Dominikanska republika

dominikanska republika puerto plata plaža peščena karibi

Dominikanska republika je dežela ritma in glasbe. Marengue ritmi in kitara se slišita na vsakem koraku. Je tudi najbolj geografsko raznolika država v Karibih. Tu najdemo vse – od tropskega deževnega gozda, gorskih območij, močvirij do prostranih puščav in čudovitih peščenih plaž. Vse to ponuja popotnikom nepozabno avanturo, saj je za vse adrenalinske navdušence, športnike in pohodnike odlično poskrbljeno.

Glavno mesto je Santo Domingo, kjer se nahaja tudi Zona Colonial, ki velja za prvo naselbino Krištofa Kolumba in njegovih španskih raziskovalcev, ko so se naselili v “Novem svetu”. Območje je bogato z izredno arhitekturo in je odlično izhodišče za začetek potovanja po mestu.

Uradni naziv: Dominikanska republika
Glavno mesto: Santo Domingo
Uradni jeziki: Španščina
Drugi govoreči jeziki:
/
Denarna valuta: Peso (DOP)
Časovni pas: UTC-4
Število prebivalcev: 10.090.000 (2009)
Klicna koda: +1-809, +1-829, +1-849
Internetna domena: .do
Stran vožnje: desna

Himna:

dominikanska republika zastava

Zastava Dominikanske republike

dominikanska republika zemljevid sveta lega v svetu

Dominikanska republika na zemljevidu sveta

dominikanska republika zemljevid

Zemljevid Dominikanske republike

Veleposlaništvo Dominikanske republike

Prinz Eugen Strasse 18/1/33

A-1040 Dunaj

Avstrija

Tel: + 43 1 505855511

Faks: +43 1 505855520

E-Mail: mprdoiv(at)yahoo.com

Vizum:

Vizum za slovenske državljane za bivanje do 30 dni ni potreben. Za več informacij se obrnite na Veleposlaništvo Dominikanske republike na Dunaju.

Konzularna zaščita:

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

**

V Dominikanski republiki narašča število kriminalnih dejanj (od preprostih odtujitev do oboroženih ropov, tako podnevi kot ponoči), povezanih s prepovedanimi drogami. Ta problematika je prisotna v naslednjih turističnih krajih: Bavaro – Punta Cana (in primestni predeli, kjer se nahajajo številni “all-inclusive” hoteli, Saint-Domingue in Las Terrenas (polotok Samana). Svetujemo kar največjo pozornost.

**

Popotnikom med potovanjem svetujemo posebno pozornost in da upoštevajo naslednja priporočila:

 • da ne potujejo sami v nočnih urah, še posebno po neobljudenih področjih in plažah;
 • da pazijo na svojo lastnino na plažah, v hotelih, restavracijah, letaliških terminalih, avtobusnih postajah in na avtobusih;
 • da ne nosijo s seboj vrednejših predmetov (ročne ure, nakit, …) ter večjih vsot denarja;
 • da ne puščajo dokumentov in osebnih stvari v avtomobilih in da ne parkirajo vozila na nezavarovanih parkiriščih, še posebno v bližini plaž;
 • da imajo s seboj fotokopiji potnega lista in letalske vozovnice, originalne dokumente pa varno shranijo v hotelski sef;
 • da pri plačilu s kreditno kartico le to ne pustijo brez nadzora zaradi možnosti zlorab kartice;
 • da se v primeru napada ne upirajo napadalcu, saj so napadalci vse bolj nasilni.

**

Krajevni zakoni in običaji
Svetujemo, da ne uživate, kupujete ali prodajate droge, saj so zagrožene kazni zelo visoke. Za posedovanje tudi zelo majhnih količin drog so zagrožene visoke zaporne in denarne kazni.

Svetujemo, da sami pakirate svojo prtljago in da ne nosite prtljage drugih ljudi.

Santo Domingo (14 m):

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec
Najvišje dnevne temperature
29 29 30 30 31 31 32 31 31 30 29 29
Najnižje dnevne temperature
19 20 21 22 23 23 23 23 22 21 20 20
Temperatura morja (ºC)
Ur sonca/dan 6 7 7 6 6 6 6 7 7 7 6 6
Deževnih dni 6 5 7 11 12 11 11 11 11 10 8 7
Vlažnost (%) 64 58 60 62 65 66 66 66 66 66 66 66

Vroče, tropsko podnebje skozi vse leto. Najbolj toplo je v notranjosti države. Dominikanska republika ima dve deževni obdobji in sicer med majem in avgustom, ko pade največ dežja ter novembra in decembra.

Obdobje orkanov je med junijem in novembrom. Močna deževja lahko povzročijo poplave ter zemeljske plazove. Svetujemo, da spremljate lokalne vremenske novice in informacije na spletni strani Nacionalnega centra za orkane

Trenutno vreme:

No weather data found for [, ”Dominican, ”Santo, horizontal]

Pogojno obvezne tablete:

Tablete proti malariji

Priporočljiva cepljenja:

Hepatitis A

Hepatitis B

Steklina

Tifus

Več informacij o cepljenjih na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Pogojno obvezne tablete: v državi so za malarijo nevarni le nekateri predeli, zato je pred potovanjem potreben posvet z zdravnikom o načrtu poti.

Priporočljivo cepljenje: Priporočljivo je cepljenje v primeru bivanja na območju, kjer se bolezen pojavlja pri ljudeh oz. živalih, kjer so prisotni prenašalci bolezni. Odločitev je odvisna od tega, v katere predele države se potnik podaja in v katerem letnem času. Priporočamo posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

**

Vročica denga je endemična v Južni Ameriki in na Karibih. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite s ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.

**

Popotniki lahko pred potovanjem prostovoljno izpolnite obrazec Podatki o potovanju in ga pošljete na Konzularni sektor. S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite.

Voda

Voda je zelo verjetno onesnažena in jo je potrebno prekuhati. Izogibajte se ledu v pijačah in si z vodo iz pip ne umivajte zob. Priporočamo pitje ustekleničene vode, ki je na voljo v trgovinah.

Mleko, mlečni izdelki

Mleko je pasterizirano.

Hrana

Pazite na to, da jeste dobro kuhano oziroma pečeno meso, ribe ali morske sadeže, sadje, ki ga lahko olupite in ga sami olupite in dobro kuhano/pečeno oziroma toplotno obdelano zelenjavo.

Lokalne specialitete

 • La bandera (pomeni “zastava”; bel riž, rdeč fižol, dušeno meso, solata in ocvrte banane)
 • Chicharrones (ocvrta koža svinjine)
 • Chicharrones de pollo (majhni ocvri kosi piščanca)
 • Sopa criolla dominicana (lokalna juha iz mesa in zelenjave)
 • Pastelon (zelenjavna torta)

Napitnine

V hotelih in restavracijah je napitnina (10 %) že vključena v znesek na računu – poleg 12 % davka. Če ste bili s postrežbo zadovoljni, pa lahko pustite še dodatno napitnino.

Nasveti

Goveje meso je precej drago (Dominikaci redijo odlično govedo, vendar meso izvažajo), najbolj popularno je piščančje meso, svinjina in kozje meso. Lokalno pridelane alkoholne pijače (rum, pivo) so veliko cenejše od uvoženih.

Puerto Plata (najbolj priljubljena turistična destinacija v državi, s čudovitimi plažami)

Punta Cana (mesto odlikujejo dolge plaže z belim peskom) 

Opazovanje kitov (med januarjem in marcem se seli na tisoče kitov. Pogled je spektakularen.) 

Lago Enriquillo (veliko jezero s slano vodo, ob njem živi na tisoče različnih vrst ptic, pa tudi krokodili) 

Isabel de Torres (ponuja čudovit razgled na ocean in okoliško pokrajino) 

Museo del Hombre Dominicano (eden najboljših muzejev v Santu Domingu. Poudarek ima na človeški antropologiji, skulpturah in artefaktih, ki so povezani s Tainosi – prvotnimi naseljenci otoka). 

Columbus lighthouse (spomenik Krištofu Kolumbu)

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj