Bonton na ladji

bonton na ladji obnašanje pravila križarjenje

Križarjenje z luksuzno ladjo je nepozabno doživetje, ki ga mora vsak doživeti vsak enkrat v življenju. Da bo izkušnja res nepozabna, si preberite osnovna pravila obnašanja, bonton na ladji.

bonton na ladji obnašanje križarjenje

Bonton na ladji, nekaj osnovnih pravil lepega obnašanja.

Uživanje, brez nepotrebnih skrbi, predajanje sončnim žarkom ob bazenu sredi globokega, modrega morja. Vse to je lahko pravljica, dokler se ne najde nekdo, ki jo bo uničil s svojim obnašanjem. Da ne boste ravno vi tisti, ki bo nekomu uničil pravljico o uživanju, smo pripravili nekaj nasvetov ladijskega bontona, ki se jih je na križarjenju dobro držati.

1. Ne pričakujte perfekcije

Današnje ladje za križarjenje naenkrat prevažajo okoli 3000 ljudi, zato zagotovo ne morejo ustreči vsem. Lahko, da se bo zamašilo stranišče ali odpadel ročaj iz balkonskih vrat, mogoče boste za mizo pri večerji sedeli z ljudmi, ki bodo glasni in nevljudni. Sprostite se in uživajte, ne pritožujte se za vsako stvar, pa bo križarjenje veliko lepše.

2. Bodite vljudni

Ne loputajte z vrati kabine, sploh ne ponoči! Na hodnikih med kabinami se ne pogovarjajte glasno, sploh pa ne kričite. V sobi ne poslušajte glasbe ali televizije na ves glas. Stene na ladji so tanjše. Ne pozabite na bonton in se zahvalite, če kdo naredi kaj za vas, pa tudi če je plačan za to. Zapomnite si, če boste vi prijazni do drugih, bodo tudi drugi prijazni do vas!

3. Napitnine

V navadi je, da se daje napitnino natakarjem, sobarici, nosačem prtljage,… Seveda pri tem ni potrebno pretiravati. Če boste natakarju pustili 1 € na dan, ali pa sobarici par evrov na koncu križarjenja (še bolje na začetku), se vam ne bo nikjer poznalo, nekoga pa boste zelo osrečili. Za vsak slučaj preverite pri organizatorju križarjenja, saj imajo nekateri predpisana pravila glede napitnin.

4. Pravilo oblačenja

Če ima ladja napisano pravilo oblačenja za v restavracijo, ga spoštujte. Če greste na bolj formalno večerjo, ali na večerjo s kapitanom, se za to primerno oblecite. Kratke hlače, kopalke in natikači niso primerna oblačila! Na bolj luksuznih ladjah in križarjenih s 5*, morajo moški pri večerji imeti oblečen suknjič (“dinner jacket”), ženske pa obleko (“coctail dress”).

5. Obvladajte otroke!

Za varnost otrok in varnost ostalih potnikov na ladji starši ne smejo pustiti, da njihovi otroci brezglavo tekajo sem ter tja po ladji, škropijo in polivajo vodo iz bazena, skačejo v jakuzzi, nadlegujejo ostale potnike, kričijo na ves glas ali se igrajo z dvigali. Seveda, to so tudi njihove počitnice in se lahko zabavajo, ampak v mejah normale. Pomislite tudi na ostale.

6. Pazite na svoje stvari

Na bazen ne nosite vrednejšega nakita ali ur. S seboj iz sobe vzamite toliko denarja, kot mislite, da ga boste potrebovali. Vse ostalo zaklenite v sef v kabini in ko zapustite sobo, preverite, da ste res zaklenili vrata.

7. Rezervacija ležalnikov ob bazenu – NE!

Veliko ljudi zjutraj zgodaj vstane, zato, da lahko ob bazenu rezervirajo svoj najlubši prostor. Na ležalnike razprostre brisače, potem pa ni nobenega na spregled do popoldneva. To je zelo nevljudno in na nekaterih ladjah tudi prepovedano. Lahko se vam zgodi, da vam bodo nadzorniki bazena vaše stvari odstranili z ležalnika in shranili, dokler se ne vrnete ponje. Ležalnik pa bo do takrat na voljo ostalim obiskovalcem, ki so dejansko ob bazenu. Ležalnike zasedite takrat, ko jih boste dejansko potrebovali!

8. Pravočasnost

Če je predpisana formalna večerja, ki se začne ob točno določenem času, nikar ne zamujajte. Če se odločite, da ne boste večerjali, to sporočite natakarju ali restavraciji. Ne zamujajte tudi na sestanke z vodičem, ali pa če se odpravite na izlet iz ladje. Tudi če ste na ogledu mesta, kjer je ladja zasidrana, nikar ne zamudite odhoda, ker ladja vas ne bo čakala.

9. Kajenje

Če ste kadilec, kadite samo tam, kjer je dovoljeno. Ker je požar nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi na ladji, so vse sobodbe križarke opremljene z detektorji dima in če boste kršili pravila glede kajenja, se bo opazilo. Torej:

  • kadite tam, kjer je to dovoljeno!
  • Cigaretnih ogorkov nikoli ne odvrzite preko krova v morje, saj lahko veter ogorek odpihne nazaj na na spodnja nadstropja ladje, kjer lahko pride do požara.
  • Ne kadite v svoji kabini, razen če je to izrecno dovoljeno.
  • Pravtako ne otresajte cigaret preko krova ali preko balkonske ograje, uporabite pepelnik!

10. Potrpežljivost

Ladje za križarjenje so zelo velike in prevažajo na enkrat več tisoč ljudi. Pripravite se na to, da bo gneča in da boste morali včasih tudi počakati v vrsti. Ne pritožujte se. Tudi med čakanjem v vrsti se lahko sklenejo nova prijateljstva, berite revijo ali poslušajte glasbo. Saj ste na počtnicah, uživajte, naj se vam nikamor ne mudi.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj