Brazilija

brazilija rio de janiero copacabana južna amerika plaža

Brazilija nas zapelje s čudovitimi plažami, tropskimi otoki in slikovitimi kolonijskimi mesti. Deževni gozd se lahko pohvali s paleto različnih vrst divjih živali, medtem ko so mesta dom ljudi, pripadnikov različnih etičnih skupin. Dežela, ki živi in diha za nogomet ima tudi bogato glasbeno zgodovino, zato se tu letno odvija kar nekaj glasbenih festivalov, kjer ljudje uživajo v ritmih sambe.

Izlet iz spektakularne obale v notranjost države, pa nam pokaže čisto drugačno sliko. Brazilija se ponaša z največjim svetovnim deževnim gozdom v Amazoniji in s številnimi mokrišči v Pantanalu, ne smemo pozabiti tudi na jame in kanjone Chapada Diamanta v gorovju Minas Gerais.

Uradni naziv: Federativna republika Brazilija
Glavno mesto: Brasilia
Uradni jeziki: Portugalščina
Drugi govoreči jeziki:
/
Denarna valuta: Real (BRL)
Časovni pas: UTC-2 do UTC-4
Število prebivalcev: 192.272.000 (2009)
Klicna koda: +55
Internetna domena: .br
Stran vožnje: desna

Himna:

brazilija zastava osnovni podatki informaciije južna amerika

Brazilska zastava

brazilija zemljevid sveta osnovni podatki južna amerika

Brazilija na zemljevidu sveta

brazilija zemljevid osnovne informacije opis južna amerika

Zemljevid Brazilije

Veleposlaništvo Republike Slovenije
SHIS – QL 8 – Conjunto 8 – Casa 7 – Lago Sul
CEP: 71620-285 Brasília / Distrito Federal 
Brazilija

T: + 55 61 3365 1445

SLO: (01) 478 6578
F: + 55 61 3365 1440
E: vbi(at)gov.si

WWW: http://brasilia.embassy.si/

Pristojno za: Brazilija, Bolivija, Ekvador, Kolumbija in Venezuela
Nj. eksc. gospa Milena Šmit, veleposlanica

Državljani tretjih držav, ki prebivajo v Braziliji in potrebujejo turistični ali poslovni vizum za vstop v Slovenijo (schengensko območje), se lahko obrnejo na veleposlaništvo in konzulate Portugalske v Braziliji.

Gospodarski oddelek veleposlaništva v São Paulu
Av. Paulista 1079 – 8°Andar
Bela Vista
CEP 01311-200 
Sao Paulo / SP 
T: + 55 11 2787 6301
F: + 55 11 2787 6469
E: kristina.radej(at)gov.si
gospa Kristina Radej, pooblaščena ministrica

Konzulat Republike Slovenije 
Rua Manoel da Nóbrega, 801 – Casa 18
Sao Paulo – SP

CEP 04001-084 
Brazilija 
T: + 55 11 3885-8265

gospod Octávio Tavares de Oliva Filho, častni konzul 
 

Konzulat Republike Slovenije 
Rua Ouro Preto 611 / Loja 04 
Sto Agostinho / Barro Preto 
CEP 30170-040 Belo Horizonte/Minas Gerais 
Brazilija 
T: + 55 31 3335 6131 

+ 55 31 9106 6575 
F: + 55 31 3047 9533
E: salejana(at)hotmail.com
     ana.truana(at)gmail.com
gospa Ana Šalej, častna konzulka 

Veleposlaništvo Federativne republike Brazilije

Kongresni trg 3

1000 Ljubljana

Slovenija

T: (+) 386 1 244 24 00

F: (+) 386 1 244 24 20

E:  brasemb.liubliana(at)itamaraty.gov.br

WWW: http://liubliana.itamaraty.gov.br

Nj. eksc. gospod Gilberto Fonseca Guimarães de Moura, veleposlanik

 

Konzulat Federativne republike Brazilije

Gortanov trg 15

6000 Koper

Slovenija

T: (+) 386 5 61 005 03

E: ivan.knezevic(at)kclj.si

gospod Ivan Kneževič, častni konzul

Vizum:

Vizum za slovenske državljane ni potreben za bivanje do 90 dni.

Konzularna zaščita:

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države – svetujemo dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

**

V nekaterih brazilskih mestih (vključno z Rio de Janeirom, Sao Paolom, Recifeom in Belo Horizontom) so se v preteklosti odvijali protesti. Čeprav so bili na splošno mirni, je bilo nekaj nasilnih incidentov. Svetujemo izogibanje morebitnim protestom in demonstracijam ter spremljanje krajevnih sredstev množičnega obveščanja in upoštevanje nasvetov krajevnih oblasti.

**

Večina potovanj poteka brez težav.

Kriminaliteta
Raven kriminala je v Braziliji visoka. Nasilje in kriminalna dejanja se lahko dogodijo kjer koli. Napadalci pogostokrat uporabljajo strelno in drugo orožje. Svetujemo pozornost, še posebno pred in med prazniki in v času karnevala.

**

Popotnikom svetujemo, da: 

 • ne nosijo dragega nakita, ur in oblačil in večjih vsot denarja,
 • imajo prenosni telefon in kamero skrita očem javnosti,
 • potni list in vrednejše predmete shranijo na varno mesto (potrebno pa je imeti nek identifikacijski -dokument s fotografijo, npr. vozniško dovoljenje, ves čas pri sebi)
 • v kolikor so napadeni, se roparjem ne upirajo.

**

Kraje iz avtomobilov so pogoste, prav tako prihaja do kraj avtomobilov. Število ekspresnih ugrabitev se je v prestolnici (Brasiliji) povečalo. Pri ekspresnih ugrabitvah roparji zadržujejo žrtev toliko časa dokler z njeno bančno kartico ne izpraznijo njenega bančnega računa. Svetujemo, da si pred vožnjo z avtom vnaprej pripravite ključe, da jih ne bi iskali po torbici pred avtomobilom.

**

Med vožnjo je priporočljivo imeti zaklenjena vrata in zaprta okna. Še posebno pozornost svetujemo pred semaforji. Če ima cesta tri ali več pasov, je priporočljivo voziti po sredinskem pasu. Svetujemo izogibanje samotnim ali slabo osvetljenim krajem.

**

Možnost napada je manjša izven mest, vendar do incidentov prihaja tudi v počitniških krajih, ki so sicer videti relativno varni.

**

Posilstev in drugih spolnih prekrškov je malo, vendar se dogajajo. Žrtve so tako ženske kot moški. V nekaterih primerih žrtvam podtaknejo drogo, zato svetujemo, da si pijačo kupujete sami in da jo imate ves čas pod nadzorom.

**

Povečalo se je tudi število ropov pred bančnimi avtomati v Sao Paulu. Nekateri bančni avtomati so opremljeni s posebnim sistemom zoper kraje, ki na bankovce odtisnejo roza barvo, v kolikor je bančni avtomat poškodovan oziroma kakor koli zlorabljen. Roza obarvani bankovci nimajo nobene vrednosti, zato v primeru, da iz avtomata prejmete roza obarvane bankovce, nemudoma odhitite do banke, kjer vam bodo bankovce zamenjali. Če bančni avtomat ni v banki ali ste denar dvignili izven uradnih ur banke, shranite potrdilo o dvigu denarja in odidite do najbližje policijske postaje ter zahtevajte policijsko poročilo.

**

Zloraba bančnih in kreditnih kartic je pogosta, zato svetujemo, da imate nenehno nadzor nad svojo kartico.

**

V favelah je visoka raven revščine in nasilnega kriminala. Čeprav v številnih favelah v Rio de Janeiru deluje posebna policijska enota, pa so favele kljub temu nevarne. 

**

Brazilija je tranzitna država tihotapljenja drog, zato naj bodo potniki previdni, kje puščajo in komu zaupajo svojo prtljago. Brazilski nadzor nad tihotapljenjem droge potnikov je posebej strog na letališčih, občasno pa izvajajo tudi naključne preglede na avtobusnih in rečnih linijah po državi. 

Javni prevoz
Popotnikom svetujemo previdnost pri uporabi javnega prevoza, še posebno v času prometnih konic, saj so takrat žeparji zelo dejavni. V Rio de Janeiru in Sao Paulu je na splošno varneje uporabljati  podzemno železnico kot avtobus.

Brasilia, 1172 m:

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec
Najvišje dnevne temperature
26 27 28 28 26 25 25 28 30 28 28 27
Najnižje dnevne temperature
18 18 17 17 14 11 11 13 16 18 18 18
Temperatura morja (ºC)
Ur sonca/dan 7 7 7 7 7 6 7 7 5 5 6 6
Deževnih dni 15 15 15 6 1 0 0 1 4 7 13 13
Vlažnost (%) 80 78 73 72 78 65 60 51 48 66 72 77

 Velika država kot je Brazilija, je razdeljena v več podnebnih pasov.

brazilija vreme podnebje podnebni pasovi južna amerika

Podnebni pasovi v Braziliji

1: Območje Amazonke je vroče in mokro z visoko vlažnostjo. Povprečne temperature se gibljejo okoli 32ºC. Obdobje močnega dežja traja od novembra do maja, med junijem in oktobrom pa je verjetnost za dež manjša.

2: Severovzhodna obala od Fortalenza do južne obale Bahiana ima skozi vse leto zmerno klimo in relativno nizko vlažnost.

3: Mesta na obali (Rio De Janiero, Sao Paulo) imajo bolj toplo vreme, ki ga spremlja veter. Povprečna temperatura v Riu De Janiero je 26ºC, ampak poleti se lahko ozračje ogreje tja do 38ºC.

4: Južni del Brazilije ima subtropsko podnebje z vročimi poletji in mrzlimi zimami. Med julijem in avgustom (južna zima) se temperature spustijo tudi pod 0ºC.

5: Večja mesta, ki ležijo v notranjosti države (Brasilia) imajo zmerno toplo podnebje s povprečnimi temperaturami okoli 19ºC.

Trenutno vreme:

No weather data found for [, ”Brasil”, ”Brasilia”], horizontal]

Obvezna cepljenja:

Rumena mrzlica

Pogojno obvezne tablete:

Tablete proti malariji

Priporočljiva cepljenja:

Hepatitis A

Hepatitis B

Steklina

Tifus

Več informacij o cepljenjih na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Obvezna cepljenja: Za vse potnike v državo, kjer obstaja tveganje, da zbolijo za rumeno mrzlico, ki jo prenaša komar. Potreben je posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

Pogojno obvezne tablete: v državi so za malarijo nevarni le nekateri predeli, zato je pred potovanjem potreben posvet z zdravnikom o načrtu poti.

Priporočljivo cepljenje: Priporočljivo je cepljenje v primeru bivanja na območju, kjer se bolezen pojavlja pri ljudeh oz. živalih, kjer so prisotni prenašalci bolezni. Odločitev je odvisna od tega, v katere predele države se potnik podaja in v katerem letnem času. Priporočamo posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

Zdravje

Vročica denga je pogosta v Braziliji, še posebno v času deževnega obdobja. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite s ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoralgična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.

Tujci so upravičeni do nujne zdravniške pomoči v javnih bolnišnicah. Zasebne bolnišnice sprejmejo le paciente, ki lahko dokažejo, da imajo zadostna sredstva za plačilo zdravniških storitev ali ustrezno zdravstveno zavarovanje. Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Če na potovanju potrebujete nujno zdravniško pomoč, lahko pokličete na telefonsko številko 192 in zaprosite za reševalno vozilo.

Voda

Voda je v večjih mestih filtrirana in varna za pitje. Izven večjih mest in turističnih središč priporočamo pitje ustekleničene vode, ki je na voljo v trgovinah.

Mleko, mlečni izdelki

Mleko je pasterizirano in varno za uživanje. Na voljo je tudi mleko v prahu.

Hrana

Pazite na to, da jeste dobro kuhano oziroma pečeno meso, ribe ali morske sadeže, sadje, ki ga lahko olupite in ga sami olupite in dobro kuhano/pečeno oziroma toplotno obdelano zelenjavo.

Lokalne specialitete

 • Feijoada (obara s fižolom, klobaso, rezinami pomaranče, koščki svinjine svinjine, vsebuje pa lahko tudi svinjska ušesa in rep).
 • Moqueca (obara iz rib ali morskih sadežev, z dodatkom kokosovega mleka in palminega olja).
 • Vatapá (posušeni in sveži rakci, piščanec, ribje olje, kokosovo mleko, maniokova pasta in riž).
 • Acarajé (mashed, deep-fried bean fritters often served with dried shrimps, okra, onions and peppers).
 • Churrasco (mešano meso na žaru, posreženo z moko iz manioka).
 • Sveže sadje (ena izmed najboljših značilnosti Brazilije. Uživajte v sveže nabranem sadju, direktno iz dreves na podeželju. Ne pozabite, da je najbolje jesti le sadje, ki se olupi).
 • Pão de queijo (sirove kroglice iz testa, so obličen prigrizek kadarkoli v dnevu).

Lokalne pijače

 • Choopp (pivo, servirano ledeno mrzlo; Brahma je najbolj popuslarna znamka).
 • Cachaça (popularna lokalna osvežilna pijača, narejena iz sladkornega trsa in zmešana s sladkorjem, ledom in limetami (caipirinha cocktail)). 
 • Batida (koktejl, zmešan iz sadnih sirupov in cachaça).
 • Brazilska vina (poskusite vina iz Santa Catarina in rdeče vino Shiraz-Cabernet Sauvignon iz Bahie).
 • Sucos (sveže stiskani sadni sokovi, ponavadi narejeni v juice barih. Je pa tudi ime za kokosovo vodo naravnost iz lupine, ki je na voljo na večini plaž).
 • Guaraná (popularna energijska gazirana pijača narejena iz ekstrakta rastline Amazonka).

Starostna meja za pitje alkohola

18 let

Napitnine

Pričakovana napitnina je 10 % od zneska na računu.

Brasilia (glavno mesto, ki je od turistov dostikrat spregledano. Večina arhitekture v mestu je delo arhitekta Oscarja Niemeyer)

Kip Jezusa (na vrhu gore Corcovado v Riu de Janiero. Razgled velja za enega najlepših na svetu)

Fortaleza (severno obalno mesto je priljubljena izletniška točka)

Manaus (mesto v središču Amazonije)

Minas Gerais (območje rudnikov zlata in diamantov)

Olinda (mesto, ki je bilo nekoč center brazilske trgovine s sužnji, danes mesto karnevalov in uvrščeno na UNESCO seznam kulturne dediščine)

Pantanal (divjina, največja mokrišča na območju Amerike)

Rio Grande do Sul (300 let stari ostanki Jezuitov)

Salvador de Bahia (zanimivo mesto, bogato z Afro-Brazilsko kulturo, z zelo velikim številom cerkva, uvrščeno na UNESCOv seznam)

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj