140 (2009)
Klicna koda: +500
Internetna domena: .fk
Stran vožnje: leva

Himna:

falklandski otoki zastava južna amerika informacije osnovne potujmo

Zastava Falklandskih otokov

falklandski otoki južna amerika zemljevid sveta lega

Falklandski otoki na zemljevidu sveta

falklandski otoki zemljevid informacije podatki južna amerika

Zemljevid Falklandskih otokov

Veleposlaništvo Velike Britanije

Ivana Lučiča 4

Zagreb

Tel.: (+) 385 1 6009 122

Faks: (+) 385 1 6009 111

Internet: British Embassy in Croatia

____

The immigration Officer

Custom & Immigration Department

Byron House

3 “H” Jones road

Stanley

Tel:(+) 500 27340

Fax: (+) 500 27342

Vizum:

Vizum za slovenske državljane je potreben. Zanj lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Velike Britanije v Zagrebu. Za več informacij, pa se obrnite na Immigration officer v Stanley-ju.

Konzularna zaščita:

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.

Denar

Uradna denarna valuta je falklandski funt. Možno je plačevanje z britanskimi funti (GBP). Plačevanje s plačilnimi karticami je mogoče v mestu Stanley. Bankomatov na otokih ni.

Ni podatkov o varnostnih razlogih zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

**

Večina potovanj poteka brez težav, stopnja kriminala je nizka.

**

Vožnja po cestah

Ceste v mestu Stanley so asfaltirane. Delno asfaltirana je tudi 56 km dolga cesta iz letališča Mount Pleasant do mesta Stanley. Na otoku je približno 966 km neasfaltiranih cest. Avtobusi in taksiji vozijo do letališča Mount Pleasant. Taksiji so na voljo v mestu Stanley. Omejitev hitrosti v mestu Stanley je 40 km/h (25 mph) ter 65 km/h (40 mph) na ostalih cestah.

Zaradi cestnih razmer in močnega vetra svetujemo pozornost pri samostojni vožnji. Opozorilo še posebej velja za cesto iz mesta Stanley do letališča Mount Pleasant.

Uporaba varnostnih pasov v avtomobilih je obvezna. Vožnja pod vplivom alkohola je prepovedana.

**

Mine Neeksplodirana ubojna sredstva iz l. 1982 so še prisotna na Falklandskih otokih, predvsem na nekdanjih bojiščih. Vsa minska polja so označena in ograjena. Na ograjah so nameščeni trikotniki rdeče barve, ki opozarjajo na mine. Vstop na minska polja je zakonsko prepovedan. Prav tako je prepovedano odstranjevanje ali poškodovanje opozoril ali ograje. Kazen za kršitev teh prepovedi je lahko zaporna kazen ali visoka denarna kazen.

**

Krajevni zakoni in običaji

Trgovanje z drogami predstavlja hudo kaznivo dejanje, za katero je zagrožena zaporna kazen.

Letališče Mount Pleasant je vojaško oporišče, zato fotografiranje letališča ni dovoljeno.

Stanley, 53m

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec
Najvišje dnevne temperature 13 13 12 9 7 5 4 5 7 9 11 12
Najnižje dnevne temperature 6 5 4 3 1 -1 -1 -1 1 2 3 4
Temperatura morja (ºC)
Ur sonca/dan 6 6 6 4 3 2 2 3 4 6 7 6
Deževnih dni 15 12 10 11 13 11 12 9 9 7 10 14
Vlažnost (%) 78 79 82 86 88 89 89 87 84 80 75 77

Na precej nizke temperature v veliki meri vpliva morje, ki ga ohlaja bližnja Antarktika. Najbolj primeren čas za obisk je med novembrom in februarjem, ko je vreme nekoliko toplejše.

Vremenski pogoji se lahko hitro spremenijo  – v enem samem dnevu je mogoče izkusiti različne vremenske pojave. Sonce je lahko zelo močno, zato priporočamo uporabo sončnih očal in zaščitnih krem z visokim faktorjem.

Priporočljiva cepljenja:

Hepatitis A

Hepatitis B

Steklina

Tifus

Več informacij o cepljenjih na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Priporočljivo cepljenje: Priporočljivo je cepljenje v primeru bivanja na območju, kjer se bolezen pojavlja pri ljudeh oz. živalih, kjer so prisotni prenašalci bolezni. Odločitev je odvisna od tega, v katere predele države se potnik podaja in v katerem letnem času. Priporočamo posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

**

Zdravstvena oskrba na Falklandskih otokih je na splošno dobra. Edina bolnišnica na otokih je v mestu Stanley. Opremljena je z moderno medicinsko opremo in poleg zdravstvenih ponuja tudi zobozdravstvene storitve. V primeru bolj zapletenega zdravstvenega primera je lahko potrebna evakuacija pacienta.

**

Če med dopustovanjem potrebujete nujno zdravniško pomoč, lahko pokličete telefonsko številko 999 in naročite reševalno vozilo.

**

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Voda

Priporočamo pitje ustekleničene vode, ki je na voljo v trgovinah. 

Mleko, mlečni izdelki

Mleko je pasterizirano in varno za uživanje. Na voljo je tudi mleko v prahu. 

Hrana

Pazite na to, da jeste dobro kuhano oziroma pečeno meso, ribe ali morske sadeže, sadje, ki ga lahko olupite in ga sami olupite in dobro kuhano/pečeno oziroma toplotno obdelano zelenjavo.

Lokalne specialitete

Vsa hrana je večinoma lokalno pridelana in skuhana po tradicionalnih britanskih receptih, ki potujejo iz roda v rod. Najbolj značilna je hrana z govejim mesom, jagnjetino, mesom morskega leva in doma pridelana zelenjava.

Napitnina

Če napitnina ni vračunana v ceno, je primeren in pričakovan znesek 10 % od zneska na računu.

Lokalna pijača

Smoko (čaj ali kava z domačim pecivom)

Stanley (glavno mesto, kjer najdete veliko angleških pubov in restavracij pa tudi golf igrišče. Vredni ogleda so tudi mestna hiša, Stanley muzej in Katedrala).

Bojna polja, vojno pokopališče, muzeji in spomeniki iz boja leta 1982.

Sea Lion Island (najbolj južen poseljen otok, na katerega se je najbolje odpraviti z vozilom na štirikolesni pogon ali peš).

Oglejte si pristanišče v Stanley-ju iz ladje, ki vas popelje okoli.

Septembra, marca in aprila si oglejte selitve pingvinov. Na Falklandskih otokih jih živi kar 5 vrst.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj