Chikungunya

chikungunya tigrasti komar nalezljive bolezni

Obolenje Chikungunya, povzroča virus chikungunye, ki spada med arboviruse. Glavni vir so opice, okužijo pa se lahko tudi druge vrste, tudi ljudje. Virus se prenaša s pikom komarja, ki so zelo agresivni in aktivni tudi podnevi. Virus prenašajo različne vrste komarjev, tudi tigrasti komarji.

Preprečevanje

Vsem, ki spadajo v rizično skupino – nosečnice, majhni otroci, kronično bolni ali imunsko oslabelim, pred potovanjem na prizadeto območje, svetujemo obisk in posvet pri zdravniku.

V primeru suma na okužbo, naj se obolela oseba zaščiti pred dodatno izpostavljenostjo komarjem, da se zmanjša možnost širjenja bolezni.

Odsvetuje se tudi uvoz predmetov, ki vsebujejo ali so vsebovali stoječo vodo (uporabljene gume, okrasne rastline – npr. lucky bamboo), saj je zelo velika verjetnost, da zraven nehote uvozimo še okužene tigraste komarje. O omenjeni nevarnosti uvoza so obveščene tudi carinske službe v EU.

Vsem potnikom pa priporočamo, da upoštevajo ukrepe zaščite proti piki insektov:

Na prostem:

Omejimo zadrževanje na mestih, kjer so insekti. V okolici bivališč odstranimo ali pokrijemo mokre površine, uporabimo naprave in pripomočke, ki odganjajo insekte.

V prostoru:

Insektom preprečimo vstop v prostore z zamreženjem oken in vrat, zapremo okna in vrata ter uporabimo sredstva in naprave, ki insekte odganjajo. Spimo na postelji pod mrežo – če jo impregniramo z insekticidom je zaščita še bolj učinkovita.

Zaščitna sredstva

Obleka: nosimo obleko svetlih barv (na svetli barvi so insekti lažje opazni), ki prekriva večji del telesa.

Repelenti: sredstva, ki insekte odganjajo. Nanesemo jih na odkrite dele telesa, pri tem pazimo, da uporabljamo repelente, ki vsebujejo več kot 30% DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid). Uporabljamo jih strogo po navodilih proizvajalca, še posebej pri otrocih. Če sočasno uporabljamo tudi kremo za sončenje, najprej na kožo nanesemo kremo za sončenje in nato repelent – vnaprej pripravljene kombinacije sončne kreme in repelentov so manj učinkovite.

Insekticidi: spreji za obleko in mreže, ki odganjajo insekte.

Razširjenost

Rdeče označena območja so tista, kjer je verjetnost za okužbo zelo visoka. Tigraste komarje ša so zasledili tudi v Evropi, v Sloveniji so se pojavili na Primorskem. Veliko evropskih držav pa poroča o pojavu obolenja pri turistih, ki so potovali na omenjene (rdeče) predele.

chikungunya tigrasti komar nalezljive bolezni

Čas od okužbe do prvih znakov

5 do 7 dni

Prvi znaki

Nenaden pojav visoke temperature (nad 38,5ºC), mrzlica, bolečine v sklepih, mišicah, glavobol, slabost, bruhanje. Možne so krvavitve iz nosu in dlesni ter pojav izpuščajev. Obolenje navadno mine brez posledic, v redkih primerih je potrebna bolnišnična oskrba, zelo redka pa je smrt. Težji potek bolezni je ponavadi pri starejših, kronično bolnih ali dojenčkih do 6 meseca starosti.

Zdravljenje

Zdravljenje je simptomatsko, vključuje počitek, pitje zadostnih količin tekočine in analgetike (odsvetuje se salicilate – Aspirin).

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj