Ekvador

ekvador južna amerika naravni park cajas potovanje potujmo

Državo razpolavlja ekvator, tako en del leži na južni, drug pa na severni polobli. Drugače je Ekvador razdeljen na tri geološke regije Sierra, Oriente in Costa, ki so si med seboj popolnoma različne. Skozi središče države poteka gorovje Andi, z najvišjim vrhom nad 6000 m nad morjem.

Večja mesta v državi se nahajajo v dolini imenovani Avenija Vulkanov, saj jo okrog in okrog obdajajo vulkani, katerih je večina še delujočih. Vzhodno od Sierre je področje močvirskih nižin, ki zajemajo gosto džunglo in zapleteno mrežo rek, preko katerih se voda iz Andov steka v Amazonko. Območje slovi po izredni biološki raznovrstnosti. Ob obalah je pas tropskih gozdov in plaž.

Uradni naziv: Republika Ekvador
Glavno mesto: Quito
Uradni jeziki: Španščina
Drugi govoreči jeziki:
/
Denarna valuta: Ameriški dolar (USD)
Časovni pas: UTC-5, UTC-6
Število prebivalcev: 14.790.000 (2010)
Klicna koda: +593
Internetna domena: .ec
Stran vožnje: desna

Himna:

ekvador zastava potujmo potovanje

Zastava

ekvador zemljevid sveta lega v svetu

Ekvador na zemljevidu sveta

ekvador zemljevid

Zemljevid

Konzulat Republike Slovenije

Av. Gala Plaza Lasso No. 65-52 y de Los Eucaliptos

Quito, Ekvador

Tel: (+) 593 2 247 1106

Fax: (+) 593 2 280 9022

Elektronska pošta: ladislao.medvedsek(at)hidria.com

g. Ladislao Medvedšek, častni konzul

Veleposlaništvo Republike Ekvador

Via Bertoloni 8 00197 Rim

Italija

Tel: (+) 39 06 454 39 007

Fax: (+) 39 06 807 62 71

Elektronska pošta: mecuroma(at)ecuador.it

ga. Mónica Martinez Menduino, začasna odpravnica poslov

Vizum:

Vizum za slovenske državljane ni potreben za bivanje do 90 dni.

Konzularna zaščita:

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

**

Vulkan Tungurahua je izbruhnil 1. februarja 2014. Pepel je odneslo vse do province Loja na meji s Perujem. Vulkan leži 135 km jugovzhodno od prestolnice Quito. Lava je dosegla gorski prelaz Acupashal, zato je cesta do mesta Banos blokirana. Oblasti so za vulkan izdale oranžno (2. najvišje) opozorilo.

**

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja v obmejna področja s Kolumbijo – provinca Carchi, razen mesta Tulcan – in v mesto San Lorenzo v provinci Esmeraldas. Ob celotni severni meji s Kolumbijo poteka 20km pas, ki je pod nadzorom vojske. Odsvetujemo vsa potovanja v provinco Sucumbios, vključno z mestom Lago Agrio. 

**

Vzdolž meje s Kolumbijo je vzpostavljen 20km specialen pas (zaprta cona), ki je pod nadzorom vojske. Na tem področju delujejo skupine gverilcev, preprodajalcev drog in kriminalcev, zato obstaja nevarnost ugrabitev in kriminalnih dejanj. Tujci so potencialne tarče. Septembra 2012 je skupino turistov napadla tolpa in pri tem dva turista ugrabila. Turista sta bila pozneje izpuščena na prostost v rezervatu Cuyabeno v provinci Sucumbios.Priporočamo, da popotniki, ki želijo prečkati mejo s Kolumbijo po kopnem, to storijo preko uradnega mejnega prehoda Rumichaca (blizu mesta Tulcan). 

**

Zaradi ponovne vulkanske aktivnosti odsvetujemo vzpon na vulkane Reventador, Sangay in Tungurahua.

**

Zaradi močnih deževij in posledičnih poplav ter udorov so cestišča v mnogih predelih države poškodovana oz. v slabem stanju.

**

Izredno stanje ostaja v veljavi okoli parlamenta v Quitu, ki so ga septembra 2010 prizadeli politični protesti (predvsem zaradi lažjega dela policije pri zagotavljanju miru po protestih).

**

Svetujemo vam, da ste pazljivi ter da se izogibate zborovanj ali velikih množic, saj se tudi mirni protesti lahko sprevržejo v nasilne. Tujci, ki sodelujejo v kakršnih koli političnih protestih so po ekvadorski zakonodaji lahko aretirani in izgnani iz države.

**

Večina potovanj poteka brez težav. Kljub temu potnike opozarjamo, da se je povečalo število hitrih ugrabitev v namen ropa – ugrabitelji uporabljajo v ta namen rumene taksije, ki so popolnoma podobni uradnim taksijem. Do ugrabitev prihaja ob kateri koli uri in na katerem koli mestu, med drugim, tudi pred priznanimi hoteli ali v turističnih krajih. Popotnikom svetujemo, da ne ustavljajo taksije po cesti, pač pa taksi naročijo po telefonu.

**

Število kriminalnih dejanj v glavnih mestih po državi je v nenehnem porastu. Visoka stopnja nevarnosti je predvsem v večernih urah v osrednjih predelih mesta Quito (znanih tudi kot “la Mariscal” in “Guapulo”), kjer se zadržuje večje število tujih turistov. Velika stopnja kriminalnih dejanj je prav tako v predelu mesta, ki se razteza do pobočja vulkana Pichincha, nekaj kilometrov stran od glavnega mesta. Popotnikom, ki se želijo vzpeti na vulkan Pichincha svetujemo, da se v ta namen obrnejo na priznane turistične agencije.

**

Še posebej v osamljenih krajih države, predvsem v amazonskem gozdu v predelih Quito, Guayaquil inEsmeraldas se naglo povečuje število kraj potnih listov in osebnih predmetov. Svetujemo, da potni list hranite na varnem mestu in da s seboj nosite fotokopijo potnega lista ter fotokopijo strani v potnem listu, kjer je žig ekvadorskega migracijskega urada.

Quito:

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec
Najvišje dnevne temperature
22 21 21 21 22 22 22 23 23 22 22 22
Najnižje dnevne temperature
8 8 8 8 8 8 7 7 7 8 8 8
Temperatura morja (ºC)
Ur sonca/dan 5 5 4 5 5 6 7 7 6 5 6 6
Deževnih dni 16 17 20 22 19 11 6 7 12 19 16 16
Vlažnost (%) 80 10 82 82 80 75 67 65 70 79 79 79

Vreme je precej odvisno od nadmorske višine. Obalna območja in Amazonske nižine imajo vlažno, ekvatorialno podnebje. Potem pa višje kot gremo, hladneje je.

Večina velikih mest je locirana v dokaj prijetnem subtropskem pasu, čeprav je ponoči precej hladno.

Ekvador je destinacija, ki jo (glede vremena) lahko obiščete kadarkoli v letu. Če pa imate namen obiskati višje in gorate predele, potem pa je najbolje, da se za obisk odločite v obdobju suhega vremena – od junija do septembra.

Trenutno vreme:

No weather data found for [, ”Ecuador”, ”Guayas”], horizontal]

Obvezna cepljenja:

Rumena mrzlica

Pogojno obvezne tablete:

Tablete proti malariji

Priporočljiva cepljenja:

Hepatitis A

Hepatitis B

Steklina

Tifus

Več informacij o cepljenjih na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Obvezna cepljenja: Za vse potnike v državo, kjer obstaja tveganje, da zbolijo za rumeno mrzlico, ki jo prenaša komar. Potreben je posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

Pogojno obvezne tablete: v državi so za malarijo nevarni le nekateri predeli, zato je pred potovanjem potreben posvet z zdravnikom o načrtu poti.

Priporočljivo cepljenje: Priporočljivo je cepljenje v primeru bivanja na območju, kjer se bolezen pojavlja pri ljudeh oz. živalih, kjer so prisotni prenašalci bolezni. Odločitev je odvisna od tega, v katere predele države se potnik podaja in v katerem letnem času. Priporočamo posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

**

Vročica denga je endemična v Ekvadorju. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.

**

Bolnišnice v Ekvadorju

Hospital Metropolitano
Av. Mariana de Jesús s/n y Nicolás Arteta
Tel: (593 2) 399 8000
Faks: (593 2) 226 9824
http://www.hospitalmetropolitano.org

Hospital Vozandes
Villalengua 267 y Av. 10 de Agosto
Tel: (593 2) 2262 142
Faks: (593 2) 2269 234
http://www.hospitalvozandes.org

Hospital Clinica Kennedy
Tel: (593) 4 228-9666 Int. 1494
E-pošta: dsp(at)hospikennedy.med.ec
http://www.hospikennedy.med.ec

Americana Adventista 
Av. 10 de Agosto 3366
Tel.: (593 2) 2234471
http://www.clinicadventista.ec/

Emergency Clinic (De Emergencias)
Av. América 2131
Tel.: (593 2) 2238637

Clínica de la Mujer (klinika za ženske) 
Av. Amazonas 482 y Gaspar de Villaroel
Tel.: (593 2) 2458000
http://www.clinicadelamujer.com.ec/

El Batán 
Av. 6 de Diciembre y Tomás de Berlanga
Tel.: (593 2) 2245500

El Batán 
Av. América 3520 y Av. Atahualpa
Tel.: (593 2) 2561924

Nova Clínica Santa Cecilia 
Veintimilla 1394 y Av. 10 de Agosto
Tel.: (593 2) 2545000
http://www.novaclinicasa.com/

San Francisco 
Av. 6 de Diciembre y Colón
Tel.: (593 2) 2561775
http://www.hospitalsanfrancisco.com.ec

Santa Lucía 
Av. 6 de Diciembre 117 y Sodiro
Tel.: (593 2) 2561775

Hospital de Clínicas Pichincha 
Veintimilla E3-30 y Páez
Tel.: (593 2) 2562408
www.hcp.com.ec

Voda

Priporočamo pitje ustekleničene vode, ki je na voljo v trgovinah.

Mleko, mlečni izdelki

Mleko ni pasterizirano. Uporabljajte mleko v prahu, uporabo mlečnih izdelkov odsvetujemo.

Hrana

Pazite na to, da jeste dobro kuhano oziroma pečeno meso, ribe ali morske sadeže, sadje, ki ga lahko olupite in ga sami olupite in dobro kuhano/pečeno oziroma toplotno obdelano zelenjavo.

Lokalne specilitete

  • Cuy (gvinejska svinja na žaru). 
  • Llapingachos (palačinke, polnjene s pire krompirjem in sirom).
  • Sadje iz deževnega gozda: chirimoya, z okusno sredico; mamey, z rdečo in sladko sredico in pepinos, sladko, z vijolično belimi črtami, kumarici podoben sadež. 
  • Ceviche iz rakcev ali jastoga. Zraven se tradicionalno ponudi pokovka ali chifles (na tanko narezane in pečene zelene banane).
  • Locro (juha s krompirjem, koruzo in sirom).

Lokalne pijače

  • Naranjilla (sadni sok z okusom nekje med breskvo in limono). 
  • Canelazo (sladkorni trs, alkohol, limona, sladkor in cimet). 
  • Pisco – lokalni konjak. 
  • Chicha (fermentirana pijača iz koruze).
  • Zeliščni čaji narejeni iz lokalnih rastlin.

Napitnine

V hotelih in restavracijah se na račun dodatno obračuna še 12 % davek in 10 % stroškov posrežbe. Če je posrežba dobra in ste z njo zadovoljni, dodajte še nekaj malega napitnine za osebje. V cenejših barih in restavracijah, napitnino dajte osebno natakarju.

Quito (glavno mesto, ki leži na 2850m)

Avenue of Volcanoes (če se peljete po tej cesti v sončnem, jasnem dnevu, boste videli, da ste obkroženi z vulkani, ki so kot nalašč za pohode in plezalne izlete. Med njimi je tudi najvišji aktivni vulkan na svetu – Cotopaxi)

Ekvator (obiščite velik granitni spomenik Mitad Del Mundo, ki označuje ekvator. Na eni strani se voda vrti v eno smer, na drugi strani pa v drugo) 

Cuenca (staro mesto in najboljši primer južnoameriškega kolonialnega mesta)

Littoral (raven obalni pas, pristanišče Esmeraldas, ki slovi po eni najlepših plaž in otok Muisne, ki je vedno bolj priljubljen med turisti) 

Galapagos Islands (kraj, kjer boste zagotovo videli nekaj zelo redkih živalskih vrst)

Kolesarjenje po Andih (s kolesom se odpravite na izlet po tropskih gozdovih in planinah na 4000m)

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj