Evropska mesta, kjer so ulični roparji najbolj dejavni

ulični roparji evropska mesta žeparji tatvine

Tam kjer so turisti, so ponavadi tudi ljudje, ki želijo te turiste izkoristiti. Eni izmed takšnih nepridipravov so tudi ulični roparji (žeparji), ki turistu mimogrede izmaknejo denarnico, potni list ali kakšno drugo dragocenost. Spletni portal TripAdvisor je sestavil seznam evropskih mest, kjer je nevarnost, da vas okradejo, največja.

1. Barcelona, Španija

Največ žeparjev na turiste preži na znani ulici Las Ramblas. Medtem, ko vi uživate v sprehodu, poslušanju glasbe in občudovanju utripa tega španskega mesta, vam v gneči lahko kaj hitro izmaknejo torbico ali denarnico.

2. Rim, Italija

Z bogato zgodovino, antičnimi zgradbami in kulturnimi atrakcijami, Rim vsako leto privabi na milijone turistov. Največja gneča je ponavadi pred Fontano Di Trevi, v katero ljudje mečejo kovance. Nič manj ljudi pa ni pred Pantheonom, slovito zgradbo z luknjo v srehi. In medtem ko turisti občudujejo znamenitosti Rima, lahko ulični roparji mimogrede ukradejo fotoaparat, torbico ali kaj drugega.

3. Paris, Francija

Mesto luči dnevno privablja množice turistov, največ pa se jih zadržuje med Eifflovim stolpm in Baziliko Sacre Coeur, ki se nahaja na hribu nad Parizom. Posebna previdnost pa se priporoča tudi pri vožnji s podzemno železnico, kjer ulični roparji kar prežijo na svojo naslednjo tarčo.

ulični roparji evropska mesta žeparji tatvine

Izogibajte se zadnjemu žepu v hlačah

4. Praga, Češka

Čudovit Karlov most s 30 baročnimi stolpi, ki se bohoti nad reko Vltavo je odlična točka za žeparje, saj se tu gnetejo ogromne množice turistov. Torej, preden se odločite za ogled Vltave ali Praškega gradu, se prepričajte, da so vaše dragocenosti na varnem.

5. Madrid, Španija

Popularen bolšji sejem El Rastro in gneča na Metroju so priljubljene točke madridskih uličnih roparjev žeparjev. Na vas prežijo tudi v muzejih, ko vam med občudovanjem znamenitosti mimogrede lahko izgine denarnica.

6. Firence, Italija

Medtem, ko turisti občudujejo lepoto Michelangelovega Davida in so navdušeni nad čudovitimi umetniškimi deli po Firencah, se mnogi ne zavedajo, da na njih prežijo tatovi in da lahko vsak čas ostanejo brez denarja ali osebnih dokumentov. 

Izogibajte se zadnjemu žepu v hlača

Bodite pozorni na okolico!

7. Amsterdam, Nizozemska

Naj vas sprošeno vzdušje, ki vlada v Amsterdamu ne premami preveč, saj bodo vašo preveliko sproščenost kaj hitro izkoristili nepridipravi.

8. Atene, Grčija

Legendarno mesto z nešteto zgodovinskimi atrakcijami, ki so večinoma na prostem. Če se boste odločili za obisk Parteona na vrhu atenske akropole ali pa za katerokoli drugo znamenitost, preverite, da so vaše torbe zaprte in na vidnem mestu!

9. Tenerife, Španija (Kanarski otoki)

Tatovi na Tenerifih veljajo za zelo izurjene, zato priporočamo še posebno previdnost. Zelo pogoste so kraje stvari iz sposojenih (rent-a-car) avtomobilov, zato v njih ne puščajte ničesar vrednega. Previdni bodite tudi v klubih in restavracijah.

10. London, Velika Britanija

Letos prvič, se je na seznamu 10 znašel tudi London, ki je eno najbolj priljubljenih evropskih mest. Pazite, da tatovi ne izkoristijo gneče in tudi vam odnensejo kaj dragocenega.

ulični roparji evropska mesta žeparji tatvine

Torbico oziroma nahrbtnik nosite čez ramena, tako da ga ves čas vidite

Kako se izogniti tatvini?

  • S seboj nosite čim manj stvari (manj, ko boste imeli s sabo, manj je možnosti, da vam kaj ukradejo. Česar ne potrebujete pustite na varnem v hotelu).
  • Izogibajte se zadnjemu žepu v hlačah (zadnji hlačni žep je zelo lahka tarča za žeparje, zato tam ne imejte ničesar).
  • Torbico oziroma nahrbtnik nosite čez ramena, tako da ga ves čas vidite (če nosite torbico čez ramena, jo je veliko težje, če ne nemogoče ukrasti, kot če je obešena na rami. V gneči jo imejte na sprednji strani trupa in jo držite).
  • Zavarujte torbo medtem ko sedite (ne odlagajte je na mizo ali stol, ves čas jo imejte pritrjeno nase in na očeh).
  • Bodite pozorni na okolico! (Žeparji prežijo na nepozorne turiste, ki v množici ne pazijo na svoje stvari).
  • Ne pretiravajte! (Če boste paranoično skrbeli za svoje stvari, vam bo to uničilo dopust. Z dragocenostmi ravnajte pametno in ne tvegajte po nepotrebnem).

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj