10 prepovedanih stvari v ročni prtljagi

prepovedane stvari v ročni prtljagi potovanje z letalom potujmo.net

Vsi že vemo, da tekočin ne smemo vnašati na letalo, prav tako nam je že vsem znan seznam stvari, ki ne sodijo v ročno prtljago, če potujemo z letalom. Sedaj vam predstavljamo še 10 nenavadnih prepovedanih stvari v ročni prtljagi, za katere zagotovo niste vedeli.

Letališča imajo stroge zapovedi o tem kaj ne sodi na letalo. Nekatere stvari so čisto očitne (naprimer stelno orožje, noži in podobno), spet druge prepovedane stvari pa vas lahko kar malo presenetijo.

prepovedane stvari v ročni prtljagi potovanje z letalom potujmo.net

1. Klini za šotor

Se odpravljate na glasbeni festival? Na kamping? Nikar ne pospravite klinov za šotor v ročno prtljago, saj vam jih bodo najverjetneje vzeli. Vi pa boste lahko izbirali med dvema možnostima: spati pod milim nebom in sprejeti dejstvo, da vas bo najverjetneje kdo polulal ali pa se spotaknil ob vas; ali pa ostati buden tiste tri dni festivala. Aja, palice za šotor so v ročni prtljagi dovoljene.

2. Vžigalniki

Kljub temu, da na letalo v ročni prtljagi ne smemo vzeti ničesar, s čimer bi lahko poškodovali druge, so vžigalniki dovoljeni. Oziroma, dovoljen je samo EN vžigalnik.

3. Juha

Pravila so pravila. Kako je lahko piščančja ali gobova juha bolj nevarna kot pa vžigalnik ne vemo, ampak tekočina je tekočina. In pika. Če je juha v lončku, ki je manjši od 100 ml, potem je v redu. Isto velja za maskaro, kreme ali katerikoli parfum.

4. 10 litrov parfuma?

Če ste mislili, da boste lahko zaobšli pravila glede tekočin v ročni prtljagi in prelili eno veliko stekleničko v več malih, ste se zmotili.  Vse stekleničke morate shraniti v ENO prozorno plastično vrečko, ki je lahko velika maksimalno 20 cm x 20 cm.

5. Zdravila

Tudi pri zdravilih veljajo ista pravila kot pri tekočinah. S seboj ne smete vzeti več kot 100 ml, edina izjema je, če predhodno o tem obvestite letališče. Naj poudarimo, da boste za dovoljenje verjetno potrebovali tudi zdravniško potrdilo. Ni rečeno, da jih boste uspeli prepričati, da je refošk vaše zdravilo, ampak lahko poskusite 🙂

6. Loparji za badbinton

Oblasti imajo tudi različne poglede na športno opremo. Tako na letalo v ročni prtljagi ne smete nesti loparjev za kriket, kot tudi ne drugih loparjev, med njimi so tudi loparji za badbinton.

7. Ribiška palica

Zakaj nosite s sebuj harpuno, je vaša stvar, ampak v ročni prtljagi je prepovedana. Prav tako so prepovedane ribiške palice, saj se nikoli ne kaj se na krovu letala lahko zgodi. 😉

8. Vrtalni stroji in drugo delovno orodje

Ne glede na to, ali ste vodovodar, parketar ali samo ljubiteljski hišni mojster, na krovu letala je delovno opredje prepovedano. V vašo ročno torbi tako ne sodijo izvijači, žage, klešče, vrtalni stroji in drugo delovno orodje.

9. Peroksid

Solzivec, gasilni aparati in med drugim tudi peroksid spadajo med “Kemikalije in škodljive substance” zato so na krovu letala strogo prepovedane. To velja tudi za peroksid. Torej, če si želite pobelite vaše dlačice ali lase, to storite pred potovanjem z letalom.

10. Signale rakete

Tudi če vas je zelo stran poleta in se počutite v nevarnosti, odgovor je še vedno Ne. Signalne rakete in rakete v kakršni drugi obliki so na letalu prepovedane.

Tagi:


NI komentarjev

Komentiraj