Mednarodno vozniško dovoljenje

mednarodno voznisko dovoljenje

Mednarodno vozniško dovoljenje je dokument, ki je uradno priznan s strani organizacije Združenih narodov.

Sprejemajo ga v skoraj 120 državah sveta. V nekaterih državah se zahteva, v nekaterih pa sploh ni potrebno. Za mnoge države se priporoča, v nekaterih državah se zahteva le za določene narodnosti. Vsekakor je povsod v tujini priročen dokument in pomaga vozniku – tudi če ga država ne zahteva – ob policijskih kontrolah, prometnih prekrških in prometnih nesrečah, saj pogosto olajša in pospeši formalnosti.

Mednarodno vozniško dovoljenje je pravzaprav prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja, zato morajo imeti vozniki v tujini poleg mednarodnega s seboj tudi veljavno nacionalno vozniško dovoljenje!

mednarodno voznisko dovoljenje

MVD sprejemajo v skoraj 120 državah sveta.

AMZS priporoča mednarodno vozniško dovoljenje voznikom, ki pogosto potujejo z vozilom po različnih državah in še zlasti, če nameravajo v tuji državi najeti ali si izposoditi vozilo.

Kako pridobiti mednarodno vozniško dovoljenje?

Mednarodno vozniško dovoljenje lahko pridobite na enotah AMZS po Sloveniji.

Najbolj pomemben je podatek, da po novem za pridobitev MVD potrebujete potrdilo o vozniškem dovoljenju iz uradne evidence, ki ga pridobite na upravni enoti.

Kaj vse potrebujete za pridobitev MVD:

 • potrdilo o vozniškem dovoljenju iz uradne evidence (pridobite ga na upravni enoti. To potrdilo morate v istem dnevu prinesti na AMZS in zaprositi za MVD, v nasprotnem primeru potrdilo zastara)
 • veljavno slovensko vozniško dovoljenje
 • potni list ali osebno izkaznico
 • fotografijo velikosti 35 x 45 mm

Cena je 31 €, oziroma za člane AMZS 27,90 €.

mednarodno voznisko dovoljenje

AMZS priporoča mednarodno vozniško dovoljenje voznikom, ki pogosto potujejo z vozilom po različnih državah in še zlasti, če nameravajo v tuji državi najeti ali si izposoditi vozilo.

Države, kjer je mednarodno vozniško dovoljenje AMZS priznano

Seznam vseh držav, kjer je priznano mednarodno vozniško dovoljenje, ki ga izdaja AMZS

Mednarodno vozniško dovoljenje v ZDA

Imetniki slovenskih vozniških dovoljenj, ki želijo v ZDA najeti avtomobil in/ali voziti, se zato lahko srečajo z določenimi težavami: zaradi nepriznavanja dovoljenj v ZDA se ob policijski kontroli lahko znajdejo v prekrškovnem postopku, v nekaterih zveznih državah (npr. Massachusetts) s slovenskim vozniškim dovoljenjem ni mogoče niti najeti avtomobila.

Svetujemo, da pred najemom vozila preverite pogoje glede vozniškega dovoljenja za vožnjo izposojenih vozil.

Dejansko izvajanje ureditve se v praksi po zveznih državah razlikuje. Mednarodno vozniško dovoljenje, ki ga izdaja AMZS, zgoraj opisanih možnih zapletov ne rešuje, saj veljavnost osnovnega vozniškega dovoljenja ni priznana.

Svetujemo, da se pred potovanjem v ZDA za nasvet obrnete na Veleposlaništvo Združenih držav Amerike.

Povej naprej 🙂Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Digg thisEmail this to someoneShare on LinkedInShare on RedditShare on StumbleUponShare on Tumblr

Tagi:


3 komentarji za “Mednarodno vozniško dovoljenje”

 1. Popotnik julij 25, 2017 1:15 pop #

  Kar se ZDA tiče je članek zavajajoč. Da, v ZDA potrebuješ mednarodno dovoljenje, ampak ZDA ne priznava mednarodnega dovoljena, ki ga izdaja AMZS.

  vir AMZS: https://www.amzs.si/uploads/doc/MVD-drzave-Konvencija-1968.pdf
  vir MZZ: http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/severna_amerika/zdruzene_drzave_amerike/

 2. PN avgust 7, 2017 12:33 pop #

  Ne bi rekla, da je tako zelo zavajujoče.
  Mi smo v ZDA brez težav najeli avto z AMZSjevim mednarodnim vozniškim dovoljenjem. Tudi ko nas je ustavila policijska kontrola, ni bilo nobenih težav. Nihče ni kompliciral.
  Pač predložiš mednarodnega in slovenskega in to je to.

 3. potujmo.net avgust 7, 2017 12:58 pop #

  Hvala za opozorilo, popotnik. Smo popravili.

Komentiraj