10 stvari o križarjenjih, ki vam jih bodo zamolčali

krizarjenje-4

Vas zanima, katerih 10 stvari o križarjenjih je tistih, o katerih turistične agencije ne govorijo rade, zamolčali pa jih bodo tudi vsi reklamni materiali?

stvari o križarjenju ki vam jih ne povejo

Križarjenje je industrija, ki vsako leto prinese 180 milijard prometa in je tudi najhitreje rastoča panoga v potovalnem turizmu. Večina potnikov je z izkušnjo zadovoljna, na vsakem križarjenju pa je zagotovo vsaj nekaj potnikov, ki iz ladje odidejo z grenkim priokusom. Zakaj? Predstvljamo vam 10 stvari, ki vam jih agencije ne bodo nikoli povedale:

1. Igralnice na ladjah ne igrajo po pravilih.

Ker gre za igre na srečo v mednarodnih vodah, za njih ne veljajo davki za igre na srečo in prav tako ne predpisi in pravila po katerih se morajo igralnice ravnati. Zato je v plavajočih igralnicah veliko prirejenih avtomatov in drugih prevar pri igranju.

2. Ladjo lahko zamudite in ne bo vas počakala.

Med plovbo se ladja večkrat zasidra v raznih pristaniščih, potniki pa imajo določen čas, ko lahko odidejo na kopno. Pazite, da ne zamudite ure vkrcanja, saj vas ladja ne bo čakala. Drobni tisk v splošnih pogojih potovanja navaja, če niste točni, ladja odpluje brez vas. Pika. Na vsakem križarjenju se namreč najde nekdo, ki pozabi na čas in zamudi vkrcanje.

3. Križarske ladje niso imune na zločine.

Kraje, spolni napadi in pogrešane osebe so klasični zločini, ki se dogajajo na velikih križarskih ladjah. Dogajajo se tudi umori in ropi v pristaniščih.

4. Majhni sanjski otočki niso tako sanjski.

Peščene plaže na majhnih otokih niso več tako sanjske, ko v pristanišče pripluje križarka s 3000 in več potniki na krovu. Ponavadi v pristanišču ni nikoli samo ena velika ladja. Sanjska samotna plaža postane kot konzerva s sardelami.

5. Negativen vpliv na okolje.

Vpliv industrije na okolje je že na meji aramantnega, saj šetnajst največjih podjetij za križarjenje ustvarijo 380 milijard litrov odplak na leto (podatki so za leto 2014). Ena križarska ladja pa pridela za trinajst milijonov avtomobilov izpuhov ogljikovega dioksida v ENEM DNEVU!

6. Sprememba poti.

To se sicer ne dogaja pogosto, ampak včasih je zaradi različnih varnostnih dejavnikov potrebno spremeniti plan potovanja. Turistične agencije za to niso dolžne izplačati odškodnine ali kakorkoli drugače kompenzirati s potniki.

7. Zaposlene na ladji velikokrat izkoriščajo.

Tričetrt zaposlenih na križarskih ladjah so ljudje iz tretjerazrednih držav, ki delajo na podlagi strogih pogodb. Imajo minimalno število ur prostega časa, redko vidijo svoje domače, veliko pa jih mora še plačati še provizijo zaposlitveni agenciji, ki jih je to delo priskrbela.

8. Ne pričakujte prostega ležalnika ob bazenu.

Ležalniki na palubi so večinoma polno zasedeni že od ranega jutra. Ležalnikov ob bazenu seveda ni dovolj za vse potnike, tisti, ki so so hitro polni brisač.

9. Bolezen se na ladji razširi kot ogenj.

Ko se nahajate na ladji sredi oceana, se nimate kam umakniti in zbežati pred bacili, virozami in drugimi nalezljivimi boleznimi. Pri tako ogromnem številu ljudi na enem mestu je higiena pod vprašajem in na to žal nimate vpliva.

10. Ljudje lahko padejo čez krov.

Sicer bolj redko, ampak se zgodi tudi to, da kdo pade čez krov, v morje. Večinoma je to posledica prevelike količine alkohola ali samomorilnih nagnjenj.

Zaradi očitnih razlogov so to stvari, ki vam jih turistične agencije ne bodo nikoli povedale v reklamnih materialih.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj