Denga

denga komar bolezen potovanje

Denga je vročinsko obolenje, ki ga povzročajo različni tipi virusa denga. Do okužbe pride zaradi pika komarja. Ti komarji pikajo čez dan, najbolj pa so aktivni zgodaj zjutraj in pozno popoldne. Pogosto se nahajajo v prostorih.

Preprečevanje

Pomembno je, da upoštevamo ukrepe za zaščito pred insekti:

Na prostem:

Omejimo zadrževanje na mestih, kjer so insekti. V okolici bivališč odstranimo ali pokrijemo mokre površine, uporabimo naprave in pripomočke, ki odganjajo insekte.

V prostoru:

Insektom preprečimo vstop v prostore z zamreženjem oken in vrat, zapremo okna in vrata ter uporabimo sredstva in naprave, ki insekte odganjajo. Spimo na postelji pod mrežo – če jo impregniramo z insekticidom je zaščita še bolj učinkovita.

Zaščitna sredstva

Obleka: nosimo obleko svetlih barv (na svetli barvi so insekti lažje opazni), ki prekriva večji del telesa.

Repelenti: sredstva, ki insekte odganjajo. Nanesemo jih na odkrite dele telesa, pri tem pazimo, da uporabljamo repelente, ki vsebujejo več kot 30% DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid). Uporabljamo jih strogo po navodilih proizvajalca, še posebej pri otrocih. Če sočasno uporabljamo tudi kremo za sončenje, najprej na kožo nanesemo kremo za sončenje in nato repelent – vnaprej pripravljene kombinacije sončne kreme in repelentov so manj učinkovite.

Insekticidi: spreji za obleko in mreže, ki odganjajo insekte.

Razširjenost

Najbolj ogrožena območja se nahajajo med rdečina črtama, v državah označenih z oranžno barvo pa se je denga že pojavljala.

denga nalezljive bolezni razširjenost

Čas od okužbe do prvih znakov

2 do 7 dni

Potek bolezni

Nenadna visoka vročina (nad 40ºC) in bolečine v očeh. V prvih 24 do 48 urah se lahko pojavijo izpuščaji po koži celotnega telesa, razen po dlaneh in podplatih. Hude bolečine v mišicah in sklepih, izguba teka in bruhanje. Povečajo se bezgavke, pojavijo se zneki okužbe zgornjih dihal. Vročina traja 5 do 7 dni, nato se ponovno dvigne čez kakšen dan. Okrevanje je dolgotrajno, bolniki so pogosto depresivni. Bolezen se večinoma konča brez posledic, lahko pa ostanejo motnje ritma srca ali depresija.

V poteku bolezni se lahko (predvsem pri otrocih) pojavita hemoragična vročica in denga šok sindrom. Potek je sprva blag, po 2 do 5 dneh pa se stanje poslabša, bolnik postane nemiren, okončine so hladne, telo in obraz žareča. Dihanje je pospešeno, utrip hiter, pojavijo se krvavitve iz prebavil, povečana jetra, krvni tlak pade. Po enodnevni krizi se stanje popravi. Smrtnost je med 5% do 40% in je odvisna od pravilnosti zdravljenja in časa pričetka (kako hitro pripeljejo bolnika v bolnico).

Obolenje se pojavlja v dveh obikah:

  • Denga vročica (podobna hujši gripi, prizadane starejše otroke in odrasle, je redko smrtna)
  • Denga hemoragična vročica (bolj resna oblika, običajno so prizadeti otroci do 15. leta, je lahko smrtna)

Zdravljenje

Zdravljenje je simptomatsko. Veliko počitka, uživanja zadostne količine tekočine, po potrebi analgetiki. Zaradi nagnjenosti h krvavitvam, se odsvetuje uporaba salicilatov (Aspirin).

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj