Ebola

ebola virus nalezljive bolezni

Ebola je hemoragična vročica s pogosto smrtnim izidom za ljudi in primate (opice, gorile, šimpanze).

Način okužbe ni točno znan, se pa prenaša iz človeka na človeka, s krvjo ali spolnimi odnosi. Virus se nahaja v krvi in izločkih obolelega. Okužimo se lahko z vdihanim zrakom, aerosolom ali predmeti, ki so bili v stiku z krvjo ali izločki obolelega.

Preprečevanje

Ker ne poznamo rezervoarja virusa tudi ne poznamo pravih zaščitnih ukrepov. Če se bolezen pojavi, njeno širjenje preprečimo z izolacijo bolnika in upoštevanjem zaščitnih ukrepov za osebje, ki za bolnika skrbijo. Nositi morajo zaščitne maske, rokavice, predmete namenjene za nego pa uporabljati le za obolelo osebo.

Razširjenost Ebole

ebola razsirjenost po svetu nalezljive bolezni

Ebola se zaenkrat pojavlja le na območju Afrike

Kaj je naravni izvor virusa še ni povsem znano. Predvideva se, da so živali oziroma žival iz Afriškega kontinenta. O obolenju so poročali iz Konga, Gabona, Sudana, Slonokoščene obale, Ugande. Običajno se pojavlja posamično, razširi pa se na osebe, ki zdravijo ali negujejo obolelo osebo.

Čas od okužbe do prvih znakov

2 do 21 dni

Potek bolezni

Obolenje se pojavi na enkrat z vročino, glavobolom, bolečinami v mišicah in sklepih, bolečim grlom in slabostjo, ki ji sledi driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. Na koži se pojavijo izpuščaji in pri nekaterih notranje ali zunanje krvavitve.

Zdravljenje

Zdravljenje je simptomatsko. Uravnavati je potrebno tekočine in elektrolite v telesu.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj