EasyJet prtljaga in dodatni stroški

easyjet prtljaga stroški doplačilo omejitve potujmo.net

EasyJet je eden izmed najbolj popularnih nizkocenovnih letalskih prevoznikov v Evropi. Kljub temu, da njihova pravila glede prtljage niso tako stroga kot naprimer pri prevozniku Ryanair, je bolje da se držite smernic in se tako izognete zapletom na letališču in dodatnim stroškom, ki lahko nastanejo. Kakšna mora biti Easyjet prtljaga, da se izognete dodatnim stroškom, preberite spodaj.

easyjet prtljaga stroški doplačilo omejitve potujmo.net

Katerim zahtevam mora zadostiti Easyjet prtljaga, da se izognete dodatnim stroškom?

EasyJet ročna prtljaga

Vsak potnik lahko s seboj na letao vzame en kos ročne prtljage. Največja dovoljena velikost je 56 x 45 x 25 cm, skupaj z ročaji in kolesi. Teža ročne prtljage ni posebaj omejena. Če se želite izogniti temu, da boste morali svojo ročno prtljago oddati v varstvo kabinskemu osebju, če bo na letalu zmanjkalo prostora, naj vaša ročna torba ne presega dimenzij 50 x 40 x 20 cm.

Ženske torbice, torbe s prenosnimi računalniki, aktovke se štejejo kot en kos ročne prtljage, zato je bolje, da jih shranite v en večji kos prtljage.

easyjet prtljaga stroški doplačilo omejitve potujmo.net

Na letališču lahko preverite, če vaša torba ustreza dimenzijam za ročno prtljago.

Če že ob nakupu letalste karte veste, da boste imeli več kot en kos ročne prtljage, lahko dokupite dodaten kos po ceni €35/£30 (na kos). Če boste hoteli doplačati za dodatne kose prtljage šele ob prijavi na let, se cena poviša na €55/£45 (na kos).

Otroci, ki nimajo rezerviranega svojega sedeža in potujejo v naročju staršev oziroma skrbnikov, nimajo pravice do svoje ročne prtljage.

Veljaven cenik si oglejte tukaj, na uradni spletni strani EasyJet.

Ročna prtljaga v varstvu (Hold luggage)

Hold luggage je ročna prtljaga, ki pa je tekom leta nimate pri sebi ampak jo izročite v varstvo kabinskemu osebju. Do te prtljage med letom ne morate dostopati. Ponavadi gre za večje kose ročne prtljage, potovalne nahrbtnike pa tudi športno opremo ali glasbene inštrumente. Če povzamemo so to večji kosi ročne prtljage, ki so preveliki, da bi jih imeli s seboj ob sedežu in preveč dragoceni ali delikatni, da bi jih dali v prtljažni prostor letala.

Ročno prtljago v varstvo letalskemu osebju izročite tik pred vstopom na letalo in jo prejmete takoj po pristanku. Torej se s tem lahko izognete riziku, da vam prtljago izgubijo.

Največja dovoljena velikost enega kosa ročne prtljage v varstvu ne sme presegati 275 cm (seštevek dolžine, širine in višine), razen športne opreme in zdravstvenih pripomočkov.

Dovoljena teža enega kosa prtljage je 20 kg. Za vsak presežen kilogram se doplača po veljavnem ceniku (3€ ob nakupu karte in 13€ na letališču). Najvišja dovoljena teža enega kosa je 32 kg.

Doplačilo za en kos prtljage v varstvu lahko opravite na tri načine:

  • ob nakupu letalste karte na internetu (od 14€ do 27€ na kos za en let, odvisno od destinacije in časa letenja).
  • Če pokličete na EasyJet center za pomoč (od 14€ do 27€ na kos za en let, odvisno od destinacije in časa letenja).
  • Na letališču, kjer je cena za en kos prtljage 35€ ob prijavi na let in 55€ tik pred vkrcanjem na letalo.

Veljaven cenik si oglejte tukaj, na uradni spletni strani EasyJet.

easyjet prtljaga stroški doplačilo omejitve potujmo.net

Hold luggage je ročna prtljaga, ki pa je tekom leta nimate pri sebi ampak jo izročite v varstvo kabinskemu osebju.

Tekočine v ročni prtljagi

Glede vnosa tekočin na letalo veljajo stroga pravila. Pod pojem “tekočine” spada verjetno veliko več, kot si sprva predstavljate. Tudi šminka, deodoranti, mazilo za ustnice in kreme se štejejo kot tekočine.

Vse tekočine morajo biti v posodah, ki držijo največ 100 ml. Vse kar je v večjih embalažah ni dovoljeno, tudi v primeru, da je embalaža na pol prazna.

Vse posode s tekočine morajo biti pospravljene v prozorni plastični vrečki, ki ni večja od 1 litra in ne presega dimenzij 20 x 20 cm.. Ena vrečka lahko vsebuje največ 10 posodic s tekočino.

Ko vam na letališču pregledajo ročno prtljago, morate vrečko vzeti iz prtljage in jo na rentgen poslati ločeno.

Več o zahtevah pri ročni prtljagi preberite tukaj.

EasyJet prtljaga in hrana

Potnikom na letih z EasyJet je v ročni prtljagi dovoljen vnos hrane na letalo. Dovoljen je tudi vnos pijače, ampak le, če ste jo kupili po varnostni kontroli, torej v t.i. brezcarinski coni.

EasyJet oddana prtljaga

Vsak potnik, lahko že ob nakupu letalske vozovnice doplača še za oddano prtljago. Ta je lahko težka največ 20 kg, največje dovoljene dimenzije pa so 275 cm, če seštejete širino, višino in dolžino potovalnega kovčka. Vsak presežen kilogram prtljage se doplača:

  • €4/£3 če doplačate že ob nakupu letalske karte
  • €13/£10 če doplačate na letališču, ob prijavi na let.

Če ne putujete sami in imate skupno rezervacijo letalskih kart, se teža prtljage lahko porazdeli. Naprimer, če potujeta dve osebi in vsaka doplača še za en kos prtljage do 20 kg. lahko ima naprimer eden kos prtljage 18 kg, drugi pa 22 kg. Edina zahteva je, da skupna teža prtljage ne preseže 40 kg.

Priporočljivo je, da posamezen kos prtljage ne tehta več kot 23 kg, kljub temu pa zakon dovoljuje, da je največja dovoljena teža enega kosa prtljage 32 kg.

Veljaven cenik si oglejte tukaj, na uradni spletni strani EasyJet.

easyjet prtljaga stroški doplačilo omejitve potujmo.net

Oddana prtljaga pri Easyjetu je lahko težka do 20 kg. Vsak nadaljni presežen kilogram se doplača.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj