Bolivija

bolivija laguna colorada rdeče jezero flamingo osnovni podatki južna amerika

Bolivija leži v osrčju Južne Amerike in je bila nekoč znana pod imenom Zgornji Peru, dokler ni leta 1825 s pomočjo Simona Bolivarja postala samostojna država. Danes ponuja najbolj avtentično kulturo Latinske Amerike. V ozadju prestižnih hotelov in restavracij se skriva pristno življenje Južne Amerike.

Odpravite se na dolg izlet z avtobusom preko visokogorskih prelazov, ali pa pojdite na adrenalinsko vožnjo s terenskimi vozili preko nižin in preživite hladno noč na prostem, pod toplimi odejami iz volne ilame. Infrastruktura v mestih je potrebna obnove, vendar točno to, da je državi poseben čar: mešanica tradicionalne in evropske kulture, pokrajina, ki ponuja vse od nižin do visokogorskega sveta in raznolikost aktivnosti od adrenalinskih športov do ogledov starodavnih spomenikov.

Uradni naziv: Republika Bolivija
Glavno mesto: Sucre (uradno glavno mesto), La Paz (sedež vlade)
Uradni jeziki: Španščina, Quechua, Aymara in 34 ostalih nacionalnih jezikov
Drugi govoreči jeziki:
/
Denarna valuta: Biliviano (BOB)
Časovni pas: UTC-4
Število prebivalcev: 10.907.000 (2009)
Klicna koda: +591
Internetna domena: .bo
Stran vožnje: desna

Himna:

Zastava:

bolivija zastava osnovni podatki opis južna amerika

Bolivijska zastava

Zemljevid: 

bolivija zemljevid sveta južna amerika osnovni podatki

Lega Bolivije na zemljevidu sveta

bolivija zemljevid južna amerika osnovni podatki

Zemljevid Bolivije

Veleposlaništvo Bolivije

Waaggasse 10-4

1040 Dunaj

Avstrija

Tel: (+) 43 1 587 46 75

(+) 43 1 586 68 00

Fax: (+) 43 1 586 68 80

Elektronska pošta: embolaustria(at)of-viena.at

Vizum:

Vizum za slovenske državljane ni potreben za bivanje do 90 dni. Za vse ostale informacije se obrnite na Veleposlaništvo Bolivije na Dunaju.

Konzularna zaščita:

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko konzularno predstavništvo katerekoli članice Evropske unije.

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države.

V primeru konzularne pomoči se lahko državljani Republike Slovenije obrnejo na Veleposlaništvo RS v Buenos Airesu v Argentini.

Veleposlaništvo Republike Slovenije

Avenida Santa Fe 846, 6 piso

C1059ABP Buenos Aires

Argentina

Tel: (+) 54 11 48 94 06 21

Faks: (+) 54 11 43 12 84 10

Elektronska pošta: vba(at)gov.si

spletna stran: www.buenosaires.veleposlanistvo.si

Pristojno za: Argentina, Brazilija, Čile, Urugvaj, Paragvaj, Peru, Venezuela

Nj. eksc. g. Avguštin Vivod, veleposlanik

Konzularni oddelek Veleposlaništva

Tel: (+) 54 11 48 94 06 31

Uradne ure so ob ponedeljkih in sredah od 10h do 13h ter od 14h do 16h.

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

**

Svetujemo izogibanje samotnim potovanjem po državi v lastni režiji ter da si pred potovanjem uredite ustreznozdravstveno zavarovanje, ki bo v primeru bolezni/poškodbe krilo tudi stroške morebitnega prevoza v drugo državo.

**

Ob prihodu in pri potovanju po državi bodite pozorni na svojo okolico, saj občasno prihaja do nasilnih kriminalnih dejanj, katerih tarče so tuji turisti.

**

Svetujemo, da izberete uradna, priznana in zanesljiva prevozna podjetja ter se izogibate ljudi, ki ponujajo poceni prevoz.

**

Opozarjamo na nevarnost hitre ugrabitve, pri kateri ugrabitelji od žrtve zahtevajo dvigovanje denarja na bankomatu in kreditne kartice. Ugrabitelji žrtev običajno izpustijo nepoškodovano v dveh ali treh dneh. Tarče tovrstnih ugrabitev so še posebej tujci, ki prečkajo perujsko, čilsko in argentinsko mejo ter na poti v La Paz.Obiskovalci, ki potujejo iz mesta Copacabana v La Paz naj uporabijo neposredne avtobusne povezave. Zaradi pogostih kriminalnih incidentov popotnikom svetujemo pazljivost še posebej ob prihodu na področje Cementerio General v mestu La Paz. Po poročilih prihaja do kriminalnih incidentov tudi v Sopocachiju v mestu La Paz.

**

Svetujemo izogibanje posameznikom, ki ponujajo pomoč na postajališčih za taksije in avtobusnih postajališčih, saj se utegne zgoditi, da vas okradejo. V kolikor se odločite za prevoz s taksijem, predlagamo da izberete radio taksi(taksi, ki ima na strehi avta jasno prikazano telefonsko številko), da si pred začetkom poti zapišete registrsko številko avta in telefonsko številko taksi podjetja. Odsvetujemo, da vstopite v taksi, kjer sedi poleg voznika še kak »potnik«, saj prihaja do primerov hitrih ugrabitev tudi v taksijih. V primerih dvoma, preverite pri pristojnih, kateri taksiji so uradni oz. prijavljeni.

**

Obstajajo primeri, ko se kriminalci izdajajo za policiste. Tovrstni kriminalci delujejo v sodelovanju z lažnimi taksisti. Ena od uporabljenih taktik teh kriminalcev je tudi privedba tujcev na lažne policijske postaje, kjer sledi pregled osebe. Opozarjamo, da uradni postopek pregleda zahteva predhodni pisni ukaz državnega tožilca.

**

Poulični kriminalci so pogosto prisotni v središču La Paza in drugih priljubljenih turističnih mestih, npr. ulica Sagarnaga. Največ tatvin torbic se zgodi na avtobusih in na krajih, kjer je veliko ljudi.

**

Potni list, letalsko vozovnico, kreditne ali bančne kartice in druge vrednejše predmete vedno hranite na varnem mestu. Svetujemo, da imate s seboj kopijo ali digitalni posnetek (scan) potnega lista.

**

Skupine protestnikov običajno blokirajo ceste brez predhodnega obvestila. Svetujemo, da ne poskušate prečkati tovrstnih blokad. Ažurne informacije o blokadah cest so na voljo na spletni strani Bolivijskega urada za ceste.

**

Za vožnjo po Boliviji in najem vozila potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Vožnja po cesti je lahko nevarna, zaradi slabih razmer na cestah, vozniške culture domačinov in tehničnega stanja vozil. V deževnem obdobju – od novembra do marca – utegnejo močna deževja popolnoma uničiti ali poplaviti ceste. Informacije o stanju na cestah so na voljo na spletni strani Bolivijskega urada za ceste.

**

Svetujemo, da ne zahajate v nezakonite bare, saj vas lahko policija aretira. Za posedovanje, uporabo in preprodajodrog so zagrožene visoke zaporne kazni (minimalna zaporna kazen je 8 let). Razmere v zaporih so zelo skromne. Svetujemo, da pazite na svojo prtljago in se izogibate drogam.

**

Svetujemo pozornost v kolikor imate s seboj fotoaparate, kamere ali daljnoglede. Pred uporabo prosite krajane za dovoljenje za snemanje oz. gledanje. Odsvetujemo uporabo omenjenih aparatov na področjih, kjer gojijo koko (npr. Chapare in Yungas).

**

Nove objave preverite na MZZ.

La Paz, 4071 m:

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec
Najvišje dnevne temperature
13 13 14 14 13 13 13 14 14 16 16 14
Najnižje dnevne temperature
3 3 3 2 0 -2 -2 -1 0 2 3 3
Temperatura morja (ºC)
Ur sonca/dan 6 5 5 6 7 8 8 7 6 6 6 6
Deževnih dni 20 16 11 6 3 2 2 3 8 8 9 16
Vlažnost (%) 71 73 70 66 52 45 52 48 56 61 60 64

Deževno obdobje ponavadi traja od novembra do marca. Zaradi močnega deževja lahko pride do poplav, ki povzročijo večjo gmotno škodo (predvsem na infrastrukturi). Najhuje prizadete regije v zadnjih poplavah so bile Beni, Pando, Cochabamba in Santa Cruz.

La Paz ima zaradi visoke nadmorske višine že kar redek zrak, poleg tega se ponoči precej ohladi.

Trenutno vreme:

No weather data found for [, ”Bolivia”, ”La, horizontal]

Obvezna cepljenja:

Rumena mrzlica

Pogojno obvezne tablete:

Tablete proti malariji

Priporočljiva cepljenja:

Hepatitis A

Hepatitis B

Steklina

Tifus

Več informacij o cepljenjih na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Obvezna cepljenja: Za vse potnike v državo, kjer obstaja tveganje, da zbolijo za rumeno mrzlico, ki jo prenaša komar. Potreben je posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

Pogojno obvezne tablete: v državi so za malarijo nevarni le nekateri predeli, zato je pred potovanjem potreben posvet z zdravnikom o načrtu poti.

Priporočljivo cepljenje: Priporočljivo je cepljenje v primeru bivanja na območju, kjer se bolezen pojavlja pri ljudeh oz. živalih, kjer so prisotni prenašalci bolezni. Odločitev je odvisna od tega, v katere predele države se potnik podaja in v katerem letnem času. Priporočamo posvet na Zavodu za zdravstveno varstvo.

**

Določeni predeli v Boliviji, vključno z La Pazom, se nahajajo na visoki nadmorski višini, zaradi česar lahko pride do višinske bolezni. 

Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno za popotnike, ki so starejši od 1 leta in prihajajo z območij, kjer je rumena mrzlica endemična. Poleg tega se zahteva cepljenje proti rumeni mrzlici za vse popotnike starejše od 9 mesecev, če potujejo na področja, ki so na nadmorski višini 2300 m ali nižje vzhodno od Andov (departmaji Beni, Pando in Santa Cruz, nekatera področja v departmajih Chuquisaca, Cochabamba, La Paz in Tarija).

Mrzlica denga se lahko pojavi kadar koli v letu. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite s ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoralgična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.

Zdravstvene ustanove v večjih mestih so dobre. Če med potovanjem potrebujete nujno zdravniško pomoč, lahko pokličete telefonsko številko 118 in zaprosite za reševalno vozilo.

Bolnišnice:

Centro Medico CEMES
Ave. 6 de Agosto 28-81
Esquina Clavijo
La Paz
Tel.: + 591 2 24 30 380, + 591 2 24 31 604

Clinica Alemana
Av. 6 de Agosto 2821
La Paz
Tel.: + 591 2 24 32 155, + 591 2 24 33 676

Clinica Boston
Av Jaime Freyre esq Ricardo
La Paz
Tel.: + 591 2 422 342

Clinica Del Sur
Avenida Hernando Siles
La Paz
Tel.: + 591 2 278 4001, + 591 2 278 4002

Centro Medico Quirurgico Boliviano Belga
Calle Antezana Nro 455
Cochabamba
Tel.: + 591 44 22 9407

Prosalud Clinic
Avenue Isabel la Catolica 810
PO Box 1231
Santa Cruz
Tel.: + 591 3 533 820/525 031

Clinica Angel Foianini
Avenida Irala 468 esq Chuquisaca
Santa Cruz de la Sierra
Tel.: + 591 3 362 211

Clinica Nino Jesus S.A
Avenida Canoto esquina con Rafael Pena
Santa Cruz de la Sierra
Tel.: + 591 3 336 6969, + 591 3 337 0554

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite potovalno in zdravstveno zavarovanje. Preverite, ali obstajajo kakšne omejitve in ali vaša zavarovalna polica krije vse storitve, ki bi jih želeli uporabiti.

Voda

Vodo za pitje, delanje ledu in umivanje zob je obvezno treba prekuhavati. Priporočamo uživanje ustekleničene vode, ki je na voljo v trgovinah.

***

Mleko, mlečni izdelki

Mleko je pasterizirano in varno za uživanje. Na voljo je tudi mleko v prahu.

***

Hrana

Pazite na to, da jeste dobro kuhano oziroma pečeno meso, ribe ali morske sadeže, sadje, ki ga lahko olupite in ga sami olupite in dobro kuhano/pečeno oziroma toplotno obdelano zelenjavo.

***

Lokalna hrana

  • Salteña (na kocke narezano piščančje meso, drobnjak, rozine, krompir v kosih, pekoča omaka s poprom – vse zavito v testo in pečeno)
  • Lomo montado (pečen steak, na vrhu z dvema pečenima jajcema, riž in banana)
  • Picante de pollo (ocvrt piščanec, pečen krompir, riž, solata s pekočo papriko)
  • Chuño (naravno posušen krompir v juhi)
  • Lechon al horno (pečen odojek, postrežen s sladkim krompirjem in pečenimi rajskimi smokvami)

***

Napitnine

V navadi je, da se pusti napitnina v vrednosti 10 % od zneska na računu, kljub temu, da je v restavracijah in hotelih že vračunana 13 % napitnina. Portirji in nosači prtljage pričakujejo napitnino za vsak kos prtljage.

La Paz (najvišje glavno mesto na svetu)

Jezero Titicaca (na meji med Perujem in Bolivijo. Najvišje ležeče jezero na svetu)

Laguna Colorada (slano jezero z rdečo barvo vode in flamingoti)

Cochabamba (vrtno mesto z odlično lokalno kuhinjo in impozantnim kipom Jezusa)

Potosi (eno najpomembnejših mest na kontinentu. Znano po rudnikih srebra)

Tiahuanaco (antično mesto, polno templjev in muzejev)

Sucre (belo mesto, uvrščeno na UNESCOv seznam arhitekture)

Jesuits Missions Trail (romarska pot, polna zanimivih cerkva)

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj